Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Πιες μπύρα χωρίς να κάνεις κοιλιά

Κάθε φορά που γράφω ένα κείμενο, όπως τώρα καλή ώρα, δεν μπορώ να λειτουργήσω αν δεν ακούω μουσική. Επίσης, δεν μπορώ να γράψω, αν δεν πίνω κάτι. Συνήθως ξεκινάω με καφέ, συνεχίζω με αρωματικό τσάι και όσο προχωράει η νύχτα χρειάζομαι κάτι πιο δυνατό. Και καθώς τα καλύτερα κείμενα τα γράφω κυρίως τις μικρές ώρες, χρειάζομαι κάτι που ναι μεν θα μου φτιάξει τη διάθεση αλλά, αν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αλκοόλ, μπορείς να καταλάβεις ότι η έμπνευση μειώνεται.

Ένα βράδυ που ήμουν καλεσμένος να παίξω μουσική σε ένα πάρτι στο μπαρ Toy Café του φίλου μου και barman Κώστα Φλωρόπουλου στην πλατεία Καρύτση ήξερα ότι, αν ξεκινήσω από τις 10 το βράδυ πίνοντας την αγαπημένη μου κίτρινη τεκίλα, δεν θα την έβγαζα καθαρή μέχρι τα χαράματα που θα έφευγαν και οι τελευταίοι θαμώνες.

Σε μια προσπάθεια να μειώσω την ποσότητα του αλκοόλ στο μισό, πήρα λοιπόν ένα μεγάλο ποτήρι, έβαλα δυο φέτες λεμόνι, γέμισα με παγάκια το ποτήρι μέχρι τη μέση και συμπλήρωσα με μπίρα. Και ενώ περίμενα ότι αυτό που θα έπινα θα ήταν η αδιάφορη αίσθηση μιας νερωμένη μπίρας, με την πρώτη γουλιά ένιωσα τη σπιρτάδα μιας εξαιρετικής χημείας που έκανε η γεύση του λεμονιού με την παγωμένη μπίρα. Το ακόμα πιο εξαιρετικό ήταν πως όσο περνούσε η ώρα αυτή γεύση γινόταν όλο πιο δυνατή και πιο ευχάριστη.

Κάθε φορά που η στάθμη κατέβαινε κατά 1/3, συμπλήρωνα πάλι μέχρι πάνω με μπίρα από το μπουκάλι. Και ενώ όταν γεμίζεις ένα μπουκάλι μπίρα έπειτα από 10-15 λεπτά ζεσταίνεται, το δικό μου ποτήρι εξακολουθούσε έπειτα και από μισή ώρα να διατηρεί την μπίρα φρέσκια και παγωμένη.

Επίσης, κάτι άλλο που παρατήρησα ήταν πως, ενώ έπειτα από 2-3 μικρά μπουκάλια μπίρας συνήθως ένιωθα το στόμα μου να στεγνώνει, αντίθετα με το λεμόνι και τα παγάκια ένιωθα πάντα δροσερό το στόμα μου χωρίς να διακρίνω την παραμικρή αίσθηση δίψας. Εδώ πραγματικά ισχύει το «μια δοκιμή θα σε πείσει», όπως έπεισε και πάρα πολλούς φίλους που έτυχε να ξενυχτήσουν μαζί μου από τότε… πότε από εδώ και πότε από εκεί.

Το Coctail αυτό από εκείνη τη νύχτα βαφτίστηκε ως Beer Cocktail StarvaG από τον εμπνευστή του dj StarvaG και το όνομά του είναι κατοχυρωμένο από την πρώτη έκδοση του βιβλίου Σεφ στο παρά πέντε από το 2009 κι έκανε το γύρω της Ελλάδας κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού. Πολύ πρόσφατα το αντέγραψε γνωστή εταιρεία εμφιάλωσης μπύρας όπου λανσάρισε τη μπύρα με λεμόνι αλλά εσύ θα θυμάσαι ότι άλλος ήταν ο πρωτοπόρος της ιδέας.

Η μπύρα λοιπόν είναι προτιμότερο να πίνεται μακριά από τα γεύματα και με το συγκεκριμένο τρόπο διότι η μεγάλη περιεκτικότητά της σε νερό αραιώνει τα πεπτικά υγρά του στομάχου, δυσκολεύει τη χώνεψη κι έχει ως δραματική συνέπεια το τέντωμα των μυών του στομάχου με αποτέλεσμα το φούσκωμα και το αντιαισθητικό στομάχι. Αν θες να πιεις κάτι με το φαγητό προτίμησε να πιεις με μικρές γουλιές ένα δυο ποτηράκια κρασί ή αραιωμένο με λίγο πάγο κάποιο από τα ελληνικά αποστάγματα όπως το τσίπουρο ή τη ρακή ή ακόμα καλύτερα με ένα δροσερό παγωμένο τσάι με μια φέτα λεμόνι.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas