Dr Plus - Diatrofi

Εφηβεία Παιδί Πεπτικό

Πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις διάρροιας, γαστρεντερίτιδας & κρυολογήματος σε παιδιά

arrosto-paidi

Μετά την έναρξη κάθε σχολικής  χρονιάς έρχονται πάντα και οι ασθένειες.

Από την προσωπική μου εμπειρία με τα παιδιά μου, κάθε φορά που αρρωσταίνουν από διάρροια, γαστρεντερίτιδα ή κάποια λοίμωξη, έχω δυο επιλογές:

 • Να οδηγηθούν με αφυδάτωση και εξαντλημένα στο νοσοκομείο έπειτα από λίγες μέρες
 • Να χρειαστούν να πάρουν αντιβίωση ή να τα βοηθήσω να απαλλαγούν μέσα σε λίγες ώρες από τα συμπτώματα

Για το λόγο αυτό παραθέτω τις προσωπικές μου απόψεις και το δικό μου τρόπο αντίδρασης σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενείας.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί γενική σύσταση, καθώς πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη, οι συστάσεις του γιατρού σας.

Σε περιπτώσεις διάρροιας και γαστρεντερίτιδας

Στα δικά μου παιδιά δίνω κάθε δύο ώρες μισό ή ένα φακελάκι ;ή μία ταμπλέτα με ειδικά προβιοτικά αραιωμένο σε 100 ml νερό με ή κουταλάκι του γλυκού σκόνη από το φυσικό αμινοξύ L-γλουταμίνη.

Αν το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ανοίγουμε την κάψουλα και τη δίνουμε ανακατεμένη με ένα κουταλάκι γιαούρτι ή απευθείας στη γλώσσα μαζί με ένα μικρό παγάκι για να μπορεί να τα καταπιεί.

Συνήθως μέσα στις επόμενες 6 με 8 ώρες υποχωρούν συμπτώματα που διαφορετικά ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν το παιδί για μέρες, ακόμα και να το στείλουν στο νοσοκομείο.

Για τους ενήλικες είναι ένα ολόκληρο φακελάκι προβιοτικά ή 2 κάψουλες  με δυο κουταλάκια  L-γλουταμίνη ή 4 κάψουλες.

Σε περίπτωση γαστρίτιδας μόνο με εμετούς

Αντιστοίχως πάλι γλουταμίνη και προβιοτικά σε πολύ λίγο νερό, ώστε να είναι λίγο πηχτό το διάλυμα.

Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση αλλά και επόμενο εμετό δίνουμε νερό με το κουταλάκι του γλυκού με ρυθμό ένα κουταλάκι νερό κάθε 5 λεπτά.

Σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πυρετού

sick-kid

Στα δικά μου παιδιά δίνω κάθε 2 ώρες μια κάψουλα με βιταμίνη C περίπου 500mgr και μια δόση βιταμίνη D3 σε μορφή spray των  ή  κάθε 8 ώρες μια  κάψουλα με βιταμίνη D3 .

Συνήθως το κρυολόγημα και o πυρετός υποχωρούν μέσα σε δυο μέρες.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού για όλο το σχολικό έτος

Μετά το πρωινό μια  πολυβιταμίνη σε μορφή spray ή πολυβιταμίνη σε μορφή φρουτοχυμού. Μετά το βραδινό ή το μεσημεριανό μια καλή πηγή λιπαρών οξέων με βάση το μουρουνέλαιο σε μορφή μαλακής κάψουλας.

Από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους δίνω επιπλέον μια δόση βιταμίνη D3 σε μορφή spray των  ή  κάθε 8 ώρες μια  κάψουλα με βιταμίνη D3 .

Επίσης, για καλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, τους δίνω για προληπτικούς λόγους δύο φορές τη βδομάδα μια κάψουλα με προβιοτικά .

Άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας

Το ποιό σημαντικό για άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η Γαστρεντερική γέλη πυριτικού οξέος (gastro – intestinal gel).

Είναι γνωστή με την εμπορική ονομασία ως SILICEA GASTROINTESTINAL GEL. Είναι απολύτως κατάλληλο για παιδιά και βοηθά σε εξαιρετικό βαθμό και άλλες περιπτώσεις όπως:

 • Πόνους στο στομάχι
 • Φούσκωμα
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Καούρες
 • Οξείες και χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις

Η γαστρεντερική γέλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οξείων ή και χρόνιων γαστρεντερικών παθήσεων.

Το κολλοειδές πυριτικό οξύ είναι το ενεργό συστατικό στη γαστρεντερική γέλη Silicea, η οποία είναι χημική ένωση ορυκτού πυριτίου (Si), με οξυγόνο και νερό.

Η ιδιότητα που χαρακτηρίζει τη γέλη πυριτικού οξέος είναι η εξαιρετική ικανότητά της να δεσμεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες τους στον γαστρεντερικό σωλήνα, μέσω μιας καθαρά φυσικής διεργασίας και στη συνέχεια αποβάλλονται το ίδιο φυσικά.

Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται και υποστηρίζεται η ανάπλαση του διαταραγμένου γαστρεντερικού συστήματος. Εκτός από παθογόνους μικροοργανισμούς, η γέλη πυριτικού οξέος συνδέεται επίσης με αέρια και μπορεί συνεπώς να μειώσει το ενοχλητικό φούσκωμα.

Βοηθάει επίσης στην δέσμευση παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν συμπτώματα που σχετίζονται με

 • Πόνο στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Φούσκωμα
 • Διάρροια

Προτείνεται η μακροπρόθεσμη χρήση, έως και 6 εβδομάδες για τα άτομα με χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα.

Για οξέα συμπτώματα όπως η διάρροια, τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 2 μεζούρες (15 ml) αραιωμένα σε νερό ή τσάι, 3 έως 5 φορές την ημέρα, μεταξύ των γευμάτων και εάν είναι απαραίτητο και πριν τον ύπνο.

Η λήψη μπορεί επίσης να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων με την ακόλουθη δοσολογία: 1 μεζούρα (15 ml) τρεις φορές την ημέρα σε συνδοιασμό με την παράλληλη λήψη των προβιοτικών μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.

Φυσική πρόπολη

Εξίσου σημαντική στην προστασία του ανοσοποιητικού είναι η φυσική πρόπολη.

Κάποια από τα σπουδαία πράγματα που μπορεί να προσφέρει είναι τα ακόλουθα…

 • Προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος
 • Διάρροια, γαστρίτιδα, έλκη του δωδεκαδακτύλου, χρόνια κολίτιδα
 • Εκζέματα, καψίματα, αλωπεκία

Μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με τα αντιβιοτικά για ταχύτερο αποτέλεσμα. Στα παιδιά, χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτή πρόπολη μετά το 3ο έτος της ηλικίας τους, σε μικρές δόσεις ή κατά το ½ της δόσης των ενηλίκων.

Η πρόπολη είναι από τα πιό σημαντικά αν όχι το πιό σημαντικό μελισσοθεραπευτικό φάρμακο.

propoli

Όχι μόνο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι , αλλά πρέπει να γίνεται και συστηματική προληπτική χρήση (λήψη 4-5 μήνες μετά 1 μήνας διακοπή και μετά ξανά).

Μπορούμε να τη συνδυάσουμε και με ρόφημα τίλιου ή χαμομηλιού με μέλι και γύρη ή με χυμό φρούτων ως ιδανικό πρωινό.

Μια καλή χρήση της μπορεί να είναι 10 σταγόνες από βάμμα πρόπολης σε ένα ποτήρι νερό 3 φορές την ημέρα. Επίσης, και έναν με δυο ψεκασμούς  με σπρέι πρόπολης σε ερεθισμένο λαιμό 3 – 4 φορές την ημέρα.

Σημείωση

Στην Ελληνική αγορά και στα φαρμακεία υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα προϊόντα  ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Στο άρθρο παραθέτω ενδεικτικά κάποια από αυτά.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες  και οδηγίες, επικοινωνήστε με το γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον Διαιτολόγο σας.

Το κείμενο είναι τροποποιημένο απόσπασμα από το βιβλίο ThinPositive – Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο .

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas