Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και ζωή Διατροφικές διαταραχές

Πώς αναγνωρίζουμε την Ψυχογενή Ανορεξία

psyxogenis-anorexia

Στην αίθουσα αναμονής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μια φιγούρα ισχνή, απόκοσμη περιμένει με φανερή ανυπομονησία και δυσφορία.

Ένα πρόσωπο  γεμάτο γωνίες και δύο τεράστια μάτια που επικοινωνούν αγωνία, φόβο, επιθετικότητα. Το σώμα της περιβάλλεται από φαρδιά ρούχα. Δυσανάλογα με το μέγεθος της, φτιαγμένα θαρρείς να δημιουργούν μια άγκυρα και να  την κρατούν στη γη.

Τη φέρανε, δεν ήρθε

Κάποια καθηγήτρια παρατήρησε ότι αδυνάτισε σημαντικά.

Ένα πρωί λιποθύμησε την ώρα της γυμναστικής. Ειδοποιήθηκαν οι γονείς και στο Νοσοκομείο που μεταφέρθηκε ήρθε η διάγνωση ˙ «Ψυχογενής Ανορεξία».

Όλοι το σκεφτόταν και το απέφευγαν την ίδια στιγμή. Ένας αγώνας ξεκινούσε. Μια ασθενής και μια ομάδα ανθρώπων, ο Θεράπων γιατρός, ο εξειδικευμένος Διατροφολόγος και ο Ψυχολόγος σε συνεργασία με την οικογένεια, προκειμένου να έρθει ένα καλό αποτέλεσμα. Μια κατάσταση αναστρέψιμη μόνο αν όλοι δουλέψουν συστηματικά και συνεργαστεί η ασθενής.

Η Ψυχογενής Ανορεξία αφορά το 1% όλων των έφηβων κοριτσιών, 0,1% των εφήβων αγοριών, το 0,5% του γυναικείου πληθυσμού και το 0,1% του ανδρικού πληθυσμού.

Αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες ψυχιατρικές καταστάσεις αφού το 5-20% περίπου των ασθενών καταλήγει λόγω επιπλοκών της ασθένειας.

Πρόδρομα σημάδια

Ποιά είναι λοιπόν εκείνα τα πρόδρομα σημάδια που μπορούν να κινητοποιήσουν το περιβάλλον να κάνει μια έγκαιρη παρέμβαση;

Αναφέρομαι στο περιβάλλον, μιας και η Ψυχογενής Ανορεξία έχει εγω-συντονικά συμπτώματα. Δηλαδή, η κατάσταση που βιώνει το άτομο είναι σε αρμονία με την επιθυμία του.

Συνήθως, μιλάμε για  ένα άτομο που έχει το προφίλ ενός τελειομανούς, συνεσταλμένου, ιδεοληπτικού, συναισθηματικά περιορισμένου και με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα ανθρώπου.

Σε αυτό το ήδη ιδιαίτερο προφίλ, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά. Η ζυγαριά αρχίζει να παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του ατόμου. Πολλές φορές την ημέρα, πριν και μετά το γεύμα με ένα εμμονικό τρόπο, όπου το νούμερο που αντικρίζει γίνεται ο απόλυτος ρυθμιστής της διάθεσής του.

Ο τρόπος της διαπροσωπικής επαφής αλλάζει. Χαρακτηρίζεται πλέον από περισσότερη νευρικότητα, και έρχεται μια σταδιακή αποφυγή της συμμετοχής στα οικογενειακά γεύματα.

Η ασφάλεια του δωματίου

Η κατανάλωση της τροφής γίνεται κατά προτίμηση στην ασφάλεια του δωματίου. Πέρα από τα αδιάκριτα βλέμματα των υπολοίπων και με την απόλυτη προστασία από τις ερωτήσεις που αναπόφευκτα θα προέκυπταν.

Η επίσκεψη στην τουαλέτα αμέσως μετά το γεύμα, γίνεται η νέα συνήθεια. Όσο λίγη είναι η τροφή που το άτομο καταναλώνει, τόσο υπερβολική και αυστηρή είναι η ενασχόληση του με τις θερμίδες και την υγιεινή διατροφή.

Παρατηρείται επίσης και το έξης παράδοξο. Ενώ η κατανάλωση λιπαρών τροφών αλλά και μαγειρεμένων με τον κλασσικό τρόπο φαγητών, αντιμετωπίζεται με αποδοκιμασία, όπως επίσης και των προσώπων που τα καταναλώνουν, το άτομο συχνά ετοιμάζει γεύματα πλουσιοπάροχα για τους άλλους που φυσικά το ίδιο δεν τα αγγίζει.

Σταδιακά, έρχεται η κατά αποκλειστικότητα ατομική ενασχόληση του με την προετοιμασία των γευμάτων και ένα νέο πεδίο συγκρούσεων ανακύπτει.

Η αποχή από τις κοινωνικές επαφές, ξεπερνά το όριο των οικογενειακών γευμάτων. Δεν αργεί η στιγμή που αρχίζει να αφορά οποιαδήποτε εκδήλωση που μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο κατανάλωσης φαγητού ή ποτού για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Κατά συνέπεια, μια σημαντική κοινωνική απομόνωση περιχαρακώνει το άτομο που κινείται στις σκιές ακολουθώντας εκτός από ένα αυστηρό διαιτολόγιο και ένα εξίσου αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής.

Γίνεται λοιπόν φανερό, πως η Ψυχογενής Ανορεξία δίνει πολλά σημάδια, σε πολλά επίπεδα της ζωής του ατόμου.

Με σωστή πληροφόρηση, αλλά και με τη δύναμη να μην κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει, έχουμε τη δυνατότητα για έγκαιρη παρέμβαση. Παρέμβαση που αναμφισβήτητα σώζει και αλλάζει ριζικά ζωές κάνοντας την Ψυχογενή Ανορεξία παρελθόν.

keadd-logo

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, εκπαιδεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Αικατερίνη Μ. Παπαθανασίου- Πεχλιβανίδου Ψυχολόγος

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 105, 54622 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλέφωνο: 6976-242090/ 2310-438690
e-mail: katerina.papathanasiou@yahoo.com
Εκπαίδευση:
Bachelor of Science in Psychology, University of Sheffield, UK
Master in Psychology and Counseling, University of Sheffield, UK
Gestalt Therapist, Gestalt Foundation Psychotherapy & Training center of Thessaloniki
Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στο ιδιωτικό μου γραφείο στη Θεσσαλονίκη με ενήλικες, παιδιά, ζευγάρια και ομάδες. Επιπλέον, εργάζομαι στον Συμβουλευτικό Σταθμό του City College, International Faculty of the University of Sheffield, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου στους φοιτητές και το προσωπικό του κολεγίου και είμαι εξωτερική συνεργάτης του Gestalt Foundation, στη Θεσσαλονίκη. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η έννοια της ποιότητας της ζωής σε σχέση με την χρόνια παιδική ασθένεια και έχω μελετήσει τις επιπτώσεις του παιδικού καρκίνου και του παιδικού άσθματος στην ποιότητα ζωής όχι μόνο των παιδιών που νοσούν, αλλά και των οικογενειών τους. Επίσης, έχω ασχοληθεί με τη Θετική Ψυχολογία, όπου διερεύνησα σε βάθος το πως μπορούμε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας στη ψυχολογία από θεραπευτικό σε προληπτικό και να επικεντρωθούμε πάνω στις δυνάμεις που κάθε άτομο διαθέτει. Με την επικέντρωσή μας πάνω σε αυτές τις δυνάμεις, βοηθούμε τους ανθρώπους να ανταπεξέλθουν περισσότερο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της ζωής και να αποκτήσουν μια αισιόδοξη αντίληψη για αυτήν, κάτι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην σωματική και ψυχική υγεία. Έχω συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες, με εργασίες και επιστημονικά άρθρα και είμαι μέλος των παρακάτω Οργανισμών:
Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)
Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία (B.P.S.)
Συμβούλιο Επαγγελμάτων Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου (HCPC)
Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (A.P.A.)
Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ (H.A.G.T )
Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ (EAGT)
Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (EAP)