Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Η ανάγκη μας για τελειότητα και η υποβόσκουσα νευρική ανορεξία

Η επίτευξη στόχων και η παρουσία κινήτρων είναι  η κινητήριος δύναμη για να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και να εξελισσόμαστε . Ωστόσο το να προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την υπερανάλυση για το αν πράξαμε σωστά ή αν ήταν σωστή η κίνησή μας αυτή .

Όταν η επιθυμία μας για επιτυχία συνδέεται άμεσα με την επιθυμία μας για θετική αξιολόγηση και ταυτόχρονα  την αποδοχή μας από το σύνολο και δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε κάθε αρνητικά κριτική , τότε ενδεχομένως να υπάρχει  υποβόσκουσα διατροφική διαταραχή.

Η δημιουργία ενός τέτοιου άγχους δεν μας αφήνει να νιώσουμε αποδοχή και αγάπη γι αυτό που είμαστε αλλά στην ουσία μας αποδέχονται γι’ αυτό που πετυχαίνουμε. Προσπαθόντας να έχουμε πλήρη έλεγχο όλων των καταστάσεων και αρνούμενoi  την ύπαρξη αποτυχίας ουσιαστικά μισούμε τον ίδιο μας τον εαυτό καθώς δεν δεχόμαστε την αποτυχία σαν αναπόσπαστο κομμάτι.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη νευρική ανορεξία . Η ανορεξία είναι μία πάλη για έλεγχο , ικανότητα και αποτελεσματικότητα που συμβολίζεται  από την ικανότητα του ατόμου να αντιστέκεται στην πείνα, με το χαμηλό βάρος να είναι η απόδειξη αυτού του ελέγχου. Η ανορεξία είναι ένα μέσο ελέγχου που επιλέγεται από γυναίκες που βιώνουν σύγκρουση, ανημποριά και αδυναμία να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας . Η ανάγκη για ανγνώριση και κοινωνικοποίηση σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο αλλα και η ανησυχία για  τη γνώμη των άλλων οδηγούν σε συγκρούσεις οι οποίες μπορούν να επιλυθούν με το να υπερβούν την πείνα.  Γυναίκες που έχουν  χαμηλότερο ΔΜΣ και  μικρότερο σωματικό μέγεθος   ανησυχούν περισσότερο για τυχόν λάθη και ανησυχούν περισσότερο για την οργάνωση ενώ έχουν  υψηλότερη αυτοαμφισβήτηση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μέχρις ένα βαθμό η τελειομανία  και η ανάγκη για έλεγχο του εαυτού μας και των καταστάσεων είναι αναγκαία και μας δίνει κίνητρο για εξέλιξη. Όταν όμως  επιθυμούμε να προσεγγίσουμε τον ιδανικό εαυτό μας εγκλωβίζοντας τον  πραγματικό εαυτό μας  σε συνεχή αποτυχία και αυτοτιμωρία μη επιτρέποντας και στους άλλους να τον αγαπήσουνε τότε μιλάμε για  συμπεριφορά η οποία μπορεί να σχετίζεται με διατροφικές διαταραχές και ιδιαίτερα με ανορεξία.

mov_keadd-212x300
Σημείωση προς ειδικούς
: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Βιβλιογραφεία :  National Centre For Eating Disorders

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.