Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Διάρροια και εμετός σε νήπια και μεγαλύτερα παιδιά

Μερικά παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και πέντε έχουν συχνά δύσοσμες, χαλαρές κενώσεις μετά από κατανάλωση τροφίμων, όπως όσπρια, μπιζέλια κτλ. Συνήθως, αυτά τα παιδιά είναι απόλυτα υγιή και αναπτύσσονται κανονικά.

Η διάρροια από κάποια λοίμωξη συνήθως διαρκεί για 5 έως 7 ημέρες και στα περισσότερα παιδιά θα σταματήσει μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο εμετός συχνά διαρκεί για μία έως δύο ημέρες και θα σταματήσει μέσα σε τρεις ημέρες στα περισσότερα παιδιά.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν το παιδί σας ταλαιπωρείται για περισσότερο χρόνο ή αν έχει κάποιο από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η διάρροια συνήθως δεν είναι αιτία ανησυχίας.
Δώστε στο παιδί σας πολλά διαυγή ποτά, όπως νερό ή ζωμό, για να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνει, αλλά αποφύγετε χυμούς φρούτων, smoothie και ανθρακούχα ποτά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

Δίνετε στο παιδί φαγητό, μόνο αν το θέλει, ενώ η θεραπεία ενυδάτωσης του στόματος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Ωστόσο, η πρακτική της νηστείας για περισσότερες από 4 ώρες είναι ακατάλληλη. Η φυσιολογική διατροφή θα πρέπει να συνεχιστεί για όσους ασθενείς δεν έχουν σημάδια αφυδάτωσης, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσει η σίτιση αμέσως μετά τη διόρθωση της μέτριας και σοβαρής αφυδάτωσης, η οποία συνήθως δεν διαρκεί πάνω 2-4 ώρες, χρησιμοποιώντας διάλυμα ενυδάτωσης από του στόματος (ORT) ή ενδοφλέβια ενυδάτωση.

Προτιμήστε μικρές ποσότητες από ελαφριές παρασκευές. Ζωμοί κρέατος, ελαφριές σούπες με πατάτα, ρύζι ή φιδές, ώριμη μπανάνα, βρασμένο μήλο, βραστό καρότο και λευκές φρυγανιές είναι οι πρώτες επιλογές. Δεν ξεχνάμε τη λήψη προβιοτικών όπως παραδοσιακό γιαούρτι, κεφίρ και φυσικά αν χρειάζεται και κάποιο προβιοτικό συμπλήρωμα. Αποφύγετε το γάλα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής.
Μη δίνετε στο παιδί σας αντιδιαρροϊκά φάρμακα, εκτός και αν συνιστώνται από τον οικογενειακό γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
Μπορείτε να βοηθήσετε την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης με τη χρήση ξεχωριστών πετσετών για το παιδί σας και υπενθυμίζοντας σε όλους στην οικογένεια να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό.

Το παιδί σας δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο διάρροιας ή εμετού.
Επίσης μην αφήνετε το παιδί σας να κολυμπήσει σε πισίνα για δύο εβδομάδες μετά το τελευταίο επεισόδιο διάρροιας.

Δείτε πως να φτιάξετε ένα διάλυμα ενυδάτωσης εδώ:

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.