Dr Plus - Diatrofi

Πραγματικά περιστατικά

Υποφέρω με υπερφαγικά επεισόδια, μπορείτε να με βοηθήσετε;

Πραγματικό περιστατικό 

Εδώ και 3 μήνες αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα. Είχα κάποτε χάσει πολλά κιλά γύρω στα 30 όμως τα τελευταία 10 τα έχασα αποκλειστικά με πολύ αυστηρή δίαιτα, δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα και από τότε αντιμετωπίζω πολλά ορμονικά προβλήματα, έως έφερα και υποθυρεοειδισμό.

Τα Χριστούγεννα ήμουν στα 60 και όλα καλά όμως επειδή οι δικοί μου φοβήθηκαν μήπως πέσω πολύ πάλι και χάσω κι άλλα κιλά με έβαζαν να τρώω με αποτέλεσμα τώρα να φτάσω τα 69 με ύψος 1. 67 και να αισθάνομαι απαίσια.

Πρέπει να χάσω πάλι κάποια και να πέσω τουλάχιστον στα 60 όμως οι διατροφικές μου συνήθειές έχουν αλλάξει πολύ. Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω. Τρώω ασταμάτητα και πολλά γλυκά. Μόνο γλυκά.

Μου είναι αδύνατον να περιορίσω την τροφή. Τρώω χωρίς να πεινάω και μηχανικά. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Η απάντηση στο ερώτημα : 

Όταν κάποιος χάνει απότομα πολλά κιλά δυστυχώς ένα μέρος από αυτήν την  μείωση του βάρους είναι και η απώλεια μυϊκής μάζας. Η μυϊκή μάζα είναι αυτό που θα λέγαμε η προίκα του μεταβολισμού μας και όσο πιο χαμηλή είναι τόσο πιο γρήγορα παχαίνουμε.

Η θεραπεία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον επαγγελματία διαιτολόγο και σε συνδυασμό με ένα προσωπικό πρόγραμμα γυμναστικής να ξαναγίνει η ανάκτηση της μυϊκής μάζας προκειμένου να μπορείτε να τρώτε περισσότερο φυσιολογικά. Το αποτέλεσμα της διατροφής που περιγράψατε αναφέροντας πως τρώτε ασταμάτητα και πολλά γλυκά έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που βάζετε μία μπουκιά φαγητό στο στόμα σας, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μία τροφή που δεν περιέχει καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Όσο αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση σας προκαλεί να καταναλώσετε όλο και περισσότερη τροφή μέχρι που ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα συλλέξει τα ιχνοστοιχεία τα μέταλλα τις βιταμίνες και όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για την ισορροπία του οργανισμού.

Όταν θα καταφέρετε να έχετε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με γεύματα ωρολογιακά τακτοποιημένα μέσα στην ημέρα, τότε ο εγκέφαλος θα αναστείλει αυτήν την επιθυμία για γλυκά και σταδιακά θα σας οδηγήσει  προς την ανάγκη για μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

Επίσης η μεγάλη κατανάλωση από ζάχαρη και άσπρο αλεύρι αλλάζει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί κατά πάσα πιθανότητα υπερανάπτυξη βακτηριδίων που ζητούν διαρκώς αυτήν την επιλεγμένη για αυτά τροφή όπως η ζάχαρη και το αλεύρι.

Η συνεργασία σας με έναν επαγγελματία Διατροφολόγο και έναν γυμναστή καθηγητή φυσικής αγωγής θα σας βοηθήσει σημαντικά.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas