Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Εθισμός σε τροφές

ethismos-se-trofes

Η υγιεινή διατροφή ή ρύθμιση του βάρους και ό,τι εμπίπτει σε κάποιο καλούπι, είναι για κάποιους ανθρώπους σχεδόν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Παρά τις καλύτερες των προθέσεων, πιάνουν τον εαυτό τους να τρώνε συχνά και συνήθως γρήγορα μεγάλες ποσότητες από ανθυγιεινά φαγητά. Παρ’όλο που γνωρίζουν ότι κάνουν κακό στην υγεία τους, επιβαρύνουν το σώμα τους και…. Ναι τα ξέρουν όλα αυτά. Και ακριβώς επειδή τα ξέρου,ν το φαγητό συνοδεύεται από ενοχές και άστα να πάνε.

Στο παρόν άρθρο δεν θα αναπτύξω τη συναισθηματική πείνα. Βλέπετε το θέμα με το φαγητό είναι τουλάχιστον τρισιπόστατο, όπως και η φύση του ανθρώπου: ψυχή, νους και σώμα.

Έτσι το ένα μέρος είναι το συναίσθημα και η ψυχολογία μας, το άλλο είναι αυτόματες σκέψεις και συνδέσεις που έχουμε κάνει σε υποσυνείδητο ίσως επίπεδο. Το τρίτο είναι η τροφή σαν βιοχημεία μέσα στη τελειότερη μηχανή εσωτερικής καύσης: το σώμα μας.

Η αλήθεια είναι ότι η επίδραση ορισμένων τροφών στον εγκέφαλο είναι άκρως εθιστική. Ο εθισμός σε τροφές είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους όταν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα, ανεξάρτητα με τη δύναμη της θέλησης και το πόσο σκληρά προσπαθούν.

Τι είναι ο εθισμός στις τροφές

Ο εθισμός στις τροφές είναι πολύ απλά το να είναι κάποιος εθισμένος – εξαρτημένος από το συγκεκριμένο τρόφιμο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ένας ναρκομανής είναι εθισμένος στα ναρκωτικά.

Ουσιαστικά ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές στον εγκέφαλο, τους ίδιους νευροδιαβιβαστές και πολλά από τα συμπτώματα είναι τα ίδια. Ο εθισμός στις τροφές είναι ένας σχετικά νέος και αμφιλεγόμενος όρος και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στατιστικά στοιχεία για το πόσο κοινός είναι.

Πώς λειτουργεί ο εθισμός στις τροφές

Τα επεξεργασμένα «σκουπιδοφαγητά» έχουν μια ισχυρή επίδραση στα κέντρα «επιβράβευσης» στον εγκέφαλο, με τη συμμετοχή των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη.

Τροφές που φαίνονται περισσότερο ένοχες είναι τυπικά επεξεργασμένα ιδιαίτερα αλμυρά φαγητά, τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή σιτάλευρο ή χειρότερα και τα δύο μαζί.

Κάποιες από τις πιο εθιστικές τροφές αναφέρονται στην παρακάτω λίστα:

 • πίτσα
 • σοκολάτα
 • πατατάκια
 • μπισκότα
 • μάφιν
 • παγωτό
 • τηγανιτές προτηγανισμένες πατάτες
 • αναψυκτικά
 • τυρί
 • αλλαντικά
 • κοτοπουλο σκευάσματα (κοτομπουκιές)
 • έτοιμο pop corn
 • δημητριακά πρωινού
 • ζελεδο-γλυκίσματα

Το θέμα με τον εθισμό στις τροφές δεν έχει να κάνει με  ψυχολογικούς ή συμπεριφοριστικούς παράγοντες. Επίσης, ΔΕΝ αφορά τη δύναμη της θέλησης ή την αποφασιστικότητα του ατόμου. Αφορά τη βιοχημεία του εγκεφάλου. Το έντονο σήμα ντοπαμίνης είναι  σαν να προκαλεί “πειρατεία” στον εγκέφαλο μας.

Δεν θα κουράσω με τους βιοχημικούς μηχανισμούς περί εθισμού. Σκεφτείτε μόνο το εξής απλό. Η σίτιση εμπεριέχει την απόλαυση της αίσθησης της γεύσης. Θέλουμε να γευόμαστε αυτό που τρώμε.

Στα άτομα που συνηθίζουν και τρώνε φαγητό από έξω που είναι ιδιαίτερα αλμυρά ή γλυκά, ουσιαστικά απευαισθητοποιούνται οι γευστικοί κάλυκες. Έτσι σταματούν να αναγνωρίζουν την γλύκα των φρούτων ή το σπιτικό φαγητό το οποίο αρχίζει να μοιάζει γευστικά «ξενέρωτο».

Τυπικά συμπτώματα εθισμού στις τροφές

 1. Συνεχίζεις να τρως ενώ είσαι χορτάτος
 2. Τρως πολύ περισσότερο από ότι είχες σκοπό
 3. Συνεχίζεις να τρως μέχρι να νιώσεις «σκασμένος»
 4. Ενώ νιώθεις τύψεις μετά το γεγονός, σύντομα ξανά υποκύπτεις
 5. Φτιάχνεις τρελές και ευφάνταστες δικαιολογίες στο κεφάλι σου για να «κουκουλώσεις» το γεγονός
 6. Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες για να θέσουμε όρια στον εαυτό μας
 7. Κρύβεις το στοιχεία του «εγκλήματος”
 8. Δεν μπορείς να σταματήσεις παρόλο που θέματα υγείας έχουν εμφανιστεί

Βέβαια κάποια από τα παραπάνω είναι αρκετά κοινά και δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν και έχουν λιγούρες. Αν όμως αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και νιώθεις ότι υπάρχει αληθινό πρόβλημα, ίσως να είναι μια ένδειξη ότι κάτι τρέχει.

Ίδιος εθισμός με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ

Υπάρχει μια συγκεκριμένη λιγούρα (που είναι τελείως διαφορετικό από την πείνα) που δεν σημαίνει ότι το σώμα ζητά ενέργεια ή θρεπτικά συστατικά. Αφορά τον εγκέφαλο που ζητά κάτι συγκεκριμένο για να απελευθερώνει ντοπαμίνη, το σύστημα ανταμοιβής.

Το αλκόολ το κόβουμε, τα ναρκωτικά τα απαρνούμαστε, το τσιγάρο το σταματάμε. Το φαγητό όμως; Χρειάζεται να τρώμε, είναι βιολογική μας ανάγκη. Με το φαγητό θα ασχολούμαστε αναγκαστικά 2-3 φορές την ημέρα… Λύση; Υπάρχει λύση;

Η λύση για το πρόβλημα του εθισμού στις τροφές είναι μία:

«Η χορήγηση ενός φαρμάκου σε έναν εξαρτημένο θα προκαλέσει αποκατάσταση της χημικής εξάρτησης από την εθιστική ουσία».

Με απλά λόγια: Ένας πρώην καπνιστής που θα καπνίσει μια τζούρα θα γίνει εθισμένος ξανά … σχεδόν αμέσως. Ομοίως ένας αλκοολικός που πιει ένα ποτό θα υποτροπιάσει, με όλες τις τρομερές συνέπειες που ακολουθούν.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το πάμε γύρω γύρω γιατί αυτός είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο ο εθισμός λειτουργεί. Είμαι προσωπικά πεπεισμένη ότι ο εθισμός στα τρόφιμα δεν είναι διαφορετικός.

Οι περισσότεροι εθισμένοι στα τρόφιμα δεν θα μπορέσουν ποτέ να φάνε και πάλι «ένοχα» φαγητά. Αυτή είναι η ψυχρή και σκληρή αλήθεια. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείτε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψετε.

Παρ’όλο που το μήνυμα “όλα με μέτρο” μπορεί να λειτουργεί καλά για πολλούς ανθρώπους, για μερικούς, αυτή η συμβουλή είναι μια πλήρης καταστροφή και μια «ελεύθερη» μέρα μπορεί να τους κάνει να υποτροπιάσουν τελείως.

Αυτή είναι η απλή (αλλά όχι εύκολη) λύση στον εθισμό. Αποφεύγοντας την εθιστική ουσία ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι εύκολο, μπορεί όμως να γίνει.

Η σωστή ενημέρωση, διάγνωση κυρίως η  προετοιμασία, αναζήτηση των θετικών και των αρνητικών από την αλλαγή και το πλάνο δράσης βοηθά για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα. Στο τέλος είναι σημαντικό να ελέγχουμε εμείς το φαγητό: να τρώμε για να ζούμε και όχι αντίστροφα!

mov_keadd-212x300


Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, εξιδεικεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: