Dr Plus - Diatrofi

Για την υγεία Καθημερινή Διατροφή

Έχω κράμπες, φταίει η διατροφή μου;

Krampes

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να έχουμε αισθανθεί τράβηγμα στους μύες μας. Η μυική κράμπα όπως λέγεται είναι ένας επώδυνος μυϊκός σπασμός.

Ο μυς συσπάται ακούσια, απότομα και έντονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατός πόνος. Ένας τρόπος για να σταματήσουμε την κράμπα είναι να τεντώσουμε τον μυ που συσπάστηκε. Η μυϊκή κράμπα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή μετά από  μια απότομη κίνηση.

Παρ’όλα αυτά η ακριβής αιτία για τις μυϊκές κράμπες δεν είναι γνωστή, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως:

  • Ανεπαρκής παροχή αίματος σε ένα σημείο του σώματος
  • Συμπίεση των νεύρων
  • Κακή στάση σώματος μετά την άσκηση
  • Απότομη κίνηση
  • Αφυδάτωση
  • Έλλειψη μετάλλων

Τα μέταλλα τα οποία σχετίζονται άμεσα  με την εμφάνιση της μυϊκής κράμπας είναι τα εξής

  1. Νάτριο
  2. Μαγνήσιο
  3. Ασβέστιο
  4. Κάλιο

Νάτριο

Συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του σώματος και σε συνδυασμό με άλλους ηλεκτρολύτες συμβάλει στη φυσιολογική σύσπαση των μυών και στην λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υψηλή κατανάλωση νατρίου καθώς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.  Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι τα αλλαντικά, τα αρτοσκευάσματα, οι ξηροί καρποί, τα τυριά κλπ.

Μαγνήσιο

Πολύ σημαντικό μέταλλο το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στη μυϊκή συστολή. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι ο αρακάς, η μπανάνα, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, καθώς και η βρώμη.

Ασβέστιο

Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των μυών και ιδιαίτερα των μυικών συσπάσεων (συμπεριλαμβανομένου και της σύσπασης της καρδιάς). Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες, το σπανάκι και τα αμύγδαλα.

Κάλιο

Το κάλιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι  το πορτοκάλι, τα αμύγδαλα, η γλυκοπατάτα, τα φασόλια, το γιαούρτι, ο σολομός, το σπανάκι, η μπανάνα, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα.

Επιπλέον συμβουλές

Είναι απαραίτητη η επαρκής ενυδάτωση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς έχουμε αυξημένη απώλεια υγρών.

Χρειάζεται  προσοχή στην εκτέλεση ασκήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζέσταμα πριν, καθώς και τις διατάσεις μετά την άσκηση.

Προσοχή στην στάση του σώματος ιδιαίτερα σε όσους κάνουν καθιστική δουλειά ή είναι για πολλή ώρα στην ίδια στάση. Συστήνονται και εδώ τα μικρά διαλείμματα για διατάσεις. Επίσης συστήνεται ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι για τις μυικές κράμπες η διατροφή μας έχει σημαντικό ρόλο σε συνδοιασμό βέβαια με άλλους παράγοντες όπως είναι η άσκηση ή διάφορα νευρομυϊκά προβλήματα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη περιοχή του Πειραιά. Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές στο Α.ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οπου τις ολοκλήρωσα το 2014.

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο κατά τη διάρκεια της οποίας εκπτώνησα και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης». Το 2014 με την απόκτιση του πτυχίου μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε φαρμακευτικό χώρο στο τμήμα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι ως διαιτολόγος σε γυμναστήριο στη περιοχή του Πειραιά και σε πολυχώρο διατροφής στη Καισαριάνη οπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και σήμερα και στους 2 τομείς.

Το έτος 2016-2017 παρaκολούθησα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και απέκτησα εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία ως Master Practitioner in eating disorders and obesity.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου ως διαιτολόγος ενημερώνομαι για τις τελευταιές οδηγείες σχετικά με τη διατροφή, παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων ήταν και σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).