Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή Τρόφιμα

Οι χυμοί φρούτων τελικά κάνουν καλό;

xymoi-frouton

Αρχικά να διαχωρίσουμε ότι είναι διαφορετικοί οι φυσικοί χυμοί φρούτων από τους έτοιμους χυμούς φρούτων του εμπορίου. Ειναι διαφορετικοί τόσο σε επίπεδο θερμίδων όσο και σε επίπεδο βιταμινών.

Οι χυμοί του εμπορίου αποτελούνται κατά βάση από ζάχαρη και νερό και πολύ μικρή ποσότητα φρούτου. Επιπρόσθετα, το φρούτο λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί έχει χάσει και τη θρεπτική του αξία.

Το διάβασμα κάνει καλό

Καλό είναι, να μάθουμε όλοι να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και ποτών. Θα μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα αν αυτό που πρόκειται να καταναλώσουμε αξίζει ποιοτικά ή όχι.

Στους χυμούς, για παράδειγμα, υπάρχουν 2 κατηγορίες. Τα φρουτοποτά και τα νέκταρ που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ζαχαρόνερο με έξτρα άρωμα/γεύση φρούτων και βιταμίνες.

Από την άλλη πλευρά, είναι οι φυσικοί χυμοί που ετοιμάζουμε εμείς στα σπίτια μας. Είναι πολύ καλύτεροι από τους έτοιμους, αλλά όχι από τα ίδια τα φρέσκα τα φρούτα.

Τα φρούτα και πιο πολύ μας χορταίνουν και προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό στην ωμή μορφή τους.

Επίσης, δεν ανεβαίνει η θερμιδική τους αξία, όπως γίνεται στους φυσικούς χυμούς που όπως λέμε «βγάζουν τα ζουμιά τους» δηλαδή την ποσότητα της φρουκτόζης τους και αυτή απορροφάται τόσο γρήγορα που το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται για χυμό πορτοκάλι ή για κόκα κόλα.

Για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε 3-4 φρούτα, περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα.

Smoothies

Υπάρχει πάντα και η εναλλακτική για smoothies για όσους δεν αρέσουν τα φρούτα.

Eίναι πολύ πιο υγιεινή λύση από έναν απλό φυσικό χυμό και θεωρείται και πλήρες γεύμα αν συνδυαστούν τα φρούτα με κάτι σε πρωτεΐνη (πχ ταχίνι ή γάλα, ή φυστικοβούτυρο, κλπ) και κάτι σε υδατάνθρακα (πχ βρώμη ή κάποιο μπισκότο ,ή ξηρούς καρπούς κλπ).

Συμπερασματικά, δεν πειράζει αν θέλουμε να πιούμε κάποια στιγμή έναν φυσικό χυμό που τον έχουμε ετοιμάσει οι ίδιοι στη θέση φρέσκου φρούτου.

Θα πειράζει όταν αυτό θα γίνεται συστηματικά και πόσο μάλλον με έτοιμους χυμούς του εμπορίου.

Δεν είναι τυχαία η φράση, φάτε τα φρούτα σας και πιείτε τα λαχανικά σας!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.