Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές Πραγματικά περιστατικά

Υποτροπή: Το αληθινό χρονικό μιας μέρας με υπερφαγικό

Πρόλογος

Η επιστολή αυτή ήρθε πρόσφατα στο email μου και τη δημοσιεύω – ανώνυμα φυσικά – για να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι με ποιο τρόπο τα εργαλεία που διδάσκονται στην εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders που πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά ένα άτομο που έχει οποιαδήποτε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

Η επιστολή που ξεδιπλώνεται στη συνέχεια, αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η διαχείριση των διατροφικών διαταραχών είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής γνώσης και ζωντανής αλληλεπίδρασης μεταξύ εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας που εκπαιδεύονται από τους πιο έμπειρους  επαγγελματίες του χώρου. Περιστατικά που κάποτε θεωρούνταν αποκλειστικότητα των θεραπευτών ψυχικής υγείας, με μακρόπνοη πρόγνωση, τώρα πια, τα συγκεκριμένα άτομα, πρώτα διαχειρίζονται από τον εξειδικευμένο διατροφολόγο, αξιοποιώντας συγκεκριμένα θεραπευτικά εργαλεία και δεξιότητες και στη συνέχεια με τη βοήθεια και των άλλων ειδικοτήτων,  εξασφαλίζεται η ίαση και απαλλαγή του ατόμου από τη διατροφική διαταραχή.

Η συνεχόμενη εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, με τα βιωματικά σεμινάρια, με την τελευταία γνώση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με την παρουσίαση και ανάλυση πραγματικών περιστατικών, τις εποπτείες των περιστατικών των αποφοίτων από τους έμπειρους καθηγητές της εκπαίδευσης και τη συνεργασία μεταξύ των πιστοποιημένων συνεργατών του ΚΕΑΔΔ από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, γιατρούς, διαιτολόγους, γυμναστές, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς,   εξασφαλίζουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ίαση κάθε ασθενούς με διατροφική διαταραχή.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Δεν ξύπνησα καλά σήμερα. Ένιωθα κουρασμένη, άκεφη και πεινούσα υπερβολικά. Διαισθανόμουν πως το «κακό» θα είναι αναπόφευκτο σήμερα, καθώς πάντα ξυπνώ με ενέργεια και τα πρωινά πεινάω ελάχιστα. Σκέφτηκα αν μπορώ να εξηγήσω την αιτία της έντονης όρεξης.

Έφαγα καλά χθες βράδυ; Ναι, δυστυχώς όμως κοιμήθηκα μετά από μισή ώρα, άρα δεν πρόλαβα να χωνέψω.

Μήπως περιμένω περίοδο και δικαιολογείται η αυξημένη όρεξη; Όχι.

Έγινε κάτι χθες που να με αναστάτωσε; Δεν θυμάμαι να συνέβη κάτι συγκεκριμένο.

‘Αρχισα τα γεύματα μου, συνδυάζοντας μια ωραία τριάδα για πρωινό. Δεν χόρτασα. Περίμενα να περάσει το «μαγικό» εικοσάλεπτο με την ελπίδα να περιοριστεί η όρεξη. Αντιθέτως άρχισε να αυξάνεται. Ήπια ένα μεγάλο ποτήρι νερό και έφαγα μια μπάρα με ξηρούς καρπούς. Κάπως καλύτερα τα πράγματα..

Έκανα τις προγραμματισμένες δουλειές της ημέρας, τηρώντας ευλαβικά τα τρίωρα. Στις 6 γύρισα σπίτι και έφαγα ένα ενδιάμεσο γεύμα, ένα μήλο και ένα παστέλι. Ένιωθα εξαντλημένη και αποφάσισα να μην πάω γυμναστήριο. Είχα μια έντονη λιγούρα για κάτι γλυκό. Αποφάσισα να πάω στο σούπερ μάρκετ, μιας και χρειαζόμουν και κάτι ακόμη. Πήρα μόνο μια σοκολάτα με στέβια.

Γύρισα, έκατσα στο τραπέζι, πήρα μια βαθιά αναπνοή και ετοιμάστηκα να ακολουθήσω τις πρότυπες συμβουλές των «ειδικών». Θα την απολαύσω, είπα! Θα κάνω κάθε κομματάκι μια μπουκιά, θα μασάω αργά και θα τη συνοδέψω με ένα ζεστό σκέτο καφέ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν την απόλαυσα, άλλωστε σπάνια τρώω σοκολάτες, δεν μου πολυαρέσουν, απλά δεν έβρισκα στο σούπερ μάρκετ κάτι άλλο χωρίς ζάχαρη, φρουκτόζη ή υποκατάστατα ζάχαρης. Έτσι ξεκίνησε ένα υπερφαγικό επεισόδιο. Έφαγα 3 μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη, 5 κράκερς με μέλι και ξηρούς καρπούς. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως τα υπερφαγικά επεισόδια θα περιλαμβάνουν όσο γίνεται λιγότερο ανθυγιεινές τροφές. Το ότι στο σπίτι δεν έχω πλέον «επικίνδυνες» τροφές σίγουρα βοηθάει, οπότε δεν είχα τρόφιμα που να τα λιγουρευόμουν πολύ.

Σκέφτηκα να πάω γυμναστήριο να «καώ» για να «κάψω» ό,τι έφαγα, αλλά ήμουν αρκετά φουσκωμένη και ένιωθα δυσκαμψία. Αν έμενα στο σπίτι, το μόνο βέβαιο είναι πως θα συνέχιζα το υπερφαγικό. Κανόνισα να συναντηθώ με μία φίλη, τη Σοφία. Καθώς θα είχα χρόνο ώσπου να βρεθούμε, βγήκα από το σπίτι να κάνω έναν περίπατο στη γειτονιά. Ενώ περπατούσα, άρχισα να κατακλύζομαι από αρνητικές σκέψεις. Προσπάθησα να σκεφτώ αν υπάρχουν και θετικές. «Το μη χείρον βέλτιστον», συλλογίστηκα και άρχισα να εξισορροπώ κάθε αρνητική σκέψη με μία θετική. 

Σκέψεις Αρνητικές Σκέψεις Θετικές
Θα παχύνω Δεν έφαγα τόσο πολύ, ώστε να θεωρείται υπερφαγικό
Ξαναέκανα υπερφαγικό – Απέτυχα Κατάφερα να το διακόψω. Έφυγα, ενώ ήθελα να συνεχίσω να τρώω
Ο κ. Ζουμπανέας όταν δει το ημερολόγιο καταγραφής θα θεωρήσει ότι είμαι «αποτυχημένη» Ο κ. Ζουμπανέας θα δει ότι αυτή τη φορά έφαγα τροφές που δεν είναι «κακές».
Νιώθω φουσκωμένη, πονάει το στομάχι μου Θα πιω ένα τσάι όταν συναντηθώ με τη Σοφία για να επιταχύνω την πέψη
Θα με δει η Σοφία «χοντρή» μετά από έναν μήνα που έχουμε να ειδωθούμε Δεν αλλάζει το σώμα μου σε μια ώρα, επειδή παράφαγα.
Παρακαλουθώ ένα εξαιρετικό σεμινάριο και ενώ παίρνω τόση γνώση, δεν την αξιοποιώ Πρέπει να προσδιορίσω τι έφταιξε για να το αποφύγω την επόμενη φορά. Τα λάθη είναι πάθημα προς μάθημα.
Ποτέ δεν θα καταφέρω να διακόψω τα υπερφαγικά Είμαι στη φάση της υποτροπής. Δεν έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία μου
Αν είχα πάει γυμναστήριο, δεν θα έκανα υπερφαγικό Αύριο θα πάω σίγουρα γυμναστήριο

 

Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά. Θα είναι μια «κακή» εβδομάδα Δεν ωφελεί αυτή η σκέψη. Θα κάνω ό,τι μπορώ από αύριο για να πάει καλά η εβδομάδα
Δεν το «χάρηκα» το υπερφαγικό. Αφού την «χάλασα» τη μέρα, γυρνώντας σπίτι θα προμηθευτώ για να φάω όλα όσα μου είχουν λείψει. Θα συνεχίσω κανονικά με την τριάδα μου.

Βγήκα με τη Σοφία, πράγματι παρήγγειλα τσάι, αλλά δεν ανακουφίστηκα από την πίεση που ένιωθα στο στομάχι. Ένιωθα άβολα μετά το υπερφαγικό που βρισκόμουν με μια αδύνατη φίλη μου που δουλεύει στη Nike και γυμνάζεται καθημερινά, αλλά έκανα ότι μπορούσα για να περάσω όμορφα. Έκανα διπλή προσπάθεια, από τη μία να  διαχειριστώ το σωματικό πόνο μου, από την άλλη τον ψυχολογικό. Κάποιες στιγμές πάλευα με τις σκέψεις μου για το τι θέλω να φάω όταν επιστρέψω σπίτι. Δεν μπορούσα να αποφασίσω τι θα με «γέμιζε» περισσότερο σε απόλαυση. Δεν μπορούσα να καταλήξω τι ήθελα.

Γύρισα σπίτι κατά τις 9, έχοντας σταματήσει μόνο για να πάρω μια έτοιμη σαλάτα του καίσαρα από ένα συγκεκριμένο μαγαζί που μου αρέσει πολύ. Αφού την έφαγα, προσπάθησα να ηρεμήσω από την έκρηξη των χιλιάδων εικόνων φαγητού που μου έρχονταν στο νου και έβαλα να παρακολουθήσω ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μου σειρά. Ήπια αρκετό νερό και μάσησα μια τσίχλα για να κατευνάσω την όρεξη που όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ανεξέλεγκτη.

Ήταν μάταιο. Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω το μυαλό μου από το φαγητό. Η σκέψη αυτή ήταν τόσο δυνατή που σε κλάσματα δευτερολέπτου ήμουν έτοιμη στην πόρτα με την απορία, τι πραγματικά θέλω να φάω;;

Πήγα στο κοντινότερο μίνι μάρκετ και πήρα ένα μικρό κουτάκι ποπ κορν, μία ατομική μηλόπιτα, ένα κρουασάν και ένα παγωτό. Επέστρεψα σπίτι και τα κατανάλωσα, ενώ συνέχισα να βλέπω τη σειρά μου. Δεν με ικανοποίησε τίποτα, μου φάνηκαν άγευστα.

Ξαναβγήκα έξω, αναζητώντας κάτι που θα μου ικανοποιήσει περισσότερο τον ουρανίσκο. Αποφάσισα να δοκιμάσω την καινούρια κρεπερί που άνοιξε στη γειτονιά, με μια κρέπα γλυκιά. Ενόσω παρατηρούσα που την έφτιαχναν, συλλογιζόμουν «Τι αηδίες τρώω, Θεέ μου!». Την πήρα πακέτο και πέρασα από ένα ακόμη μίνι μάρκετ, διαφορετικό από το προηγούμενο, γιατί ντρεπόμουν να πάω στο ίδιο και πήρα μόνο ένα μεσαίο κουτί πουράκια.

Ξαναγύρισα επιτέλους σπίτι, κάθησα στο τραπέζι χωρίς να παρακολουθώ τη σειρά μου αυτή τη φορά και αποφάσισα να απολαύσω έστω αυτή την καθόλου θρεπτική κρέπα. Δεν μπορούσα να καταλήξω αν η ζύμη ή η γέμιση είναι χειρότερη. Ήταν η χειρότερη κρέπα που έχω φάει ποτέ. Πάλι καλά που προνόησα και πήρα και τα πουράκια σκέφτηκα. Άνοιξα το κουτί, έφαγα με το ζόρι μετρημένα δύο, καθώς ο στομαχικός πόνος ήταν τόσο ανυπόφορος που με ξάπλωσε στο κρεβάτι. Ο πόνος είχε εξαπλωθεί σε όλη την κοιλιακή χώρα, το στομάχι με έσφιγγε, ένιωθα δυσφορία και έπαιρνα μικρές ανάσες για να μπορώ να αναπνέω, πονώντας όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ο ύπνος όπως ήταν αναμενόμενο ήταν αναστατωμένος, ίδρωνα και σηκωνόμουν συνέχεια επειδή διψούσα. Το πρωί που ξύπνησα ένιωθα ανακατοσούρα, ήμουν πρησμένη, φουσκωμένη και απορούσα πως τα κατάφερα ξανά να βρεθώ σε αυτά τα χάλια.

Είχα δύο επιλογές. Να σηκωθώ και να αδράξω τη μέρα, θεωρώντας πως ό,τι έγινε έγινε ή να μοιρολατρήσω για την αποτυχία μου και να με πάρει άλλη μια φορά από κάτω με το σκεπτικό πως οι προσπάθειες μου απέβησαν άκαρπες. Επέλεξα να ξεκινήσω τη μέρα μου δυναμικά και να προσποιούμαι όλη μέρα πως το χθεσινό «συμβάν» δεν συνέβη.

Αν ένιωθα τύψεις για το χθεσινό υπερφαγικό; Φυσικά, αλλά είχα περισσότερες ενοχές που έβλαψα τον οργανισμό μου με όλες αυτές τις άχρηστες ουσίες, παρά που τον επιβάρυνα με ένα σωρό περιττές θερμίδες.

Αν απογοητεύτηκα; Πολύ, αλλά επικεντρώθηκα στο να εξηγήσω γιατί τελικά έχασα τον έλεγχο. Έριξα μια ματιά στο ημερολόγιο καταγραφής και τότε ήταν που αντιλήφθηκα ότι είχα πάνω από δύο εβδομάδες να κάνω υπερφαγικό επεισόδιο. Επιπλέον παρατήρησα πως κάθε μέρα αυτές τις δύο εβδομάδες περιελάμβανε φυσική δραστηριότητα. «Καλά, πως κατάφερα δύο ολόκληρες εβδομάδες να τα κάνω όλα σωστά;!», σκέφτηκα και ξαφνικά η απογοήτευση απαλύνθηκε.

Κάποιες φορές δεν πρέπει να εστιάζουμε στο λάθος. Ίσως να μην είναι καν λάθος, απλά μια υπενθύμιση του πού βρισκόμαστε, πού ήμασταν και πού θέλουμε να πάμε..

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas