Dr Plus - Diatrofi

Άσκηση Πραγματικά περιστατικά

Η καθημερινότητα με τα μάτια μιας μητέρας πρωταθλήτριας

Το να αλλάξει κάποιος διατροφικές συνήθειες δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο…

Πρόλογος Ευάγγελου Ζουμπανέα

Όταν πριν από δυο χρόνια περίπου,  η γυμνάστρια Ειρήνη Υφαντή με προσκάλεσε να μιλήσω στους γονείς και στους αθλητές για το πώς να διαχειριστούνε την διατροφή των παιδιών τους, στην ομάδα Αεροβικής Γυμναστικής του συλλόγου  ΟΓΗΡΑ στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, δεν πίστευα ποτέ ότι η συνάντηση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα μια αθλήτρια όπως η Ξένια Παρασκευοπούλου (και θυγατέρα της Ειρήνης),  να ανεβάσει τόσο γρήγορα την απόδοσή της που θα της έδινε σύντομα μια θέση στην Εθνική ομάδα. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες της Ξένιας ήταν τόσο ραγδαίες και εντυπωσιακές που ζήτησα από την Ειρήνη Υφαντή τόσο ως γυμνάστρια όσο και ως μητέρα, να μου περιγράψει την εμπειρία της και να τη  μοιραστεί και με άλλους γονείς που τα παιδιά τους ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Η επιστολή που ακολουθεί περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια το κλίμα που επικρατεί πια σε όλους τους γυμναστικούς συλλόγους που φιλοδοξούν να βγάλουν μέσα από τα σπάργανά τους, τους αυριανούς πρωταθλητές που θα μας κάνουν περήφανους.

Προς τον κύριο Ευάγγελο Ζουμπανέα

Ειρήνη Υφαντή, γυμνάστρια και μητέρα της πρωταθλήτριας Πολυξένη Παρασκευοπούλου

Θα αναρωτιέται κανείς πόσο δύσκολο  είναι άραγε   για μια μητέρα να  έχει σωστές διατροφικές συνήθειες όταν μάλιστα στο σπίτι υπάρχουν δύο κόρες αθλήτριες εκ των οποίων η μία κάνει πρωταθλητισμό στην Αεροβική γυμναστική.

Το να υποστηρίξει ένας γονιός το παιδί του σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο στις μέρες μας, σχεδόν αδύνατον, κυρίως  λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση εμείς οι γονείς καλούμαστε να πληρώσουμε τα πάντα.  Η υποστήριξη και η δύναμη που πρέπει να έχουμε είναι τεράστια. Αλλάζει όλη η ζωή μας, ή καλύτερα να το πω αλλιώς. Τα πάντα κινούνται μέσα στο σπίτι  βάση του προγράμματος  των παιδιών μας και των τεραστίων υποχρεώσεων του συγκεκριμένου  αθλήματος.

Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας αλλά πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να το παρέχουμε. Αθλητικό εξοπλισμό, ταξίδια,  ιατρική περίθαλψη, διατροφή κ.α. Τα πάντα μόνοι μας!

Όλη αυτή  η ενασχόληση όμως έχει και πάρα πολλές ομορφιές!! Είναι πολλές οι στιγμές που νιώθουμε  περήφανοι για τις επιτυχίες των παιδιών μας. Κυρίως όμως νιώθουμε περήφανοι που έχουμε παιδιά ώριμα, υπεύθυνα με αρχές και αξίες.

Ως μητέρα λοιπόν,  πρωταθλήτριας δεν άντεχα να βλέπω το άγχος που βίωνε η κόρη μου σε σχέση με το  σωστό σωματικό βάρος και τη διατήρηση αυτού. Από την εμπειρία μου ως γυμνάστρια και ως μητέρα κατά πλειοψηφία οι αθλήτριες, οι προπονητές και μετά οι γονείς το μόνο που θέλουν είναι  χαμηλό σωματικό βάρος.  Δείχνει χαμηλά η ζυγαριά;; όλα οκ.

Από την άλλη υπήρχαν  θέματα που δεν μπορούσα να τα αγνοήσω: χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλός σίδηρος, αναρωτιόμουν αν παίρνει τις σωστές βιταμίνες  κ.α. Ένα μόνιμο άγχος!!

Στην αρχή το είδα συνολικά για όλες τις αθλήτριες του συλλόγου μας, του  ΟΓΗΡΑ. Κάλεσα λοιπόν τον εξαιρετικό φίλο και διατροφολόγο κ. Ζουμπανέα να κάνει ένα σεμινάριο σχετικά με την σωστή διατροφή των αθλητριών  στους γονείς και στους προπονητές/τριες. Ήμουν σίγουρη ότι αυτός ο ειδικός είναι ένας επιστήμονας,  που χαίρει άκρας εμπιστοσύνης στο είδος του, με πολύ διαφορετική ψυχολογική προσέγγιση  απέναντι στο «πελάτη». Κανένα άγχος, κανένας πανικός για το τι συμβαίνει σε κάθε σώμα, αλλά  μια και μόνο έκφραση

«μαθαίνουμε να τρώμε σωστά»…

Τα πράγματα ήταν τόσο απλά!

Όταν μια αθλήτρια  προπονείται τρεις ώρες καθημερινά, δεν πρέπει να πίνει σκέτο νερό στη προπόνηση,  λέει ο Ζουμπανέας:  «φτιάξτε  μόνοι μας ένα ισοτονικό τσάι». Και άλλα πολλά μικρά και εύκολα μυστικά. Εμένα προσωπικά ως μητέρα μου δόθηκε το κίνητρο να αλλάξω πρώτα εγώ.

Με δική μου απόφαση  μετά την  παρότρυνση της κόρης μου επισκεφθήκαμε το κ. Βαγγέλη Ζουμπανέα και στο γραφείο του.

Εφόσον έγιναν οι μετρήσεις και οι απαραίτητες διαδικασίες  δόθηκαν κάποιες οδηγίες, στο παιδί (η μάνα απέξω στην αναμονή). Ξέρει να προσεγγίζει τα παιδιά με ένα μοναδικό τρόπο που τα κάνει να νιώθουν ασφαλή.

Τα πράγματα ήταν τόσο απλά!!!!

Στη συνέχεια με φώναξε και εμένα και είπαμε τι πρέπει να αλλάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες   για να έχει σωστή ενέργεια, σωστό καταμερισμό λίπους και μυϊκής μάζας. Δυο, τρία μυστικά, κάποια tips, όπως τα έχω ονομάσει εγώ, από εκείνη την ημέρα, που μέχρι σήμερα δεν μπορώ χωρίς αυτά ούτε και εγώ η ίδια.    Εγώ, για παράδειγμα, δεν ζούσα χωρίς γλυκό. Βάζοντας στο μενού μου  smoothies  ή συνταγές του Βαγγέλη με  μέλι και το ταχίνι π.χ  ήρθε στον οργανισμό μου μια ισορροπία και δεν χρειάζομαι κάποιο άλλο γλυκό. Κυρίως ένιωσα να ξεπρήζομαι αφάνταστα.

Ας επιστρέψουμε όμως στα αποτελέσματα που είδε η Ξένια μου. Από τη στιγμή που γυρίσαμε σπίτι χαμογελούσε ανακουφισμένη.

Ήξερε  μόνη της τι πρέπει να κάνει. «ΤΡΙΑΔΑ ΜΑΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ, ΣΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ». Έτσι μου έλεγε συνεχώς στην αρχή για να το εμπεδώσω. Άμυλο, πρωτεΐνη, φυτικό, βαζάκι με ξηρούς καρπούς πριν τη προπόνηση, μπάρες κ. α.

Αρχίσαμε να φτιάχνουμε μαζί εξαιρετικές μπάρες από  τις συνταγές του Βαγγέλη, και μικρές λιχουδιές που δεν είχαμε ανάγκη κανένα  γλύκισμα του εμπορίου …ε καλά καμιά σοκολατίτσα μου τη ζητάει… που και που, ή μου λέει το Χριστινάκι, η άλλη μου κόρη,  που και αυτή κάνει σωστή διατροφή, «τι θα κόψουμε όλα τάλλα»;;; όχι βέβαια, δεν είναι κακό να κάνουμε και κάποιες παρατυπίες, αλλά ξέρουμε μετά πως θα το σώσουμε.

Είπαμε, δίχως άγχος!!!!.

Κανείς δεν λέει πως όλα τούτα είναι εύκολα. Στο  πάγκο της κουζίνας μου το πρωί γίνεται χαμός για να ετοιμάσω τα σωστά φαγητά και να μην φάνε τα κορίτσια μου ένα σκέτο μπολ με κορν φλεικς. Είναι δύσκολο  για εμένα κάθε Σάββατο να ξυπνάω στις έξι  και  να φτιάχνω το σωστό πρωινό για τη Ξένια. Ένα θέμα που με απασχολεί στο σπίτι είναι το κόστος αγοράς όλων αυτών των υλικών, αλλά πιστέψτε με έχουμε αρχίσει να τη βρίσκουμε την άκρη. Γιατί αντί να δώσουμε χρήματα σε τροφές με σχεδόν μηδενική διατροφική αξία, έχω αρχίσει και επενδύω στην υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υστερία αλλά μόνο με οφέλη για όλους μας.

Η μεγάλη χαρά της κόρης μου ήρθε όταν, μετά από ένα μήνα ξαναεπισκεφθήκαμε το κ. Ζουμπανέα και  της έκανε νέες μετρήσεις. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Άλλο βάρος, άλλος καταμερισμός σωματικού λίπους και μυϊκής μάζας. Όλο αυτό το άγχος του παιδιού είχε μετατραπεί σε μια σιγουριά, που ήξερε πλέον τι να κάνει. Άλλωστε τα αποτελέσματα ήταν αποτυπωμένα στο χαρτί.

Η ίδια η Ξένια λέει: «Μαθαίνοντας να τρώω σωστά πλάι στο Βαγγέλη Ζουμπανέα η καθημερινότητά μου άλλαξε. Εκτός του ότι ως αθλήτρια αισθάνομαι πιο δυνατή και με περισσότερη ενέργεια, νιώθω περισσότερη αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας πως τρέφομαι σωστά και έχοντας έναν άνθρωπο στο πλάι μου να με καθοδηγεί με σωστές μεθόδους. Καθώς πέρασε ο ένας χρόνος κοντά στο Βαγγέλη παρατήρησα πως το ποσοστό λίπους μειώθηκε σημαντικά και το ποσοστό μυϊκής μάζας αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό δεν αποδεικνύετε μόνο στα χαρτιά και στις μετρήσεις αλλά και στη προπόνηση»!!!

Πιστεύω, πως για την πρόοδο του κάθε πρωταθλητή, πρωταρχικός του στόχος είναι η βελτίωση της διατροφής του και στη συνέχεια έρχονται οι επιτυχίες»…

Τα συμπεράσματά μας;;;

Μας αρέσει πολύ αυτή η αλλαγή!!!

Ευχαριστούμε πολύ Βαγγέλη Ζουμπανέα…

Η φωτογραφία είναι από την επιστροφή της εθνικής ομάδας από την Τσεχία, οι οποίες συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ζλιν (13-15 Μαρτίου 2015). Eπέστρεψαν με 2 χρυσά, 3 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια οι νεαρές Ελληνίδες αθλήτριες της αεροβικής γυμναστικής, όπου στο Ομαδικό κατέκτησαν την 1η θέση οι αθλήτριες Στυλιανή Ποταμιανάκη, Ελένη Ποταμιανάκη, Βασιλική Χριστοπούλου, Μελίνα-Αναστασία Χελά, Πολυξένη-Μαρία Παρασκευοπούλου.

%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%b1-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas