Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Καθαρά Δευτέρα: η έναρξη της νηστείας ή ένα ολοήμερο γεύμα??

Η Δευτέρα της Καθαράς είναι επισήμως η απαρχή της σαρανταήμερης νηστείας της Σαρακοστής. Η συγκεκριμένη μέρα φαινομενικά αποτελεί ένα πολύ υγιεινό τραπέζι. Που όμως έτσι έπρεπε να είναι αν θεωρήσουμε ότι αποτελείται από φρέσκιες τροφές, φρούτα, όλων των ειδών λαχανικά, όσπρια, λαγάνα, σουσάμι, θαλασσινά ψημένα στη σχάρα, ελαιόλαδο, ελιές, χαλβά, παστέλι, ξηρούς καρπούς. Όλα αυτά αποτελούν υγιεινές τροφές.

Τα τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μεν, αλλά πλούσιες και σε θερμιδική αξία.

Η κατανάλωση λαχανικών μας εξοπλίζει με φυτικές ίνες, βιταμίνες Α,Κ,C και βιταμίνες συμπλέγματος B, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυλλικό οξύ, καθώς βοηθούν και στην αίσθηση κορεσμού. Είναι πολύ σημαντικό να κατέχουν το 50% του πιάτου μας. Όσον αφορά τα φρούτα 2-3 μερίδες είναι αρκετές την ημέρα για την πρόσληψη βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ουσιών. Θα μπορούσε να είναι με τη μορφή αποξηραμένων φρούτων. Δεν ξεχνώ τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, κατά προτίμηση μουλιασμένους για να δώσουν γρήγορα ενέργεια, αλλά πάντα αρκούμε στη σωστή μερίδα ανάλογα τον καρπό. Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας και έχει και αρκετό σουσάμι το οποίο είναι πλούσιο σε  υψηλής βιολογικής αξίας  φυτικές πρωτεΐνες. Θαλασσινά και οστρακοειδή είναι καλές πηγές ω3 λιπαρών οξέων και ψευδαργύρου, ιωδίου και βιταμινών. Για γλυκό, στο τραπέζι έχουμε χαλβά σιμιγδαλένιο ή σοκολάτα υγείας ή γλυκά του κουταλιού όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Όμως, το ολοήμερο τσιμπολόγημα καθώς και η υπερβολή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε σε συνδυασμό με πολύ ψωμί, λαγάνα και ταραμά ή ταχίνι θα ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και θα οδηγηθούμε τελικά σε ένα ολοήμερο γεύμα !

Διατροφικά tips για να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα την Καθαρά Δευτέρα:

  1. Δεν παραλείπω το πρωινό! Τρώω κανονικά το πρωινό μου γεύμα. Μπορώ να αντικαταστήσω το τυρί με τυρί σόγιας ή να προσθέσω ταχίνι ή φυστικοβούτυρο σε φρυγανιές ολικής και συνοδεύω με μπανάνα ή άλλο φρούτο.
  2. Κρατήστε σταθερά τα γεύματά σας κάθε τρεις ώρες. Σνακ με φρούτο και ξηρούς καρπούς ή χαλβά.
  3. Τρώτε αργά και μασάτε την τροφή 15 φορές για να νιώσετε τα συστατικά της τροφής.
  4. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό πριν από κάθε γεύμα και μέσα στη μέρα.
  5. Αρκεστείτε σε 1-2 ποτήρια αλκοόλ, κατά προτίμηση κρασί.
  6. Περιορίστε τα τρόφιμα με πολύ αλάτι όπως τουρσί και ταραμά.
  7. Μπορείτε να φάτε 1-2 φέτες λαγάνα μέσα στη μέρα, όμως καταναλώστε κι άλλη ποικιλία αμυλούχων τροφών όπως πατάτα βραστή, παξιμάδια σικάλεως ή ολικής.
  8. Περιορίστε την ποσότητα σε τροφές πλούσιες σε θερμιδική αξία. Χαλβά ή άλλο γλυκό μια μερίδα (σπιρτόκουτο), ελιές έως 6.
  9. Φροντίστε τα θαλασσινά να είναι στη σχάρα. Αποφύγετε τηγανητά και με πολύ λάδι.
  10. 50% του πιάτου μου είναι λαχανικά όλων των ειδών. Προσθέτω ελαιόλαδο 1-2 κουταλιές.
  11. Απολαύστε τη μέρα σας, δείτε το σαν παιχνίδι, περπατήστε, μην κάθεστε, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, πετάξτε το χαρταετό σας!

    Καλή σαρακοστή!!!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ραφαέλα Μακρή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Ραφαέλα Μακρή είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών το 2013. Κατάγεται από την όμορφη Πάφο της Κύπρου. Από το 2015 δραστηριοποιείται στην Πάφο στο διαιτολογικό της γραφείο που βρίσκεται στο γυμναστήριο "DinamicoPersonal Training". Παράλληλα ασχολείται με το Personal και Group training, έχοντας πιστοποίηση της Base Training Αθηνών. Έχει κάνει πρακτική άσκηση στα νοσοκομεία Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών Ν.Ν.Α. καθώς και στο Γ.Ν.Ε. Θριάσιο στην Ελευσίνα και στην εταιρεία "UNILEVER-Ελαίς". Υπήρξε πρωταθλήτρια σε Ελλάδα και Κύπρο στο στίβο, στα 100 μέτρα με εμπόδια και λατρεύει τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και τον εθελοντισμό. Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων.