Dr Plus - Diatrofi

Κύηση

Στιγμιαίος καφές και στην εγκυμοσύνη

 

 

Η εγκυμοσύνη είναι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, η καλύτερη περίοδος στην ζωή της γυναίκας. Ωστόσο, συχνά κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και απαγορεύσεις, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα της εγκύου, αλλά και την ψυχολογία της. Μια τέτοια απαγόρευση- μύθος αποτελεί η μικρή καθημερινή απόλαυση του καφέ λόγω της περιεχόμενης καφεΐνης.

Η καφεΐνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όχι μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι (μαύρο και πράσινο), στο κακάο, στην σοκολάτα, σε κάποια αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά. Επίσης, κάποια φάρμακα- παυσίπονα για ιώσεις και κρυώματα ή κάποια συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα ή ενέργεια μπορεί να περιέχουν καφεΐνη.

Η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται στα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα φαίνεται παρακάτω, κατά προσέγγιση:

 • Ένα ποτήρι ή κούπα (~200 ml) στιγμιαίου καφέ περιέχει 65-100 mg καφεΐνης
 • Ένα ποτήρι ή κούπα (~200 ml) ντεκαφεϊνέ στιγμιαίου καφέ περιέχει 2-3 mg καφεΐνης
 • Μία κούπα (~200 ml) καφέ φίλτρου περιέχει 115-175mg καφεΐνης
 • Ένα φλιτζανάκι (50 ml) ελληνικού καφέ περιέχει 40mg καφεΐνης
 • Ένα φλιτζανάκι (50 ml) ντεκαφεϊνέ ελληνικού καφέ περιέχει 0-1mg καφεΐνης
 • Ένα φλιτζανάκι (30ml) εσπρέσο περιέχει 30-40mg καφεΐνης
 • Μία κούπα  (~200 ml) μαύρου τσαγιού περιέχει 72mg καφεΐνης
 • Μία κούπα  (~200 ml) πράσινου τσαγιού περιέχει 120mg καφεΐνης
 • Ένα ποτήρι (~250 ml) αναψυκτικό τύπου cola περιέχει 40 καφεΐνης
 • Ένα ποτήρι (~250 ml)ενεργειακού ποτού περιέχει 80mg καφεΐνης
 • Μία πλάκα 50 γρ. μαύρης σοκολάτας περιέχει λιγότερο από 25mg καφεΐνης
 • Μία πλάκα 50 γρ. σοκολάτα γάλακτος περιέχει λιγότερο από 10mg καφεΐνης

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, η έγκυος δεν χρειάζεται αποφύγει εντελώς την καφεΐνη, αλλά θα πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη της από όλες τις πήγες σε 200mg ημερησίως.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε αυτό το όριο, ελέγχοντας την πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πηγές, η έγκυος μπορεί να καταναλώνει 1-2 μερίδες καφέ. Όπως βλέπουμε, ο στιγμιαίος είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύς καφές ως προς την περιεχόμενη καφεΐνη, όταν παρασκευάζεται με έναν κουταλάκι του γλυκού 1,5γρ. καφέ. Πρόκειται για έναν 100% φυσικής προέλευσης καφέ και αποδεδειγμένα δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.

Αν η έγκυος προσλαμβάνει καφεΐνη και από άλλες πηγές, μπορεί να απολαύσει και ντεκαφεϊνέ στιγμιαίο, οποίος παράγεται αφαιρώντας την καφεΐνη με την χρήση μόνο νερού, όπως πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία του.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι «ασθένεια» και η έγκυος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ασθενής». Επομένως, πάντα εφόσον οι εξατομικευμένες προϋποθέσεις της κατάστασης υγείας το επιτρέπουν, η μέλλουσα μαμά μπορεί να απολαμβάνει καθημερινά με μέτρο τον καφέ της.

ΠΗΓΗ:

Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals Emilia PapakonstantinouEmail authorView ORCID ID profile, Ioanna Kechribari, Κyriaki Sotirakoglou, Petros Tarantilis, Theodora Gourdomichali, George Michas, Vassiliki Kravvariti, Konstantinos Voumvourakis and Antonis Zampelas Nutrition Journal201615:26 DOI: 10.1186/s12937-016-0146-0©  Papakonstantinou et al. 2016Journal of Agricultural and Food Chemistry

NHS (National Health Service) Quidelines for pregrancy

The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.