Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Χυμοί Φρούτων VS Χυμοί Λαχανικών

Μια σύγχυση σχετικά με τους χυμούς

Το πρώτο σκέλος αφορά τους χυμούς στον αποχυμωτή που είναι κάτι διαφορετικό από το να αλέσουμε ολόκληρα τα φρούτα ή τα λαχανικά στο μπλέντερ.

Είναι διαφορετικό ο χυμός και διαφορετικό τα smoothie. Με τον αποχυμωτή φεύγουν όλες οι φυτικές ίνες και μένει το νερό, τα μεταλλικά στοιχεία  και οι βιταμίνες. Δηλαδή, η ουσία του τροφίμου. Οπότε μπορούν άνετα να τους καταναλώνουν και άνθρωποι που λόγω ευερέθιστου εντέρου αποφεύγουν τη βρώση λαχανικών. Επίσης, μετά την αποχύμωση πετάμε τις φυτικές ίνες, που έτσι και αλλιώς δεν θα χωνεύαμε. Αντίθετα, με τη χρήση του μπλέντερ καταναλώνουμε και τις φυτικές ίνες. Στο παρόν θα μιλήσουμε για τους χυμούς στον αποχυμωτή.

Τα τρώμε, δεν τα πίνουμε

Μια άλλη μεγάλη παρεξήγηση είναι ότι όταν διαβάζουμε ή ακούμε χυμό στο μυαλό μας έρχονται χυμοί φρούτων. Όμως ο κανόνας λέει ότι ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΝΟΥΜΕ!

Ένα ποτήρι χυμός φρούτων (ακόμα και φυσικός), περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης χωρίς τις φυτικές ίνες των φρούτων που βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει πολύ το σάκχαρο και απότομα. Έτσι, εάν υπάρχει πρόβλημα μεταβολισμού σακχάρων οι χυμοί φρούτων πρέπει να αποφεύγονται τελείως.

Επίσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυσική ζάχαρη, καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα. Αυτό σημαίνει ότι όταν πίνονται θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καλαμάκι, γουλιά – γουλιά, και μετά ξέβγαλμα του στόματος με άφθονο νερό. Επίσης, καλό θα ήταν να αραιώνονται κατά το ήμισυ με φιλτραρισμένο νερό. Καταλήγοντας: οι χυμοί φρούτων θα πρέπει να πίνονται σπάνια και με φειδώ.

Χυμοί λαχανικών

Αντίθετα οι χυμοί λαχανικών καλύπτουν πλήρως την καθημερινή ανάγκη σε σαλάτες και λαχανικά. Όταν πίνουμε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας. Είναι η καλύτερη πηγή πρόληψης ενζύμων, μεταλλικών αλάτων, χλωροφύλλης, βιταμινών και αμινοξέων.

Αποχυμώνοντας μισό κιλό λαχανικά προκύπτει ένα ποτήρι χυμός 250γρ περίπου που καταναλώνεται εύκολα. Ποιός θα μπορούσε να φάει μισό κιλό σαλάτα; Οι χυμοί λαχανικών μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ  ή να σερβιριστούν ως πρώτο πιάτο. Είναι μια καλή ιδέα για άτομα που δεν τρώνε λαχανικά να τα εντάξουν στην διατροφή τους όπως και για περιπτώσεις ανθρώπων που αποφεύγουν τα λαχανικά λόγω ευερέθιστου εντέρου. Οι χυμοί ενδείκνυνται!

Από τη θεωρία στην πράξη για να κάνετε την αποχύμωση μια καθημερινή σας συνήθεια, κρατήστε τον αποχυμωτή σας σε εμφανές σημείο στην κουζίνα σας. Μην τον κρύβεται σε κάποιο ντουλάπι, ώστε να τον βλέπετε καθημερινά. Επίσης, αυξήστε τον όγκο των αγορών σε φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά.

Πρακτικές συμβουλές

  1. Τα λαχανικά και τα φρούτα να έχουν πλυθεί καλά. Καρότα, παντζάρια, μήλα και αγγούρια πρέπει να ξεφλουδίζονται. Αφαιρείται την φλούδα από λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ και ανανά. Κουκούτσια από μήλα και σταφύλια δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθούν όπως και τα σπόρια από πιπεριές.
  2. Ο χυμός ιδανικό είναι να πίνεται κατευθείαν για να μην οξειδωθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε γυάλινο βάζο που γεμίζετε ως επάνω για να κλείσει αεροστεγώς χωρίς να φυλακιστεί αέρας (αντοχή περ. 3-12 ώρες ανάλογα τον αποχυμωτή)

Δοκιμασμένες προτάσεις για νόστιμους χυμούς

  • Βοηθητικό πέψης: καρότο, ανανάς, τζίντζερ (πιπερόριζα) και σκόρδο (για όσους το αντέχουν)
  • μήλο, αγγούρι, kale (= λαχανίδα), τζιντζερ(πιπερόριζα) και σέλερι
  • λάχανο, καρότο και σέλερι
  • παντζάρι, μήλο, σέλερι αγγούρι και τζιντζερ(πιπερόριζα)

Μην διστάσεις να πειραματιστείς με τα υλικά και με τις ποσότητες. Σύντομα θα καταλήξεις στις δικές σου μοναδικές συνταγές!

Στην πράξη λοιπόν και στην υγειά σου!

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: