Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και ζωή

Βιταμίνη D και όμορφο δέρμα

Η βιταμίνη D αποτελεί την βιταμίνη «ανακάλυψη» με την επιστημονική κοινότητα καθημερινά να εκπλήσσεται με τα νέα δεδομένα για την ευεργετική της δράση στο ανθρώπινο σώμα.
Το δέρμα είναι ο βασικός ιστούς για την σύνθεση της βιταμίνης στον άνθρωπο. Ωστόσο, η βιταμίνη D φαίνεται να αποτελεί βιταμίνη-κλειδί και για την δερματική υγεία.

Η σύνθεση της βιταμίνης D απαιτεί τη μεσολάβηση της UV-B. Αυτό όμως φοβίζει τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά τις γυναίκες, που αποφεύγουν σκόπιμα τον ήλιο και την UV ακτινοβολία λόγω της φωτογήρανσης. Μικρότερες ποσότητες της βιταμίνης D προέρχονται από τη διαιτητική πρόσληψη, κυρίως τροφών ζωικής προέλευσης, όπως τα λιπαρά ψάρια ή τον κρόκο αυγού και από ορισμένα προϊόντα, όπως το γάλα, τα δημητριακά και την μαργαρίνη, που μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, χωρίς όμως να μπορούν να καλύψουν την ανάγκη του οργανισμού.

Στους ανθρώπους η βιταμίνη D λειτουργεί ως προορμόνη. Είναι σημαντική για μια ευρεία ποικιλία ανεξάρτητων φυσιολογικών λειτουργιών, όπως την ομοιόσταση του ασβεστίου, την ακεραιότητα των οστών, την ανοσολογική απόκριση, τις φλεγμονώδεις διεργασίες, την ρύθμιση της ανάπτυξης και διαφοροποίησης σε φυσιολογικούς, αλλά και κακοήθεις ιστούς, όπως του μαστού, των πνευμόνων και του κόλον.

Όσο αφορά το δέρμα, η 1,25 (ΟΗ) 2D3, μια μορφή της βιταμίνης, φαίνεται ότι προστατεύει κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος από τον κυτταρικό θάνατο, την UV επαγόμενη κυτταρική απόπτωση και αναστέλλει την ενεργοποίηση πρωτεϊνικών κινασών- ενζύμων- που ενεργοποιούνται από το στρες. Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την προστατευτική επίδραση της 1,25 (OH) 2D3 έναντι της UVB επαγόμενης βλάβης του δέρματος και την καρκινογένεση. Περαιτέρω, 1,25 (ΟΗ) 2D3 διεγείρει την έκφραση γονιδίου ενός αντιμικροβιακού πεπτιδίου στο ανθρώπινο δέρμα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ευκαιριακών λοιμώξεων.

Εκτός από την σύνθεση της βιταμίνης μέσω του ήλιου, πολλές άλλες μελέτες που δοκίμασαν την από του στόματος συμπληρωματική θεραπεία με βιταμίνη D και έδειξαν πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, η οποία συνδέεται με την αντιγήρανση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, καθώς πολύ συχνά, ειδικά οι γυναίκες φοβόμαστε τον ήλιο- πηγή της βιταμίνης. Μάλιστα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γήρανσης του δέρματος και των επιπέδων της 25 (ΟΗ) D3. Μετά από προσαρμογή για την ηλικία και την εποχή της συλλογής αίματος, οι γυναίκες με χαμηλότερο σκορ φωτογήρανσης συνδέθηκαν με 5-φορές αυξημένες πιθανότητες της ύπαρξης ανεπάρκειας της βιταμίνης D, πιθανόν επειδή αποφεύγουν τον ήλου. Χαμηλές βαθμολογίες για τις ειδικές παραμέτρους φωτογήρανσης περιλαμβάνουν ερύθημα/ ευρυαγγείες, υπέρχρωση, και ρυτίδες σχετίζονται σημαντικά με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της γήρανσης του δέρματος και των επιπέδων D 25 (ΟΗ). Θεωρείται ότι η λιγότερη φωτογήρανση του προσώπου οφείλεται στην αποφυγή της UVR και προδιαθέτει σε μείωση της 25 (ΟΗ) D και ανεπάρκεια βιταμίνης D. Είναι επίσης πιθανό ότι τα χαμηλά επίπεδα 25 (ΟΗ) D σε γυναίκες με λιγότερη γήρανση του δέρματος να αντανακλούν υποκείμενες γενετικές διαφορές στη σύνθεση της βιταμίνης D.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και μεταξύ της υψηλής ομάδα φωτογήρανσης, το μέσο επίπεδο D 25 (ΟΗ) ήταν μόνο 32 ng / ml, ελαφρώς πάνω από το όριο για την επάρκεια βιταμίνη D (30 ng / ml). Έτσι, οι ασθενείς με έντονη φωτογήρανση δεν έχουν απαραιτήτως υψηλά επίπεδα D 25 (ΟΗ) και δεν θα πρέπει να αποκλείονται από την εξέταση για τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό. Περαιτέρω προοπτικές μελέτες απαιτούνται για την χαρακτηρίσουν τη σχέση μεταξύ της γήρανσης του δέρματος και των επιπέδων της βιταμίνης D.

Επίσης, με την αύξηση της ηλικίας η ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D3 μειώνεται και κατά συνέπεια μειώνονται τα προστατευτικά αποτελέσματα της βιταμίνης. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση ανεπάρκειας ανάμεσά τους παράγοντες συμπεριφοράς, για παράδειγμα περιορισμένη έκθεση στον ήλιο ή ο υποσιτισμός, η οποία μπορεί να μεταβληθεί εν μέρει από τροποποίηση της συμπεριφοράς και από διάφορους ενδογενείς παράγοντες, όπως μειωμένη συνθετική ικανότητα, που δυστυχώς δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Μάλιστα η συγκέντρωση της πρόδρομου μορφής της βιταμίνη D3 στο δέρμα έδειξε περίπου 50% μείωση από την ομάδα ηλικίας των 20 ετών στην ομάδα ηλικίας 80 ετών, ενώ το συνολικό ποσό της προ-βιταμίνης D3 στο δέρμα των νέων ήταν τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από εκείνο των ηλικιωμένων ατόμων. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D και ασβεστίου είναι συνεπώς μεγάλη σημασία στους ηλικιωμένους.

Επειδή η διαιτητικές πηγές της βιταμίνης είναι περιορισμένες, το 2009, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και η Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία συνέστησαν συμπληρωματική πρόσληψη της βιταμίνης D από του σώματος 200 IU / ημέρα για τα παιδιά (0-14 y), 200 IU/ ημέρα για τον πληθυσμό ηλικίας μεταξύ 14-50 χρονών, 400 IU/ημέρα για άτομα ηλικίας 50-70 χρονών και 600 IU/ημέρα για άτομα άνω των 71ο έτος. Μια υψηλότερη δόση της βιταμίνης D 1000 IU / ημέρα (ενήλικες) και 400 IU / ημέρα (παιδιά 0-14 χρονών) έχει προταθεί για τα άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως το σκούρο δέρμα, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα φωτοευαίσθητο δέρμα, άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, τα παχύσαρκα άτομα ή άτομα με δυσαπορρόφηση λίπους. Το Διοικητικό Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής (Food and Nutrition Board) εξέδωσε νέα σύσταση για τα διαιτητικά επίπεδα πρόσληψης και τα ανώτερα ανεκτά επίπεδα πρόσληψης (ULs) για την πρόσληψη βιταμίνης D το 2010. Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη αντιπροσωπεύει μια ημερήσια πρόσληψη που είναι επαρκής για τη διατήρηση της υγείας των οστών και τον υγιή μεταβολισμό του ασβεστίου.

Η περίσσεια της βιταμίνης D αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές επιδράσεις, που εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο, ανορεξία, αδυναμία, απώλεια βάρους και δυσκοιλιότητα. Η τοξικότητα από πρόσληψη βιταμίνης D είναι απίθανη να συμβεί από την κατανάλωση τροφίμων ή την έκθεση στον ήλιο. Η μακροχρόνια πρόσληψη της βιταμίνης D πάνω από τα ανώτερα επίπεδα πρόσληψης αυξήσει τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Οι περισσότερες αναφορές προτείνουν ένα όριο τοξικότητας της βιταμίνης D από 10.000 έως 40.000 IU / ημέρα και επίπεδα στον ορό 25 (OH) D 500-600 nmol / L (200-240 ng / mL).

Με την καθημερινή πρόσληψη κάτω από 10.000 IU / ημέρα, τα συμπτώματα τοξικότητας είναι απίθανα. Ωστόσο, πρόσφατα αποτελέσματα από μελέτες παρατήρησης, τα εθνικά στοιχεία των ερευνών και κλινικών δοκιμών έχουν δείξει ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης D και 25 (OH) D στον ορό. Δεδομένου ότι τα επίπεδα των περίπου 75-120 nmol / L ή 30-48 ng ορού / mL έχουν συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ορισμένες τοποθεσίες, όπως το πάγκρεας, μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς και περισσότερες πτώσεις και κατάγματα με ηλικιωμένα άτομα, το Διοικητικό συμβούλιο Τροφίμων και διατροφής συμβουλεύει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα επίπεδα ορού 25 (OH) D πάνω από 125-150 nmol / L (50-60 ng / ml) και παραθέτει τα αποτελέσματα της έρευνας που συνδέουν πρόσληψη βιταμίνης D 5.000 IU / μέρα με μια συγκέντρωση στον ορό σε ένα μέγιστο των 100-150 nmol / L (40-60 ng / mL).

Επομένως, η χρυσή τομή στην έκθεση στον ήλιο και την συμπληρωματική πρόσληψη της βιταμίνης του ήλιου από του στόματος αποτελούν σύμμαχο και για ένα όμορφο και υγιές δέρμα.

Πηγές:

Discovering the link between nutrition and skin aging Silke K. Schagen, 1 , † Vasiliki A. Zampeli, 1 , 2 , † Evgenia Makrantonaki, 1 , 2 and Christos C. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 298–307. doi: 10.4161/derm.22876 PMCID: PMC3583891 Zouboulis 1

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.