Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ;

Γνώσεις ζωής από τον υπολογιστή σου… 

Λίγο πριν την έναρξη της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders  στις 3 Μαρτίου 2018 στη Θεσσαλονίκη έφτασε το ακόλουθο ερώτημα στο email του Εκπαιδευτικού Κέντρου:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν μόνο κάποιος επαγγελματίας υγείας μπορεί να παρακολουθήσει την εκπαίδευση για τις διατροφικές διαταραχές ή και κάποιος απλός πολίτης που απλά ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την προσωπική του επιμόρφωση;

Με αφορμή το συγκεκριμένο  ερώτημα θα  ήθελα να διευκρινίσω τα εξής

Εκτός από τους Επιστήμονες Υγείας, την εκπαίδευση μπορεί να την παρακολουθήσει ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων που δεν είναι επαγγελματίας υγείας όμως δεν μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις για τον τίτλο του Master Practitioner on Eating Disorders.

Η εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders είναι συνολικής διάρκειας 120 ωρών και πραγματοποιείται σε 8 Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Δια Ζώσης & με δυνατότητα Διαδικτυακής Αναμετάδοσης.

Οι διαδικτυακοί σπουδαστές που θα συμμετάσχουν με την έναρξη την 24η  Νοεμβρίου 2018 θα ακολουθήσουν αυστηρά το πρόγραμμα διδασκαλίας της εκπαιδευτικής ομάδας της Αθήνας και θα λάβουν εγκαίρως όλο το εκπαιδευτικό και τεχνικό υλικό που θα είναι απαραίτητο για την ασφαλή παρακολούθηση των μαθημάτων γι αυτό και απαιτείται η έγκαιρη επικοινωνία του με τη γραμματεία του Εκπαιδευτικού Κέντρου. Οι εκπαιδεύσεις βιντεοσκοπούνται και μπορεί ο κάθε σπουδαστής να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε επανάληψη σε ελεύθερο χρόνο και ώρα που ίδιος θα επιλέξει.

Είναι γεγονός ότι πολλά άτομα που παρακολούθησαν την συγκεκριμένη εκπαίδευση, στη συνέχεια άλλαξε εντελώς η καθημερινή τους σχέση όχι μόνο με τη διατροφή αλλά και με το στενό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που η εκπαίδευση βοήθησε άτομα που είχαν στο στενό τους περιβάλλον κάποιον πάσχοντα με διατροφική διαταραχή. Η Διαδικτυακή Αναμετάδοση, παρέχει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένα άτομα να παρακολουθήσουν ανώνυμα τις διεργασίες της εκπαίδευσης από τον υπολογιστή ή το tablet, ακόμα και το κινητό τους δίχως να εκτεθούν σε περίπτωση που αυτό επιθυμούν.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που έγραψαν προς το ΚΕΑΔΔ με τις προσωπικές τους επιστολές αντίστοιχα άτομα που παρακολούθησαν το πρόγραμμά μας και δεν ήταν επαγγελματίες υγείας. Η επιστολή δημοσιεύεται ανώνυμα κατόπιν επιθυμίας του αποστολέα.

Τι αποκόμισα από την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ

 Παρακολούθησα την εκπαίδευση του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), ενώ βρισκόμουν σε θεραπεία για τις

διατροφικές διαταραχές. Από την πρώτη κιόλας μέρα κατάλαβα πως αυτή η εκπαίδευση έχει να μου προσφέρει πολλά. Αντιλήφθηκα όμως επίσης, πως κι εγώ μπορώ να του προσφέρω κάτι. Το «ζωντανό» παράδειγμα της χρησιμότητας του.

Με βεβαιότητα μπορώ να πω πως η εκπαίδευση αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα των διατροφικών διαταραχών και προσφέρει χρήσιμα εργαλεία στο διαιτολόγο και σε κάθε επιστήμονα υγείας που έρχεται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Ο θεραπευτής εκπαιδεύεται στη θεωρία και στην πράξη σε δεξιότητες που θα τον ενισχύσουν να αναγνωρίσει τη διατροφική διαταραχή με τα διαγνωστικά εργαλεία, να παρέμβει με τις εξειδικευμένες πρακτικές και να καθοδηγεί το άτομο στη θεραπεία. Στην εκπαίδευση αυτή ο θεραπευτής αντιλαμβάνεται πως οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μόνο θέμα διατροφικής συμπεριφοράς, ωστόσο η διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκφάνσεις τους. 

Οι διατροφικές διαταραχές με έκαναν ειδικό στο θέμα αυτό. Πόσο μάλλον η εκπαίδευση αυτή. Καταρχήν, κατάλαβα ότι όσα πέρασα ή περνάω είναι φυσιολογικά.

Φυσιολογικά για ένα άτομο που πάσχει από διατροφικές διαταραχές, όχι φυσιολογικά γενικώς. Ομολογώ ότι πολλά πράγματα τα γνώριζα. Τα ήξερα, γιατί τα είχα βιώσει. Κάποιες φορές τύχαινε να τα νιώθω ακριβώς εκείνη τη στιγμή που τα διδασκόμουν. Στην αρχή με ξένισε η άγνοια των διαιτολόγων-διατροφολόγων πάνω στο θέμα αυτό. Αναρωτιόμουν, πώς γίνεται εγώ να ξέρω περισσότερα από αυτούς; Εγώ δεν ανήκω σε αυτό τον κλάδο, ούτε σε κάποιο σχετικό. Κι όμως ένιωθα πιο σχετική από τους ειδικούς του είδους. Στην πορεία κατάλαβα πως οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα εξειδικευμένο πεδίο που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης. 

Αντιλήφθηκα πως κάθε επιστήμονας υγείας που συμμετέχει σε αυτό το σεμινάριο, είχε τη σύνεση να συμμετέχει ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, να διευρύνει τον επιστημονικό του ορίζοντα και να αποκτήσει τις επιπλέον δεξιότητες που χρειάζεται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Ένιωσα ανακούφιση, βλέποντας πόσοι πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα σαν τα δικά μου. Χαιρόμουν για τον κόπο και τον χρόνο που αφιέρωναν από τον προσωπικό τους χρόνο, προκειμένου να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και χρήσιμες δεξιότητες που θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε περιστατικά με διατροφικές διαταραχές. 

Αν η εκπαίδευση με βοήθησε στη θεραπεία μου; Όχι, όπως θα περίμενα και περισσότερο από όσο φανταζόμουν. Νόμιζα ότι θα είναι πιο εύκολο. Έχοντας όλη αυτή τη συσσωρευμένη γνώση, πίστευα ότι αν την εφαρμόσω, θα θεραπευτώ αμέσως. Τελικά, αυτό το σκεπτικό ήταν τόσο ουτοπικό, όσο το ότι από αύριο δεν θα ξανακάνω ποτέ βουλιμικό επεισόδιο.

Δεν μου έλειπε η γνώση. Αυτό που μου έλειπε ήταν η επεξεργασία της. Να αφομοιώσω τη γνώση και να την προσαρμόσω σε μένα. 

Συνειδητοποίησα πού βρίσκομαι. Εγώ κοιτούσα μόνο πόσο δρόμο έχω να διανύσω ακόμη. Σε αυτή την εκπαίδευση αντιλήφθηκα όλο το δρόμο που διάνυσα ως τώρα, πόσα εμπόδια ξεπέρασα και πόσα πράγματα πέρασα που τα είχα ξεχάσει. Αγωνιούσα και αγανακτούσα που δεν έβλεπα το σημαιάκι που σηματοδοτεί τη λήξη του Μαραθωνίου, αλλά κοιτώντας πίσω, είδα πως διέσχισα τόσα χιλιόμετρα που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι οι αντοχές μου αρκούν για να φτάσω ως εδώ. 

Κατάλαβα, γιατί η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών είναι τόσο δύσκολη, γιατί θέλει χρόνο και γιατί χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία. Κατανόησα όμως και δύο πολύ σημαντικά πράγματα που σηματοδοτούν την αρχή του τέλους. Πρώτον, ότι δεν φταίω εγώ που πάσχω και δεύτερον, ότι είναι εφικτή η πλήρης θεραπεία. Δεν γνωρίζω αν για μένα η ωφέλεια από το σεμινάριο οφείλεται στο ότι πάσχω από διατροφικές διαταραχές, γνωρίζω όμως ότι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρόσφερα ποτέ στον εαυτό μου.

mov_keadd-212x300
Σημείωση προς ειδικούς
: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

 ΔΔ

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas