Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και ζωή Διατροφικές διαταραχές

The toy  story…

the-toy-story

Ο Foucault στο έργο του «Discipline and Punish» προτείνει ότι τα σώματα δε  δίνονται, αλλά φτιάχνονται για να ταιριάζουν σωστά σε μια συγκεκριμένη κοινωνική κατασκευή.

Για να το σκεφτούμε λιγάκι…. δεν νομίζετε ότι ισχύει;

Mία από τις πιο ισχυρές κοινωνικές δυνάμεις στην προώθηση της ισχνότητας στις δυτικές κοινωνίες, είναι η βιομηχανία της δίαιτας. Βιβλία, διαιτητικά πλάνα και διαιτητικά τρόφιμα, πωλούνται όλα σε ένα κοινό, το οποίο νιώθει παχουλό.

Στατιστικά αποτελέσματα από έρευνες το 2012 στη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι το 86% των γυναικών κάνουν δίαιτα, επιβεβαιώνοντας ασφαλώς, προηγούμενα βρετανικά και αμερικανικά δεδομένα.

Δεν ξεφύγαν ούτε οι κούκλες

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι κούκλες δεν έχουν ξεφύγει από τις πιέσεις των ιδανικών προτύπων μας.

Το 1995 η Κέλι Μπράουνελ και η Μελίσα Ναπολιτάνο του Πανεπιστημίου Γέιλ οι μετέφεραν σε φυσικό μέγεθος τις σωματικές αναλογίες του Κεν και της Μπάρμπι για να δείξουν πόσο εξωπραγματικές ήταν.

Έτσι, μια φυσιολογική γυναίκα για να γίνει «Μπάρμπι» θα πρέπει να:

  • ψηλώσει κατά 50 εκατοστά
  • αυξήσει το στήθος της κατά 13 εκατοστά
  • μειώσει τη μέση της κατά 15 εκατοστά

Σε πολλές μελέτες, στις δυτικές κοινωνίες, διαφαίνεται η ανησυχία για την σωματική εικόνα από πολύ μικρή ηλικία.

Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα από τις κούκλες που επιλέγουν για να παίξουν. Κορίτσια ηλικίας από 5 εώς 8 ετών τα οποία έπαιζαν με τις κούκλες Barbie με μη ρεαλιστικές αναλογίες, παρουσίασαν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, σε σχέση με κορίτσια της ίδιας ηλικίας, τα οποία έπαιζαν με την κούκλα Emme.

Η συγκεκριμένη κούκλα, εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Διαιτολογικό Σύλλογο και κυκλοφόρησε ως ένα πιο υγιές πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια.

H Εmme, διαφέρει από την Barbie, όχι μόνο στο σωματικό μέγεθος, αλλά επίσης και στο ύψος και στο βάρος.

Τι συμβαίνει με τα αγόρια

Μετά από αυτή την διαπίστωση οι ερευνητές προβληματίστηκαν.

Έτσι τους δόθηκε το ερέθισμα να διερευνήσουν αν το ίδιο ίσχυε και στα παιχνίδια δράσης των αγοριών.

Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι GI Joe είναι σημαντικά πιο μυώδεις σε σχέση με την  πρώτη εμφάνισή τους το 1964. Συγκεκριμένα έχουν τις μυϊκές διαστάσεις ενός μπόντι μπίλντερ, με τονισμένους δικέφαλους και κοιλιακούς.

Από αυτήν την επιρροή δεν έχουν ξεφύγει και οι κούκλες που βασίζονται σε ανθρώπινα ομοιώματα όπως ο Λιουκ Σκαϊγουόκερ και ο Χαν Σόλο από τον «Πόλεμο των άστρων».

Αρχικά, όταν πρωτοεμφανιστήκαν το 1978, τα σώματα τους είχαν μεγάλη ομοιότητα με τους ηθοποιούς που ενσάρκωναν τους συγκεκριμένους ρόλους. Αυτό όμως άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, καταλήγοντας να αποκτήσουν  παρουσιαστικό μπόντι μπίλντερ.

Kατά την ίδια περίοδο το μέγεθος του στήθους της πριγκίπισσας Λέια τριπλασιάστηκε. Στην πραγματικότητα οι κούκλες αυτές αποτελούν καρικατούρες των ιδανικών προτύπων της εποχής.

Tα παιδιά θα πρέπει να διαπαιδαγωγούνται ώστε να αποφεύγουν αυτούς τους κινδύνους.

Δυστυχώς, βλέπουμε όλο και περισσότερα αγόρια (εκτός από κορίτσια) με Διατροφικές Διαταραχές, ενώ πολλά από αυτά κάνουν κατάχρηση στεροειδών και γυμνάζονται εντατικά, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

keadd-logo

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, εκπαιδεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαργαρίτα Βούλτεψη / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος