Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια ιδιαίτερη ψυχολογική ασθένεια η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πλήττει ολοένα και περισσότερο κυρίως δυτικό πληθυσμό. Οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση της είναι πολλές και δεν θεωρείται ότι υπάρχει μια μόνο αιτία. Η θεραπεία της είναι αρκετά δύσκολη, με ψηλά ποσοστά υποτροπιασμού.

Γι αυτό και μόνο το λόγο πρέπει να υπάρχει αρμονική και καλή συνεργασία μεταξύ πασχόντων, γονέων, γιατρών, διατροφολόγων και θεραπευτών. Θα πρέπει να κατανοηθεί ο τρόπος που αυτή δημιουργήθηκε και συνεχίζει να υφίσταται και την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η θεραπεία των ατόμων με ανορεξία ποικίλλει ανάλογα με την ψυχοσύνθεση και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου χωριστά.

Η διεθνής βιβλιογραφία και ψυχοθεραπευτική εμπειρία φανερώνουν ότι η οικογένεια έχει πρωταρχικό ρόλο στην πρόκληση αλλά και τη διαιώνιση της ανορεξίας. Γι αυτό το λόγο όσο άβολο και αν είναι για τους γονείς, θα πρέπει να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν κάποιο είδος οικογενειακής θεραπείας ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους.

Στην αντιμετώπιση της παιδικής ανορεξίας πολύ σημαντική είναι η συμβολή της οικογένειας η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την εκάστοτε οικογενειακή θεραπεία.  Έχουν εφαρμοστεί αρκετές διαφορετικές οικογενειακές θεραπείες για την θεραπεία της ανορεξίας με κοινό σημείο όλων, τη προσπάθεια αλλαγής της  εξουσίας μέσα στην οικογένεια, ενδυναμώνοντας τους γονείς, παρεμποδίζοντας τη δημιουργία συμμαχιών ανάμεσα στα μέλη και μειώνοντας τις εντάσεις ανάμεσα στους γονείς.

Η πιο ευρύτερα εφαρμοσμένη είναι η συμπεριφορική οικογενειακή θεραπεία. Σε αυτήν ο πρωταρχικός στόχος είναι το παιδί να φθάσει σε ένα ασφαλές βάρος. Κατά τη διάρκεια όλης της θεραπείας είναι πολύ σημαντικό η συμβολή όλων των ειδικοτήτων υγείας που εμπλέκονται στη θεραπεία της ψυχογενής ανορεξίας. Δεν είναι δυνατό κανένας θεραπευτής να θεραπεύσει μόνος του αυτή την ασθένεια.

Παράλληλα με την αποκατάσταση ενός υγιούς για το παιδί βάρος, χρησιμοποιούνται από το θεραπευτή τεχνικές  που περιλαμβάνουν την αλλαγή διατροφικών συνηθειών, τη χρήση γνωσιακής  θεραπείας για τη μείωση των λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα του σώματος και προτρέπονται οι γονείς να αποφεύγουν τις συγκρούσεις επί παρουσία του παιδιού, της υπερεμπλοκής και υπερπροστασίας.

Μπορούμε να χωρίσουμε τη θεραπεία σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, όπου επιδιώκουμε το παιδί να φθάσει ένα ασφαλές βάρος, ο έλεγχος του φαγητού αφαιρείται από το παιδί και εκχωρείται στους γονείς. Οι γονείς μαθαίνουν τεχνικές και θέτουν σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο συμπεριφορικό πρόγραμμα αύξησης βάρους του παιδιού τους, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την παρασκευή των γευμάτων των οποίων έχει συστήσει ο  διατροφολόγος όσο και τον καθορισμό των συνεπειών τήρησης ή μη του πλάνου.

Αφού επιτευχθεί επιτυχώς το πρώτο στάδιο, η θεραπεία προχωρά στη γνωσιακή αναδόμηση των λανθασμένων αντιλήψεων για την εικόνα του σώματος και των μη ρεαλιστικών πεποιθήσεων για τη τροφή τόσο του παιδιού όσο και των γονέων. Αφού εφαρμοστούν και επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι ανάμεσα στο θεραπευτή και την οικογένεια, σταδιακά ο έλεγχος της τροφής του πάσχοντος θα γυρίσει στον ίδιο.

Στο τελευταίο στάδιο, όλη η οικογένεια μαθαίνει τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθούν πάλι στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές.

Η θεραπεία οικογένειας είναι εξίσου σημαντική με την ατομική θεραπεία του πάσχοντος, ιδιαίτερα όταν ο πάσχων είναι παιδί. Το παιδί καθώς είναι σε συνεχή αλληλεπίδραση με το οικογενειακό του περιβάλλον, αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο που θα δραστηριοποιηθεί για τη θεραπεία του. Ακόμη και σε περιπτώσεις που το ίδιο το οικογενειακό του περιβάλλον προκάλεσε την ίδια την ασθένεια, αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να τη θεραπεύσει από τη ρίζα του.

Πάρτε πληροφορίες και ζητήστε βοήθεια έγκαιρα!

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Χρυσάνθη Κυριακοπούλου Κοινωνικός Λειτουργός