Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποια συντηρητικά μας απειλούν;

Η πιο συνηθισμένη διατροφική συμβουλή που ίσως κάποιος έχει ακούσει είναι η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων στις περισσότερες μορφές τους.Τί ακριβώς όμως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και πώς αυτά θέτουν σε κίνδυνο ,το σώμα μας και κατ επέκταση την υγεία μας;

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν την κύρια αιτία για διάφορες παθήσεις όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση,τον διαβήτη τύπου 2,βάζωντας επίσης φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια για υγιεινή διατροφή και απώλεια λίπους.Οποιαδήποτε επεξεργασιά και αλλαγή στην σύσταση ενός τροφίμoυ πριν την τελική κατανάλωση καθιστά ένα προιόν επεξεργασμένο.Ωστόσο τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι μόνο αυτά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό όπως τα έτοιμα ζυμαρικά,τα έτοιμα burger τα πατατάκια,τα κρουασάν κτλπ.Υπάρχει ένας διαχωρισμός όσον αφορά την επεξεργασία.Κάθε φορά που μαγειρεύουμε,ψύχουμε κτλπ,στην ουσία θεωρούμε και πάλι τα τρόφιμα ως επεξεργασμένα καθώς έχουν περάσει μια προεργασία μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας που πολλές φορές μας οφελεί καθώς λαμβάνουμε ένα πιο υγιεινό τελικό προιον.Η ερώτηση λοιπόν έχει να κάνει με το ποια ακριβώς επεξεργασία θεωρούμε ένα τρόφιμο ανθυγιεινό και πως κατα κάποιο τρόπο μπορόυμε να επωφεληθούμε.

Τα τρόφιμα αυτά διαχωρίζονται σε κατηγορίες όπως ελαφρώς ή βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα.

  • Ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα όπως οι συσκευασμένες σαλάτες (σπανάκι,ρόκα κτλπ)και γενικότερα έτοιμα προς χρήση κομμένα λαχανικά και φρούτα.
  • Τρόφιμα με συντηρητικά σε κονσέρβες για την μέγιστη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους,της γεύσης και του αρώματος όπως ντομάτάκια σε κονσέρβες,καλαμπόκι,κατεψυγμένα φρούτα και τόνος σε κονσέρβα.
  • Τρόφιμα με προσθήκη συντηρητικών και ουσιών για ενίσχυση γεύσης(γλυκαντικές ουσίες,αλάτι,μπαχαρικά κτλπ) όπως έτοιμες σάλτσες σε βαζάκια ή κονσέρβες για ζυμαρικά,γιαούρτια με φρούτα,σάλτσες για dressing σε σαλάτες,κράκερ.
  • Βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πίτσες κατεψυγμένες,κρέατα από super market σε συσκευασίες και όχι φρέσκα,γεύματα προπαρασκευασμένα σε συσκευασίες έτοιμα προς κατανάλωση.

ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ.

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό που συναντάμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα.Είναι εκέινο το συστατικό που χρησιμοποιείται για την αποφυγή εξάπλωσης βακτηρίων σε ένα προιον,δίνει γεύση και άρωμα και δημιουργεί συνθήκες σε ένα τρόφιμο που του επιτρέπουν να κρατάει περισσότερο.Ωστόσο τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες προκαλώντας έτσι πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης,καρδιαγγειακά νοσήματα,οστεοπόρωση αλλά και προβλήματα στο νεφρό και το στομάχι.

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΈΣ ΟΥΣΙΕΣ.

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν και υψηλές ποσότητες σε ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες.Αυτές αναγράφονται στα τρόφιμα ως μαλτόζη,μελάσα,λακτόζη,φρουκτόζη,δεξτρόζη,σουκρόζη,σιρόπι καλαμποκιού,καστανή ζάχαρη,μέλι.Αυτές οι γλυκαντικές προσδίδουν ενίσχυση χρώματος,γεύσης,αρώματος και υφής κάνοντας ένα τρόφιμο παράλληλα και πιο ελκυστικό στα μάτια του καταναλωτή.Σε μεγάλες ποσότητες πέρα της υψηλής θερμιδικής πρόσληψης, προκαλούν διαβήτη τύπου 2,καρδιαγγειακά προβλήματα,οδοντικά προβλήματα και παχυσαρκία.

ΛΙΠΑΡΑ.

Οι τροφές με αυξημένα λιπαρά αν και έχουν συνδεθεί κυρίως με τα fast food βρίσκονται και σε πολλά τρόφιμα που αγοράζονται απο τα ράφια.Προσδίδουν κυρίως γεύση.Προκαλούν την υπερβολική πρόσληψη κακών θερμιδών και κατά συνέπεια οδηγούν στην παχυσαρκία,τον διαβήτη,την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον καρκίνο του μαστού και διάφορες στομαχικές διαταραχές.

ΑΛΛΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ.

 Άλλα συντηρητικά όπως τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που βρίσκονται κυρίως στα συσκευασμένα κρέατα και  λαχανικά και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.Ακόμη συντηρητικά με την ονομασία BHT,BHA και EDTA τα οποία θεωρούνται καρκινογόνα και συν τοις άλλοις προκαλούν αλλεργίες και σε πολλές περιπτώσεις άσθμα.

ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ.

Σημασία και κύριο ρόλο στα επεξεργασμένα τρόφιμα παίζει ο βαθμός επεξεργασίας.Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα πολλές φορές μας λύνουν τα χέρια λόγω έλλειψης για παράδειγμα φρέσκων λαχανικών ή ακόμα και μας βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό διατροφικά όπως για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού που εμπλουτίζονται καλώς με φυτικές ίνες,το γάλα με την ενίσχυσή του σε ασβέστιο ή ακόμα και τα αποξηραμένα φρούτα.Πολλά τρόφιμα όμως είναι εκείνα που θα πρέπει να αποφεύγονται ή καλύτερα να προσέχουμε από ποιο σημείο τα προμηθευόμαστε.Κύριο μέλημα του καταναλωτή θα πρέπει να είναι ο προσεκτικός έλεγχος των ετικετών των “ύποπτων’’ τροφίμων για μια πιο υγιεινή διατροφική στάση ζωής.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασίλης Παυλίδης- Σπουδαστής Διαιτολογίας- Διατροφής ΑΤΕΙ

Σπουδαστής στο τμήμα διατροφής και διαιτολογίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ).
Προπονητής αντισφαίρισης (tennis)

Ο Παυλίδης Βασίλης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα , στις 15 Αυγούστου του 1990. Αποφοίτησε με άριστα από το 1ο γενικό λύκειο Πτολεμαΐδας και ακολούθησε τις σπουδές στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ ως διαιτολόγος – διατροφολόγος. Ασχολείται ενεργά με την προσωπική συμβουλευτική στο κλάδο της διατροφής.
Υπήρξε αθλητής της αντισφαίρισης και πλέον προπονητής, σε παιδιά εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας παράλληλα συμβουλές και προγράμματα διατροφής τόσο σε αθλητές όσο και σε μη αθλητές.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ομίλου αντισφαίρισης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα summer youth camps στη Θεσσαλονίκη ως διοργανωτής , σύμβουλος διατροφής και προπονητής tennis.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ :
• Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2.
• Διατροφή και μακροζωία.
• Η μεσογειακή διατροφή στις μέρες μας.
• Μαθαίνοντας στο παιδί τον κόσμο της άθλησης.
• Ψυχολογία και διατροφή στον χώρο της αντισφαίρισης.
• Αερόβια άσκηση : Αλλαγή ψυχολογίας και σωστή διατροφή.

Αρθρογράφος στις διαδικτυακές σελίδες: diatrofi.gr
athlisis.gr

e-mail: pavlidis.vasilios@gmail.com
Τηλ επικ.: 6980256157