Dr Plus - Diatrofi

Συμβουλή της ημέρας

Ένας μικρός οδηγός με βασικές συμβουλές για τις μέρες του Πάσχα

diatrofikes-odigies-gia-to-pasxa

Δύσκολοι καιροί για δίαιτες. Τουλάχιστον για όσους το έχουν ανάγκη. Ο φόβος ότι την επόμενη μέρα η ζυγαριά θα δείξει δύο με τρία κιλά περισσότερο είναι μεγάλος. Μπορούμε άραγε να τα αποφύγουμε, και αν ναι, πώς;

Μυρίζουμε τη μαγειρίτσα

Το κακό ξεκινά πάντα μετά την Ανάσταση. Πριν ακόμα τελειώσει η θεία λειτουργία τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά και μυρίζουμε τη μαγειρίτσα.

Σαν να μην έφταναν μόνο αυτά. Τα τυριά, οι πίτες και το κρασί υπάρχουν άφθονα στο γιορτινό τραπέζι. Αν τελειώσουμε με τσουρέκι και κουλουράκια, τότε τα πράγματα έχουν είδη γίνει πολύ σοβαρά. Το πρώτο κιλό είναι έτοιμο να μας χαμογελάσει.

Η επόμενη μέρα ξεκινά με ότι τελείωσε η προηγούμενη. Δηλαδή με τσουρέκι και κουλουράκια και συνεχίζει τσιμπολογώντας όλο και κάποια πετσούλα που κρέμεται ξεροψημένη από το αρνάκι.

Με κοκορέτσι και τους πρώτους μεζέδες, μέχρι να κάτσουμε στο τραπέζι το δεύτερο κιλό είναι πια γεγονός. Και αφού είδη είμαστε στο τραπέζι έχοντας σχεδόν χορτάσει από τα προηγούμενα τσιμπολογήματα που κράτησαν πέντε με έξι ώρες, ξεκινάει άλλο φαγοπότι μέχρι τελικής πτώσεως. Φυσικά μέχρι να πάρουμε και το τρίτο κιλάκι.

Πάμε για το 4ο

Την Δευτέρα του Πάσχα ως συνήθως έχουν περισσέψει ένα σωρό φαγητά και γλυκά. Φυσικά είναι κρίμα να τα πετάξουμε, και μας προσθέτουν και το τέταρτο κιλό.

Όλα αυτά τα φαγητά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά. Και μιας και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τόσο αυτά όσο και τα κιλά, σας προτείνω να ακουλουθήσετε τις  παρακάτω συμβουλές. Θα καταφέρετε τουλάχιστον να έχετε το ίδιο βάρος που είχατε πριν τις γιορτές.

Μεγάλο Σάββατο

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να μένουμε νηστικοί όλη τη μέρα και να τρώμε με βουλιμία αργά το βράδυ.

Καλό θα ήταν να έχουμε φάει ένα πιάτο φαγητό από το μεσημέρ. Να έχουμε καταναλώσει 3 με 4 φρούτα το απόγευμα ώστε να μην είναι άδειο το στομάχι μέχρι το βράδυ και να καταλήγουμε να μη βλέπουμε μπροστά μας από την πείνα.

Το Μεγάλο  Σάββατο το βράδυ να φάτε ένα πιάτο μαγειρίτσα χωρίς ψωμί και ίσως και ένα αυγό. Προσοχή όμως διότι ένα αυγό περιέχει το μέγιστο ποσό χοληστερίνης που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος σε μία ημέρα. Μαζί με τη χοληστερίνη που έχουν τα εντόσθια της μαγειρίτσας υπερβαίνουμε στο διπλάσιο το επιτρεπόμενο όριο.

Αν είναι δυνατό αφήστε  το αυγό για την επόμενη μέρα. Χοληστερίνη αρκετή περιέχουν επίσης και τα διάφορα τυριά και οι πίτες με τυρί και αυγό. Αφήστε τσουρέκι και κουλουράκια για την επόμενη μέρα ή απλώς δοκιμάστε τρώγοντας δύο με τρεις μπουκιές .

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα μπορείτε για πρωινό να έχετε ένα κομμάτι τσουρέκι και δύο κουλουράκια με τον καφέ σας.

Αποφύγετε τα τσιμπολογήματα μέχρι την ώρα που θα είναι έτοιμο το κοκορέτσι ή  οι πρώτοι μεζέδες. Υπολογίστε να φάτε μία μερίδα κοκορέτσι περίπου 3 δάχτυλα. Φάτε αργά με μικρές μπουκιές για να το απολαύσετε.

Το μεσημέρι φάτε μία μερίδα αρνί κατά προτίμηση χωρίς πέτσα,  ένα κομμάτι πίτα, ένα αυγό. Αποφύγετε το ψωμί και εάν πρόκειται να φάτε κάποιες λιπαρές σάλτσες ή σαλάτες προτιμήστε περισσότερο τη μουστάρδα και το πολύ δύο κουταλιές τζατζίκι ή ρωσική σαλάτα.

Αφού τελειώσει το φαγοπότι, πιείτε ένα καφέ χωρίς γάλα, πλύνετε τα δόντια σας και δώστε τέλος σε κάθε τι φαγώσιμο για αυτή την ημέρα.

Άλλωστε το στομάχι σας ήδη θα είναι πολύ βαρύ και χρειάζεται πλέον ξεκούραση αλλά και μία μικρή αποτοξίνωση. Για βραδινό μπορείτε να φάτε ένα με δύο φρούτα.

Την επόμενη μέρα το πρωί φάτε ένα κομμάτι τσουρέκι, δύο κουλουράκια. Μπορείτε να έχετε το ίδιο και το απόγευμα αλλά από το μεσημέρι και μετά να έχετε σαλάτα με λίγο κρέας που πιθανώς θα έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα. Το βράδυ πάλι μόνο φρούτα .

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας γιατί για κάθε κιλό που μπορεί να πάρετε αυτές τις ημέρες θα χρειασθεί περίπου μία εβδομάδα δίαιτας για να το χάσετε.

Στην Ελλάδα κάθε 40 περίπου μέρες έχουμε και μία μεγάλη γιορτή που τη συνδυάζουμε πάντοτε με πολύ φαγητό. Κι αν δεν φάμε τον “άμπακο” και μία φορά δεν θα πάθουμε και τίποτα…

Πόση αλήθεια λέει την επόμενη μέρα τη ζυγαριά ;

Όπως και να έχουν τα πράγματα η ζυγαριά θα σας δείξει λίγο παραπάνω τις  επόμενες ημέρες.

Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα δυσκολεύεται να τις αποβάλει.

Το βάρος σας την επόμενη μέρα είναι πλασματικό και παροδικό. Αυτό φαίνεται με τη μορφή κατακράτησης στο σώμα σας  που εσείς το νιώθετε σαν ένα μικρό φούσκωμα, ένα  μικρό πόνο στο στομάχι ή μια μικρή απροσδιόριστη αδιαθεσία.

Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, αντέδρασε όταν δέχτηκε περισσότερο  φαγητό από το κανονικό.

Τα παραπάνω συμπτώματα σε μεγάλο ποσοστό εκφράζουν μία φυσιολογική κατακράτηση. Μία με δυο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά  και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ξαναποκτήσετε το βάρος που είχατε πριν από το «πλούσιο» γεύμα που προηγήθηκε και να μπείτε ξανά γρήγορα και απλά στον ρυθμό σας. Άλλωστε ότι τρώμε σήμερα, αποθηκεύεται έπειτα από 48 ώρες.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες που πήραμε την αμέσως επόμενη ή και μεθεπόμενη ημέρα.

Αγνοήστε λοιπόν τη ζυγαριά  και αντιδράστε δυναμικά την επομένη από κάθε πλούσιο γεύμα, τρώγοντας πολύ ελαφρές τροφές

Τέλος… το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να είστε πιστοί στο ραντεβού σας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο χώρο από τον οποίο παίρνετε φροντίδα δεν ταιριάζουν οι ενοχές. Ο δισταγμός να έλθετε στο προγραμματισμένο ραντεβού μας είναι πραγματικά αδικαιολόγητος.

Ο καλύτερος και ο πιο ιδανικός τρόπος για να βελτιώσετε τη σωματική σας εμφάνιση είναι μόνο μέσω της δικής μας βοήθειας που στόχο έχει να αλλάξει προς το καλύτερο τις διατροφικές σας συνήθειες.

Αν τα παρατήσεις, το δύσκολο μέρος είναι να μείνεις μόνος σου με τις ενοχές σου και τα κιλά σου. Το εύκολο είναι να παραμείνεις μαζί μας με τη δική μας υποστήριξη για ένα καλύτερο μέλλον.

Προσοχή στην Πασχαλινή δηλητηρίαση

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται την Κυριακή του Πάσχα είναι η μεταφορά ανθρώπων κατά εκατοντάδες σε νοσοκομεία με συμπτώματα τροφοδηλητηρίασης. Όλοι λένε ότι έφαγαν χαλασμένο κρέας και ορκίζονται πως την επομένη μέρα θα το δώσουν να το δοκιμάσει για αντίποινα ο κρεοπώλης που τους το πούλησε.

Φταίει όμως άραγε ο κρεοπώλης ή μήπως συμβαίνει τίποτε άλλο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Είπαμε ότι οι πρωτεΐνες των τροφών διασπώνται σε αμινοξέα.  Αυτά περιέχουν ένα ποσό «αμμωνίας» το οποίο το απελευθερώνουν σε περαιτέρω διάσπασή τους.  Στη συνέχεια, η αμμωνία, σχηματίζει μια ένωση, την «ουρία», η οποία και αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα. Για την απελευθέρωση της αμμωνίας από τα αμινοξέα συμμετέχουν κάποιες άλλες ουσίες – ένζυμα.

Σε έναν οργανισμό που λαμβάνει συνηθισμένες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής και φυτικής προέλευσης, τα ένζυμα αυτά απελευθερώνουν αργά την αμμωνία που περιέχουν. 

Αν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι χαμηλή, όπως σε μία περίοδο νηστείας, τότε τα ένζυμα αυτά μειώνουν ανάλογα και την δράση τους. 

Μια απότομη υψηλή πρόσληψη  πρωτεϊνών, όπως ακριβώς συμβαίνει την Κυριακή του Πάσχα, βρίσκει απροετοίμαστα τα ένζυμα αυτά (καθώς η ικανότητά τους αυξάνεται βαθμιαία) να αποβάλλουν τις μεγάλες ποσότητες της αμμωνίας που παρουσιάζονται, με συνέπεια να διαχέεται αυτή στο αίμα αντί να αποβάλλεται με τα ούρα και να παρουσιάζονται συμπτώματα δυσπεψίας και τοξικότητας αμμωνίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την τοξικότητα της αμμωνίας μετά από πολυήμερη δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη είναι η σταδιακή επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών ή τουλάχιστον να μην καταναλωθούν απότομα μεγάλες ποσότητες κρέατος, όπως συνηθίζεται την Κυριακή του Πάσχα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas