Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Χριστούγεννα και διατροφή… πώς να τα συμβιβάσω ;

xristougenna-kai-diatrofi

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μία συναρπαστική περίοδος!

Διατροφικά μιλώντας όμως, είναι η πιο δύσκολη περίοδος όλου του χρόνου. Έχουν μεγάλη διάρκεια, πολλά τραπέζια, συνεστιάσεις και κυρίως γλυκά, γλυκά, γλυκά…

Οι έρευνες συνηγορούν λέγοντας ότι ανάμεσα στα μέσα Νοεμβρίου έως μέσα Ιανουαρίου, οι ενήλικες παίρνουν κατά μέσο όρο ένα κιλό. Αυτό δε φαίνεται να είναι πολύ, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διώχνουν το επιπλέον βάρος που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Γι αυτό το λόγο, η αύξηση βάρους στις διακοπές είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην ολική ετήσια αύξηση βάρους για πολλούς ανθρώπους.

Κάποιες έξυπνες λύσεις ακολουθούν για να αποφύγετε ή έστω μετριάσετε την αύξηση βάρους κατά την περίοδο διακοπών.

Να είστε δραστήριοι με την οικογένεια και φίλους

Καθιστικές δραστηριότητες, όπως το να καθόμαστε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, αποτελούν κοινή παράδοση στις διακοπές για πολλές οικογένειες.

Η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους, ειδικά όταν αυτή η χαλάρωση συνοδεύεται από την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφής.

Το να κάνουμε κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των διακοπών μαζί με την οικογένεια μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό στον έλεγχο του βάρους.

Περίπατος, βόλτες στα μαγαζιά, χορός, δραστήρια παιχνίδια και γενικότερα ό,τι μας κρατάει όρθιους και κάνει την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα ή την αναπνοή μας να γίνετε πιο ρυθμική, είναι τέλειες επιλογές.

Γλυκά και τσιμπολογήματα

Όταν στις απολαύσεις είναι εύκολη η πρόσβαση, η άσκοπη κατανάλωση είναι πιο πιθανό να συμβεί. Δηλαδή όταν η πιατέλα με τα μελομακάρονα είναι σε κοινή θέα πάνω στο τραπέζι, περνώ έρχομαι τσιμπάω και από ένα. Καταστροφή!!

Στο σπίτι, αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με το να «κρύβουμε» τα γλυκά. Παρατηρήστε τον εαυτό σας πότε τρώτε κάτι και αν υπάρχει το αληθινό αίσθημα της πείνας. Το χρειάζεστε ή το τρώτε μόνο επειδή είναι διαθέσιμο;

Ωστόσο, εάν πεινάτε και χρειάζεστε ένα σνακ, επιλέξτε αληθινά φαγητά. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι είναι συμπληρωματικά σνακ που δεν περιέχουν ζάχαρη ή ανθυγιεινά λιπαρά.

Όσο αφορά τα γλυκά που είναι παντού και τα πάντα την περίοδο των Χριστουγέννων η λύση είναι: επικεντρωθείτε στο αγαπημένο σας!

Αντί να καταναλώνουμε οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας, ας τρώμε αυτά που πραγματικά θέλουμε και μας ικανοποιούν γευστικά. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο πλήρεις και τότε είναι λιγότερο πιθανό να το παρακάνουμε στην κατανάλωση γλυκών. 

Για να απολαύσουμε τα επιδόρπια, πρέπει να τα καταναλώνουμε αργά και προσεγμένα, ώστε να μπορούμε πραγματικά να τα γευόμαστε και να τα απολαύσουμε.

Επίσης, να τα τρώτε αμέσως μετά το γεύμα ή πρωινές ώρες είναι η καταλληλότερη στιγμή της ημέρας.

Προσέξτε την ποσότητα των μερίδων σας

Όταν πλησιάζουν οι διακοπές, μπορεί να το παρακάνουμε εύκολα στην ποσότητα των μερίδων μας.

Κυρίως όμως στα τραπέζια οδηγούμαστε στην πολλαπλή κατανάλωση διαφορετικών φαγητών – γιατί βέβαια θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα.

Οι έρευνες δείχνουν πως στα εορταστικά τραπέζια τρώμε περισσότερο γιατί αδυνατούμε να δώσουμε προσοχή στο αίσθημα του κορεσμού που δίνει το σώμα μας. Τρώμε αφού έχουμε χορτάσει και για όσο καθόμαστε στο τραπέζι και περνάμε καλά.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουμε τη συνήθεια αυτή είναι το αυτονόητο: να γεμίζουμε το πιάτο μας! Φαίνεται απλό αλλά αν το σκεφτείτε, συνήθως τρώμε πάνω από το τραπέζι και η μπουκιά από την πιατέλα καταλήγει αμέσως στο στόμα μας χωρίς να κάνει στάση στο πιάτο.

Στα μεγάλα τραπέζια μια πολύ έξυπνη λύση είναι να σερβίρεις έως δύο φόρες ένα πιάτο που θα γεμίσεις μισό με σαλάτα και το άλλο μισό με ό,τι θέλεις.

Φάτε αργά

Ένα επίσης σημαντικό σημείο είναι να τρώμε με αργό ρυθμό.

Να κόβουμε σε μικρά κομμάτια την τροφή μας, να αφήνουμε το πιρούνι κάτω κάνοντας 2’ παύσεις στο φαγοπότι και κυρίως να μασάμε προσεκτικά την τροφή.

Αυτό μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τα σήματα πληρότητας του σώματός μας και έτσι να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Τέλος, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό να παίρνουμε λίγες βαθιές ανάσες πριν ξεκινήσουμε το γεύμα μας.

Κοιμηθείτε αρκετά

Από την μία οι γιορτές είναι συνδεδεμένες με την  ξεκούραση αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου και το αυξημένο στρες είναι αρκετά συχνή κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης μπορεί από μόνη της να είναι αιτιώδης παράγοντας για αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό οφείλεται στο ότι εκείνοι που δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν στο να νιώθουν περισσότερη πείνα, να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και να έχουν χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με χαμηλότερο μεταβολισμό. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε μεταβολές του κιρκάδιου ρυθμού. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει πολλές σωματικές λειτουργίες.

Διατροφικοί σύμμαχοι

Πρωτεΐνες βρίσκονται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα, δηλαδή σε ό,τι ζει και κινείται και στα παράγωγά τους. Επίσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών.

Φροντίστε όλα τα γεύματά σας (και ίσως και τα σνακ) να εμπεριέχουν πρωτεΐνη. Προάγει πληρότητα και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη διατήρηση του βάρους. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση πρωτεΐνης στα γεύματα μπορεί αυτομάτως να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων ελαττώνοντας το αίσθημα της πείνας και της όρεξης.

Η πρωτεΐνη είναι επίσης ευεργετική για τον έλεγχο του βάρους. Αυξάνει τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ορμονών της όρεξης μειώνονται.

Οι φυτικές ίνες είναι ακόμη ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που προσφέρει πληρότητα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως οι αυξημένες διαιτητικές ίνες μπορούν να μειώσουν την συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αυτό το γεγονός οποίο μπορεί να γίνει μία μέθοδος να αποτραπεί η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αλλά εκτός από τις μελέτες το λέει και οι λαϊκή σοφία: «τρώω χόρτα για να χορτάσω». Τα χόρτα είναι το πρώτο συνθετικό της λέξης χορταίνω. Άρα οι σαλάτες, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης θα χρειαστούν σίγουρα σε όλη τη γιορτινή περίοδο!

Τράβα λοιπόν και μια κόκκινη γραμμή

Κατά τη διάρκεια των εορτών, πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται λέγοντας: «ε, δεν βαριέσαι, θα ξεκινήσω αύριο». Αυτό μπορεί να καταλήξει στο να γίνει ένας φαύλος κύκλος ανθυγιεινών συνηθειών γιατί αυτό το αύριο, αργεί πολύ να έρθει …

Εάν θέλετε να πάρετε στα σοβαρά το να ελέγξετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια των διακοπών, τότε ίσως βοηθούσε να τραβήξετε μια γραμμή, θέτοντας  όρια με τον εαυτό σας.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι εντάξει να έχετε κάνει παραστρατήματα. Η περίοδος των εορτών είναι τέλεια περίοδος για να έρθουμε σε επαφή με πολλούς πειρασμούς. Είναι τέλεια περίοδος για να τσεκάρουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε λάθη και να τα διορθώσουμε.

Τα παραστρατήματα είναι μέρος της ζωής μας και του προγράμματος διατροφής μας και μας δυναμώνουν! Έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δείτε το έτσι.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: