Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Διατροφή για παιδιά

                Ένα μόνιμο άγχος για τους σύγχρονους γονείς  είναι η διατροφή των παιδιών . Ειδικότερα στις μέρες μας όπου εξαιτίας του σύγχρονου lifestyle και της δύναμης της εικόνας  έχουμε σημαντικές ανθυγιεινές επιλογές.

Όλο και περισσότερα παιδιά ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς να έχουν καταναλώσει πρωινό, ενώ βλέπουμε μια δραματική αύξηση στην κατανάλωση τυποποιημένων σνακ, αναψυκτικών, έτοιμων γευμάτων κτλ. Αξίζει δε να σημειωθεί ,  ότι έχει αυξηθεί και το μέγεθος των μερίδων που σερβίρονται . Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και κατ’επέκταση στην παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή.

Η διατροφή των παιδιών καλό είναι να στοχεύει στον φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού τους. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας τις προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Η αυξημένη ενέργειά τους αλλά και το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται συνεχώς μας οδηγεί στο να στοχεύουμε σε μικρά και συχνά γεύματα πλούσια θρεπτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένα.

Το γεύμα που παραλείπεται συχνότερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είναι το πρωινό οπότε και είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση. Για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον και για τα ίδια τα παιδιά φροντίζουμε να είναι απλό και γρήγορο , ενώ τα ενθαρρύνουμε να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Αυτό θα τους ενθαρρύνει στο να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και συνδυασμούς. Ένα παραδειγμα πρωινού είναι το γάλα 1.5% με βρώμη και κάποιο φρούτο ή ψωμί πολύσπορο με ταχίνι και κάποιο φρούτο εποχής. Δύο επιλογές γρήγορες και θρεπτικές.

Εξίσου σημαντικό το σνακ στο σχολείο. Πολλές φορές παραλείπεται , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμάται κάποιο σνακ από το κυλικείο του σχολείου το οποίο συνήθως είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και πλούσιο σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Υπάρχουν αρκετά σπιτικά σνακ τα οποία μπορούν να έχουν μαζί τους στο σχολείο όπως κάποια σπιτική πίτα ή κέικ ή κάτι πιο απλό όπως μπάραπαστέλι ή ξηροί καρποί συνδυασμένα πάντα με κάποιο φρούτο εποχής για καλύτερη θρέψη και μεγαλύτερη διάρκεια κορεσμού.

Στο ίδιο μήκος κύμματος μπορεί να είναι  το απογευματινό σνακ. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί το πρόβειο γιαούρτι με κάποιο φρούτο εποχής, καθώς βοηθάει τη σωματική διάπλαση των παιδιών εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, φώσφορο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ενεργά βακτήρια).

Φυσικά δεν πρέι να ξεχνάμε τα βασικά γεύματα όπως το μεσημεριανό και το βραδινό. Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία τροφής έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να προσλάβουν θρεπτικά συστατικά σημαντικά για τη σωματική τους ανάπτυξη αλλά και την υγεία τους (ασβέστιο , σίδηρο, φώσφορο, φυτικέ ίνες , συμπλεγμα βιταμινών Β, πρωτεινη υψηλής βιολογικής αξίας κτλ).  Το φαγητό της μαμάς αποτελέι πάντα την καλύτερη επιλογή καθώς είναι πιο θρεπτικό και με ποιοτικά υλικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την παρουσία της σαλάτας στα δύο βασικά γεύματα καθώς αποτελεί ένα γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες .

Και επειδή τα παιδιά μιμούνται πάντα τους γονείς , ας έχουμε στο μυαλό μας ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν εμείς οι ίδιοι δεν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής  δίνοντας το παράδειγμα και στα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.