Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ. Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ.

Η νευρογενής ανορεξία είναι μια καθαρά ψυχιατρική νόσος, η οποία έχει να κάνει πρωτίστως με την διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος του ανθρώπου που πάσχει από αυτή. Είναι μια άνιση μάχη προς τον ίδιο τον εαυτό. Το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία, μισεί το σώμα του και τον εαυτό του. Κάνει τα πάντα για να το καταστρέψει στερώντας του την πολύτιμη γι αυτό τροφή και πολλές φορές και το νερό.

Δε μπορώ να εξηγήσω με απλά λόγια γιατί το άτομο στρέφετε με το χειρότερο τρόπο προς τον ίδιο του τον εαυτό. Αντί ο εαυτός να είναι το στήριγμά για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της ζωής είναι ο εχθρός. Σαφώς βέβαια υπάρχουν πολλοί παράγοντες και αίτια μελετημένα από εξειδικευμένους επιστήμονες, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή τη διαταραχή αλλά σίγουρα ποτέ δεν είναι ένα μόνο το αίτιο και μια η θεραπεία.

Τα άτομα με νευρική ανορεξία πεινάνε και μάλιστα πεινάνε πολύ. Ο τίτλος αν- ορεξία = έλλειψη όρεξης είναι πολύ παραπλανητικός. Η συγκεκριμένη αντίληψη περί μειωμένης έως καθόλου όρεξης για φαγητό είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που καθυστερεί την διάγνωση της ασθένειας τόσο από τον ίδιο τον πάσχοντα όσο και από τους οικείους τους. Η έλλειψη όρεξης μπορεί πράγματι να υπάρχει σε κάποιους ασθενείς, συνήθως όμως εμφανίζεται σε ιδιαίτερα προχωρημένα στάδια, όταν πια η μειωμένη πρόσληψη τροφής έχει γίνει χρόνια κατάσταση και ο οργανισμός έχει συνηθίσει τόσο σε αυτήν, ώστε να μην επιζητά, αλλά και να μην αντέχει κάτι παραπάνω. Το κλειδί στη νευρική ανορεξία δεν είναι η έλλειψη όρεξης για τροφή, αλλά όλες οι νοητικές και ψυχικές διεργασίες που σχετίζονται με αυτήν. Τα άτομα με ανορεξία φοβούνται να φάνε και βλέπουν το φαγητό σαν απειλή.

Η νευρική ανορεξία είναι ένας αργός και επίπονος θάνατος. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή πραγματικά υποφέρουν. Καθημερινά έχουν να τα βάλουν με το σώμα τους διότι ζητά την τροφή για να μπορέσει να σηκωθεί από το κρεβάτι, ζητά το νερό για να ενυδατωθεί, ζητά την ξεκούραση για να επουλώσει τους τραυματισμούς του, ζητά εκείνο το γλυκό για να ανεβάσει το πεσμένο του ζάχαρο και να μην λιποθυμήσει. Το άτομο όμως πιστεύει πολύ στον εαυτό του και νιώθει απίστευτη δύναμη που μπορεί να μένει νηστικό αλλά και που μπορεί να αντισταθεί στην απόλαυση του φαγητού καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν. Αυτή η δύναμη είναι ίσως που το κραταει και τόσο δυνατό μέχρι να το προδώσει το σώμα του. Αυτή η αίσθηση της παντοδυναμίας το κρατά ζωντανό αλλά και πάσχων από αυτή τη νόσο για χρόνια μέχρις ότου το εγκαταλείψουν τα ζωτικά του όργανα.

Πραγματικά θέλει απίστευτη δύναμη να μπορέσεις να αντισταθείς και να νικήσεις το αίσθημα της πείνας. Τα άτομα αυτά αναμφίβολα είναι πολύ δυνατά και μπορούν να πετύχουν σε όποιο τομέα θελήσουν. Το θέμα είναι πως όση δύναμη κουβαλούν την σπαταλούν τιμωρώντας τον εαυτό τους.

Συνήθως δεν απευθύνονται σε επαγγελματίες που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν το κάνουν η θεραπεία σίγουρα είναι πολύ δύσκολη όχι όμως και μη κερδοφόρα. Αν το άτομο αποφασίσει να γίνει καλά, θα γίνει. Αν όχι, οποιοσδήποτε επαγγελματίας ακόμη και ο καλύτερος δεν θα μπορέσει να το θεραπεύσει. Είναι μια αρρώστια που βασίζετε πολύ στο εαυτό αλλά και στις σκέψεις του ατόμου που πάσχει και σίγουρα θέλει οπωσδήποτε το άτομο να συνεργαστεί και να θέλει να γίνει καλά.

Τα άτομα που κατάφεραν να βγούνε από αυτό, είναι επειδή το θέλησαν. Μέχρι όμως να το θελήσουν σίγουρα έχουν ταλαιπωρηθεί και καταπονηθεί αρκετά. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγα τα περιστατικά που είναι καλά και το ξεπέρασαν. Δημιούργησαν οικογένεια, φίλους και μια καλή σχέση με τον εαυτό τους. Για να ξεπεράσει κάποιο άτομο την νευρογενή ανορεξία θα πρέπει να ταρακουνηθεί αρκετά από κάτι. Υπάρχουν περιστατικά που με μια νοσηλεία φοβήθηκαν και πάλεψαν την αρρώστια, περιστατικά που βλέποντας τον πόνο που προκαλούν δέχτηκαν τη θεραπεία κ.α. Φυσικά υπάρχουν και περιστατικά που άφησαν την ανορεξία να τους σκοτώσει. Σε ένα κόσμο που θερίζει η ανεργία, άτομα που πραγματικά δεν έχουν να φάνε, υπάρχουν άνθρωποι που αυτοεπιβάλλονται σε ασιτία για να πεθάνουν. Κι όμως η νευρική  ανορεξία είναι ίσως η μεγαλύτερη εκδήλωση έχθρας και μίσους προς τον εαυτό. Το να μην τρως ενώ υπάρχει άπλετο φαγητό και επιλογές είναι τρομερά επίπονο και βασανιστικό.

mov_keadd-212x300
Σημείωση προς ειδικούς
: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Χρυσάνθη Κυριακοπούλου Κοινωνικός Λειτουργός