Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Tips για μείωση της κυτταρίτιδας

meiosi-kyttaritidas

Η κυτταρίτιδα είναι για πολλούς ένας εφιάλτης. Πρόκειται για πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν κυρίως γυναίκες, ανεξαρτήτως βάρους και ηλικίας.

Τα αίτια της είναι είναι διάφορα. Κάποια από αυτά είναι αναστρέψιμα, ενώ άλλα όχι:

  • Κακή διατροφή
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Άγχος
  • Κάπνισμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Χρήση αντισυλληπτικών
  • Γενετική προδιάθεση
  • Ορμονικές διαταραχές

Η κακή διατροφή είναι ένα από τα αναστρέψιμα αίτια και η βελτίωση της συνδέεται άμεσα με την μείωση ή και εξάλειψη της κυτταρίτιδας.

Διατροφικά tips για την μείωση της κυτταρίτιδας

Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό

Στην συνέχεια κατανάλωσε 6-8 ποτήρια ακόμα, ανάμεσα στα γεύματα σου. Τις ζεστές ημέρες ή τις ημέρες που αθλείσαι, πρόσθεσε κι άλλα υγρά.

Η λήψη αρκετών υγρών (νερό, χυμοί), ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία ευνοεί τον μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Ταυτόχρονα βοηθά και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Σέρβιρε μισή μερίδα και γέμισε το υπόλοιπο πιάτο με λαχανικά

Τα λαχανικά προσφέρουν αρκετά υγρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της φλεγμονής.

Η μείωση της μερίδας, συμβάλει στην μείωση ή πρόληψη αύξησης του λίπους.

Το απόγευμα επέλεξε ένα νόστιμο φρούτο

Αντίστοιχα με τα λαχανικά, τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Ταυτόχρονα, η αποφυγή κατανάλωσης γλυκού, το οποίο περιέχει αρκετή ζάχαρη και λιπαρά, αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονής και την αύξηση του λίπους.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη όρεξη και αύξηση του σωματικού λίπους.

Μείωσε την κατανάλωση αλατιού

Όσο περισσότερο νάτριο περιέχει ο οργανισμός σου τόσο αυξάνεται η κατακράτηση υγρών, επηρεάζοντας την όψη του δέρματος.

Προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον περιορισμό, δεν αρκεί μόνο η μείωση της προσθήκης αλατιού στο μαγείρεμα και στη σαλάτα, αλλά και η αποφυγή κρυφών πηγών αλατιού, όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, οι κονσέρβες, τα παστά, κ.α.

Περιόρισε τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά

Εδώ δε χρειάζεται να πούμε πολλά…Η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών αφυδατώνει τον οργανισμό.

Πες ναι στη μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ, ενώ προσπάθησε να καταναλώνεις τα άλλα 2 μόνο σε εβδομαδιαία βάση.

Απόβαλε το περιττό λίπος

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από το λίπος που συγκεντρώνεται σε θύλακες κάτω ακριβώς από το δέρμα.

Τα λιποκύτταρα διογκώνονται και πιέζουν το συνδετικό ιστό, δίνοντας την όψη φλοιού πορτοκαλιού, σε συνδυασμό φυσικά με την ύπαρξη κι άλλων παραγόντων. Έτσι βλέπουμε ακόμα και πολύ αδύνατες γυναίκες να έχουν κυτταρίτιδα.

Μειώνοντας τα ποσοστά λίπους και αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, η κυτταρίτιδα θα μειωθεί αισθητά.

Ωστώσο, η κυτταρίτιδα δε διορθώνεται βελτιώνοντας μόνο ένα από τους παράγοντες που την προκαλούν.

Για να έχεις αισθητά αποτελέσματα, πέρα από την διατροφή, είναι απαραίτητο να κάνεις κι άλλες αλλαγές όπως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η διακοπή του καπνίσματος, κ.α.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).