Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Bigorexia ή Σύνδρομο Μυϊκής Δυσμορφίας. H κυρίαρχη Διατροφική Διαταραχή στους άνδρες του γυμναστηρίου

Bigorexia

Μέσα στο καλοκαίρι οι ασκούμενοι των γυμναστηρίων καλούνται να εμφανίσουν στην παραλία τα αποτελέσματα της χειμερινής τους προσπάθειας.

Λίγο πολύ όλοι θα συναντήσουμε  «ογκώδεις και μεγαλόσωμους» άνδρες. Θα τραβήξουν τα βλέμματα μας και θα μας κάνουν να αναρωτηθούμε: «Είναι υγιείς;».

Παρ’ όλο που εμείς ως παρατηρητές τους χαρακτηρίζουμε μεγαλόσωμους, εκείνοι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο. Αν τους πλησιάσεις και μεταξύ σοβαρού και αστείου αναρωτηθείς «αν αδυνάτισαν», μπορεί να τρέξουν κατευθείαν πίσω στο γυμναστήριο.

Bigorexia ή Σύνδρομο Μυϊκής Δυσμορφίας

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συνδέεται με διαταραχή της εικόνας σώματος. Xαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του ατόμου να αξιολογεί επ’ ακριβώς το σωματικό του μέγεθος.

Το άτομο πιστεύει, λανθασμένα, ότι το σώμα του δεν είναι επαρκώς μυώδες και γυμνασμένο. Δαπανά πολλές ώρες στο γυμναστήριο και εμπλέκεται σε καταναγκαστική άσκηση (μεγάλου όγκου και έντασης) με αντιστάσεις με αποτέλεσμα συχνά να καταπονεί το σώμα του και να φθείρει σημαντικά την υγεία  του.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται με εμμονή στην μυϊκότητα και την καταναγκαστική άσκηση ορίζεται ως Μυϊκή δυσμορφία ή Μεγαλορεξία (Big Orexia).

Παρ’ όλο που δεν αναγνωρίζεται ως διαταραχή σύμφωνα με τo DSM –IV, το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από αλλαγές διαιτητικής συμπεριφοράς,  με εξαντλητικές δίαιτες και χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και αναβολικών ουσιών με στόχο την αύξηση της μυικής μάζας και τη μείωση του λιπώδους ιστού.

Εμφανίζεται κυρίως σε συστηματικά αθλούμενους και ιδιαίτερα στους αθλητές σωματικής διάπλασης. Πρωταρχική ανησυχία για τα άτομα με μυϊκή δυσμορφία είναι αν είναι μικρόσωμα ή μη επαρκώς μυώδη.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία  ανάμεσα στα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Το άτομο ελέγχει συνέχεια το είδωλο του στον καθρέφτη, σε πόρτες, παράθυρα και άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες
 • Αγγίζει συνέχεια το σώμα του για να ψηλαφίσει την υποτιθέμενη ατέλεια
 • Υπάρχει έκδηλη κοινωνική απουσία και κατάθλιψη
 • Εμμονή με αγαπημένα πρότυπα, διάσημα πρόσωπα και επιθυμία να τους μοιάσει
 • Το άτομο αυτό συνήθως περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό του & μπορεί να κρύβει κάποια εμμονή για τις χειρουργικές επεμβάσεις

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό αυτών κάνει κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών και ιδιαίτερα αναβολικών στεροειδών για μυϊκή υπερτροφία.

Έρευνα έδειξε τα άτομα με σωματικές δυσμορφικές διαταραχές αναφέρουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Μάλιστα, σε πολύ μικρό ποσοστό έχουν πραγματοποιήσει και απόπειρα αυτοκτονίας.

Η πλειοψηφία των ατόμων με δυσμορφικές διαταραχές φαίνεται να έχουν χαμηλό οικονομικό εισόδημα, να μην έχουν μόνιμη εργασία ενώ οι περισσότεροι είναι άγαμοι και δεν φαίνεται να επιθυμούν μόνιμο σύντροφο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά

Όσων αφορά τις διατροφικές στρατηγικές που ακολουθούν τα άτομα αυτά φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά να ταυτοποιούν τις πηγές των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουν.

Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι οι μεγάλες  και απότομες αυξομειώσεις του βάρους δεν είναι υγιείς για το σώμα. Υπάρχει όμως γενικότερη άγνοια για την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία γίνεται χωρίς την προτροπή κάποιου ειδικού.

Τα κύρια διατροφικά χαρακτηριστικά των ατόμων με μυϊκή δυσμορφία είναι οι υπερπρωτεινικές και χαμηλών σε λιπαρά δίαιτες με υψηλή κατανάλωση διαιτητικών συμπληρωμάτων.  Ο στόχος είναι η αύξηση του μυϊκού και η μείωση του λιπώδους ιστού.

Όσων αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, τα άτομα αυτά:

 • Περιορίζουν την ποικιλία των τροφίμων
 • Επιλέγουν κυρίως άπαχες πρωτεϊνικές πηγές τροφίμων (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι κλπ)
 • Μειώνουν την πρόσληψη φρούτων και προτιμούν να εντάσσουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχή της ημέρας
 • Τα υδατανθρακούχα τρόφιμα περιορίζονται σε βρώμη, πατάτα, ρύζι και μακαρόνια, την ποσότητα των οποίων ρυθμίζουν ανά περιόδους

Ο ρόλος του Διαιτολόγου

Τα συστηματικά ασκούμενα άτομα με μυϊκή δυσμορφία μπορεί να ωφεληθούν από τους διατροφολόγους στον υπολογισμό των θερμιδικών αναγκών τους και την καθοδήγηση της δίαιτας με τον καθορισμό των μάκρο και μικροθρεπτικών συστατικών της διατροφής τους.

Κύριος στόχος είναι η διατροφική αποκατάσταση και η εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος με την παράλληλη προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και καθοδήγησης στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Πηγές
 • David, Tod.Muscle Dysmorphia:Current Insights, Psychol Res Behav Manag. 201
 • Nadir Contesini et al. Nutritional Strategies of physically active subjects with muscle dysmorphia, Int. Achives of Medicine,2013.
 • National Eating Disorders Collaboration, Eating Disorders in Sport and Fitness: Prevention Early Intervention and Response, 2014.

Σχετικά με τον δημιουργό

ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΖΙΟΒΑΡΑ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Τζιοβάρα Ευριδίκη γεννήθηκε στα Τρίκαλα και μετακόμισε στην Θεσ/νίκη για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙΘεσ/νίκης και έκτοτε είναι μέλος του Συλλόγου Διατροφολόγων – Διαιτολόγων Ελλάδος.

Το 2016 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙΘ, με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή, ενώ είναι ειδικευμένη στην αντιμετώπιση των ΔΔ σε ενήλικους και παιδιά, κατέχοντας τον τίτλο του Master Practitioner Of Eating Disorders and Obesity.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών της σπουδών ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο ΓΝΘεσ/νίκης « Άγιος Παύλος» και το Πανεπιστημιακό ΓΝοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου συνεχίζει την συνεργασία της ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρείο Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού.

Σήμερα, συνεργάζεται ως διατροφολόγος με αρκετά γυμναστήρια της Ανατολικής Θεσ/νίκης ενώ αποτελεί εισηγήτρια του μαθήματος «Διατροφή και Άσκηση» σε γνωστή σχολή Personal Training της Θεσ/νίκης. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το κομμάτι της αθλητικής διατροφής εκπονώντας την πτυχιακή της εργασία στο κομμάτι των συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ αποτέλεσε διαιτολόγος ομάδων καλαθοσφαίρισης κατά την περίοδο προετοιμασίας τους.

Στόχος της είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των περιστατικών της για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Για την ίδια η διατροφή και η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της, αγαπά την δουλειά της, ενώ ενημερώνεται συνεχώς παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια, συνέδρια και συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα.
More Info
Παυσανία 8, Άνω Τούμπα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
E-MAIL
evridiki1004@windowslive.com