Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και ψυχή

Αρνητικός εγωισμός vs υγιής εγωισμός

 «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας, ο οποίος είχε έναν ανθισμένο κήπο, όπου έπαιζαν τα παιδιά του χωριού. Ο γίγαντας, όμως, ήταν πολύ εγωιστής και ήθελε τον κήπο αποκλειστικά για τον εαυτό του. Έχτισε, λοιπόν, μια μεγάλη μάντρα και απαγόρευσε στα παιδιά να μπαίνουν μέσα. Όταν έμεινε μόνος του και είδε τον κήπο μαραμένο, συνειδητοποίησε την απερισκεψία του και αναθεώρησε».

   Ο Oscar Wilde στο παραμύθι του «Ο εγωιστής γίγαντας» περιγράφει με απλοϊκό τρόπο την έννοια του εγωισμού.  O εγωισμός , ανάλογα με τη μορφή την οποία κάθε άνθρωπος εμφανίζει μπορεί τόσο να τον αποξενώσει ( αρνητικός εγωισμός) όσο και να τον κάνει να ζει μια πιο γεμάτη  και καλύτερη ζωή ( θετικός εγωισμός)

Με το πέρασμα των δεκαετιών πολλοί ψυχαναλυτές προσπάθησαν να κατανοήσουν  και να εξηγήσουν την ύπαρξη του εγωισμού στους ανθρώπους . Πρώτος ο Freud  θεώρησε τον εγωισμό ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης σύνθεσης , όπου όταν φτάνει στην υπερβολή αποτρέπει τους ανθρώπους από το να  έχουν ουσιαστικές σχέσεις . Ενώ είχε αναγνωρίσει και αναλύσει την αρνητική του διάσταση δεν είχε αναγνωρίσει την έννοια του υγιούς εγωισμού.  Μόλις το 1930 ήταν που ο Paul  Federn  εισήγαγε την έννοια αυτή για να καλύψει την επαρκή την επαρκή αίσθηση της αυτό-αγάπης . Πίστευε  ότι αν καλυφθούν οι ανάγκες ενός ανθρώπου από νωρίς και επαρκώς , τότε το άτομο αυτό μεγαλώνοντας παρουσιάζει την ώριμη μορφή της θετικής αυτοεκτίμησης .
Το εγωιστικό μας γονίδιο
Όπως όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, έτσι και ο εγωισμός είναι γραμμένος στα γονίδιά μας. Η τάση να συμπεριφερόμαστε ναρκισσιστικά και αυτάρεσκα ως έναν βαθμό κληρονομείται. Όμως, το να οδηγούμαστε σε υπερβολές σχετίζεται περισσότερο με τα βιώματά μας και μάλιστα τα πρώιμα, δεδομένου ότι η προσωπικότητά μας αρχίζει να διαμορφώνεται ήδη από τη βρεφική ηλικία. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε, οι σχέσεις με τους γονείς και τα αδέλφια μας, αλλά και το πλαίσιο του σχολείου συμβάλλουν σημαντικά στο αν μετέπειτα στη ζωή μας θα λειτουργούμε εγωιστικά ή όχι. Οι διάφορες καταστάσεις που βιώνουμε στην πορεία είναι πιθανό να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε, ωστόσο δεν είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν σε εγωιστική τάση.

Ο… άρρωστος εγωισμός
Όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ, συμπεριφερόμαστε αυταρχικά, γινόμαστε σκληροί και απάνθρωποι, έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους και προκαλούμε ενοχικά συναισθήματα με στόχο να προσελκύουμε τη μόνιμη προσοχή, τότε ο εγωισμός γίνεται παθολογικός και δημιουργεί προβλήματα. Δεν μας αφήνει να έχουμε υγιείς σχέσεις, αφού κάθε μας κίνηση συνοδεύεται από ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, ζήλια, κτητικότατα, ανυπομονησία, έντονο ανταγωνισμό, αλλά και από μια γενικότερη τάση να εγκαταλείπουμε μπροστά στις δυσκολίες. Ο κακός εγωισμός μάς ωθεί να απαιτούμε συνεχώς αποδείξεις αγάπης και εκτίμησης και να επιζητούμε την αναγνώριση και την επιβεβαίωση. Η άρνηση των αναγκών και επιθυμιών  μας αρρωσταίνει την καρδιά ,το μυαλό, και το σώμα μας .

Ο… καλός εγωισμός  μας!

Υγιής εγωισμός είναι ο σεβασμός προς τις ανάγκες μας και τα συναισθήματά μας , ακόμα και όταν οι άλλοι δεν το κάνουν . Ειδικά τότε. Ο υγιής εγωισμός είναι ένας τρόπος σκέψης και δράσης όπου ενυπάρχουν η βαθιά εκτίμηση , το ενδιαφέρον και η έγνοια από εμάς για εμάς . Η ευχαρίστηση, η εμπιστοσύνη, οι θετικές σκέψεις  και η χαρά όταν πηγάζουν  από τον υγιή εγωισμό μας βοηθούν να γιατρέψουμε  και να δυναμώσουμε το σώμα μας, να ανακτήσουμε τον αυτοσεβασμό και τον έλεγχο του εαυτού μας , να αποκτήσουμε μια ζωή με στόχους, νόημα και ικανοποίηση. Μας βοηθάει να απαλλαγούμε από την αυτοκατηγορία και την έλλειψη πίστης στον εαυτό μας , από το θυμό και την πικρία.  Η απαλλαγή από φόβους, ενοχές και τύψεις μας αφήνει ελεύθερους να βιώσουμε μια αγάπη για τη ζωή που ποτέ δε χάθηκε πραγματικά αλλά παραμερίστηκε προσωρινά.

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαλά Αυγούστα- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

ΧΑΛΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑ
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2012 αποφοίτησα από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας και έλαβα το βραβείο ως η πρώτη μεταξύ αριστούχων. Εκπόνησα και την εξάμηνη πρακτική μου άσκηση στο «Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας» και στη συνέχεια συνεργάστηκα με τοπικά γυμναστήρια της περιοχής μου. Παρακολουθώ συχνά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τη διατροφή. Τα έτη 2014-2015 εργάστηκα σαν υπεύθυνη του τμήματος Διατροφής στα NEW DAY Συντάγματος και έπειτα , το διάστημα 20015-2016, παρακολούθησα επιτυχώς τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις Master Practitioner στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Αναμένω το χαρτί πιστοποίησής μου σαν αποκλειστικός συνεργάτης του ΚΕΑΔΔ και από τις αρχές του 2016 διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο στην Πετρούπολη.