Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Ένα γράμμα στη μητέρα του παιδιού με διατροφική διαταραχή

(Η δίαιτα δεν προκαλεί Διατροφική Διαταραχή, όμως μια διατροφική Διαταραχή ξεκινάει με μια δίαιτα. Όταν ένα παιδί μπαίνει σε δίαιτα στέρησης, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Στο επίκεντρο όλων ο ρόλος της μητέρας…)

Αγαπητή μητέρα,

Θέλω να ξέρεις πως καταλαβαίνω… Θα μπορούσα να σου γράψω σαν μητέρα προς μητέρα. Δε θα το κάνω όμως. Σα μητέρα θα μπορούσα να σε παρασύρω και να σε οδηγήσω σε λάθος μονοπάτια. Ίσως αν σου μιλούσε η μητέρα που έχω μέσα μου, να ένιωθες μεγαλύτερη ασφάλεια, να ένιωθες πως υπάρχει κάποιος που μπορεί να έρθει στη θέση σου, να συναισθανθεί τις αγωνίες και τις ανασφάλειές σου. Δε θα πέσω όμως στην παγίδα… Δε χρειάζεσαι μια μητέρα να σου πει «Σε καταλαβαίνω». Χρειάζεσαι έναν άνθρωπο με γνώσεις και εμπειρία να σου πει «Σε καταλαβαίνω, ξέρω πολύ καλά πως νιώθεις, αντιλαμβάνομαι τα άγχη σου, τις αγωνίες σου, τις προσπάθειές σου να τα κάνεις όλα τέλεια… και είμαι εδώ για σένα… είμαι εδώ να σε βοηθήσω να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια που θα προκύψουν σ’ αυτόν τον όχι και τόσο εύκολο δρόμο. Είμαι εδώ για να σου δώσω τα όπλα που μόνο εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις.»

Είμαι σίγουρη πως την πρώτη φορά που πήγες το παιδί σου στο διαιτολόγο για να «αδυνατίσει», δε μπορούσες να φανταστείς αυτό που θα ακολουθούσε. Και ξέρω δε φταις εσύ… Δεν ήξερες… Δε βρέθηκε κανείς να σου πει : “τα παιδιά δε χρειάζονται διαιτολόγο για να αλλάξουν την εμφάνισή τους”, ή καλύτερα: ”τα παιδιά δε χρειάζεται να αλλάξουν την εμφάνισή τους”. Και ναι, ξέρω, ξέρω… δεν το έκανες για λόγους αισθητικής. Ακολούθησες το γιατρό που σου είπε: “το παιδί πρέπει να χάσει βάρος για να βελτιωθεί η υγεία του…”  Ή ακόμα μπορεί να άκουσες τη συμβουλή του προπονητή: “αν έχανε μερικά κιλά θα ήταν ακόμα καλύτερα”. Δε διαφωνώ με το γεγονός ότι μπορεί και οι δύο να είχαν δίκιο. Κατανοώ πως πιθανόν η δουλειά τους να γινόταν πιο εύκολη με ένα διαφορετικό νούμερο στη ζυγαριά. Πιθανόν…

Το ΠΩΣ όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό, δεν το γνώριζαν και φυσικά δεν ήταν η δουλειά τους να το γνωρίζουν. Ο ρόλος τους είναι να συμβουλεύουν και να προτείνουν. Δυστυχώς για σένα, το εάν θα ακολουθήσεις, όπως και το πώς θα ακολουθήσεις, είναι δικός σου ρόλος και δική σου υποχρέωση.

Αποφάσισες λοιπόν… και μιας και το παιδί σου έπρεπε να χάσει βάρος, κολλήσατε στο ψυγείο το «μαγικό χαρτάκι». Πόσο ωραία έμοιαζαν όλα στην αρχή! Το παιδί αισθανόταν ξεχωριστό, αισθανόταν ότι μεγάλωσε. Θα έκανε δίαιτα, όπως η μαμά ή όπως η φίλη της ή ακόμα όπως η μαμά της φίλης της. Κι εσύ αισθανόσουν ανακούφιση, γιατί μετέθεσες την ευθύνη της εμφάνισης και του σωματικού βάρους του παιδιού σου σε κάποιον άλλο. Η πραγματικότητα, παρ’ όλ’ αυτά, έρχεται να διαψεύσει τους πάντες. Αν μπορούσες από την αρχή να καταλάβεις αυτό που δε φαίνεται, θα άκουγες το παιδί σου να σου λέει: «Μαμά, μη μου φορτώνεις αυτό το βάρος… είναι πιο βαρύ από αυτό που έχω στο σώμα μου. Κι αν το βάρος του σώματός μου μπορώ ακόμα να το σηκώσω, το φορτίο που βαραίνει την ψυχή μου δεν μπορώ να το κουβαλήσω. Θα με γονατίζει σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου και  δε θα είμαι ποτέ πια το ίδιο παιδί και ίσως να μη μάθω ποτέ πόσο καλός ενήλικας μπορώ να γίνω».

Και πάλι όμως σε καταλαβαίνω, γιατί δεν ήξερες… κανείς δε σου είπε… Κανείς δε βρέθηκε να σου πει πως η «δίαιτα», αυτό το «μαγικό χαρτάκι» που είναι κρεμασμένο στο ψυγείο, θα ήταν η αφορμή για να ξυπνήσει το ΤΕΡΑΣ . Στην καλύτερη περίπτωση το τέρας έχει τη μορφή της διαταραγμένης σχέσης με το φαγητό και της διαταραγμένης εικόνας σώματος.  Στη χειρότερη έχει τη μορφή κάποιας διατροφικής διαταραχής.

Ναι, είναι τραγικό… και ξέρω πως νιώθεις κουρασμένη, απογοητευμένη και ένοχη. Όμως δεν είναι αργά… Μη λυγίζεις, γιατί είσαι η μόνη που μπορείς να βοηθήσεις. Μόνο εσύ μπορείς να αλλάξεις το σενάριο αυτής της ιστορίας. Άλλαξέ το…!!!

Με εκτίμηση,

Η συνοδοιπόρος σου

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Μιχαλάκη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Σπυριδούλα Μιχαλάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Από το 2014 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Ρόδο και διατηρεί συνεργασίες με άλλους επιστήμονες υγείας.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα » Εκτίμηση του βάρους παιδιών δημοτικού σχολείου και συσχέτιση με διατροφικούς δείκτες».

Είναι εξειδικευμένη θεραπεύτρια των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και από το 2016 αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το έτος 2013-14 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή και την Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών νοσημάτων, από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, παρακολουθεί Μετεκπαιδευτικά μαθήματα μέσω διαδικτύου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, με θέματα που αφορούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η κα Μιχαλάκη διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ανοιχτές ομιλίες με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής και αποτελεί μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου.

Άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο(www.diatrofi.gr, www.keadd.gr ) και στο διαδικτυακό περιοδικό e-food for thought, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.

Additional info:

Διεύθυνση: Ρόδος
Τηλέφωνο: 6936269276
Email: mihalaki.nutrition@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.nutritionhealthylife.weebly.com