Dr Plus - Diatrofi

Διαβήτης Κύηση

Διαβήτης κύησης και διατροφή

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το Σακχαρώδη Διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όλο και περισσότερα είναι επίσης τα περιστατικά με Σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Ο διαβήτης κύησης είναι μία μορφή διαβήτη η οποία εμφανίζεται συνήθως στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η διαταραχή εξομαλύνεται με το τέλος της κύησης. 

Ποιές γυναίκες όμως κινδυνεύουν περισσότερο; Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μία τέτοια κατάσταση και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά;

Ο διαβήτης κύησης είναι αρκετά αυξημένος στις μέρες μας και κάθε γυναίκα θα μπορούσε να εμφανίσει. Κάποιες γυναίκες όμως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. 

 Παράγοντες που επηρεάζουν την συχνότητα εμφάνισης

 • Γυναίκες άνω των 35ετών 
 • Παχυσαρκία ή υπέρβαρο πριν την εγκυμοσύνη 
 • Μεγάλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 
 • Διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη 
 • Πολυκυστικές ωοθήκες 
 • Ιστορικό Σακχαρώδους διαβήτη στην οικογένεια 

 

Ποιοί είναι όμως οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις για την υγεία του μωρού και της μητέρας;

Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα έγκειται στο γεγονός είτε του εμβρυικού θανάτου, είτε του πρόωρου τοκετού, είτε της προεκλαμψίας , τις διαταραχές δηλαδή στην αρτηριακή πίεση της μητέρας.

Η επόμενη κατά σειρά σημαντική επίπτωση είναι η δυστοκία, ο δύσκολος δηλαδή τοκετός. Αυτό μπορεί να επιφέρει τραυματισμό του βρέφους, ασφυξία ή καιε ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του αυξημένου βάρους του νεογνού

Το αυξημένο  βάρος του νεογνού είναι σύνηθες σε εγκυμοσύνες που συνοδεύονται με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει διότι η γλυκόζη περνά ελεύθερα από το πλακούντα , ενώ η ινσουλίνη της μητέρας όχι. Αποτέλεσμα είναι η ανάγκη του εμβρύου να παράγει περισσότερη δική του ινσουλίνη  η οποία ευνοεί την εναπόθεση λίπους και κατ’ επέκταση την αύξηση του βάρους του. Επιπλέον,τα βρέφη αυτά έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία και εμφάνιση διαβήτη στην εφηβική ή ενήλικη ζωή. 

 Η σωστή διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη

Η διαιτητική αντιμετώπιση μίας εγκυμονούσας με διαβήτη κυήσεως διαφοροποιείται σε σχέση με μιας γυναίκας με φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι ενεργειακές ανάγκες τις μητέρας αυξάνονται κατά 150 και κατά 300 θερμίδες στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στόχος είναι η εγκυμονούσα να μην οδηγηθεί σε υπέρμετρη αύξηση βάρους και να καταφέρει να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό της. Φυσικά καλό είναι κατά τη διάρκεια οποιαδήποτε εγκυμοσύνης να μην ακολουθούνται υποθερμιδικές δίαιτες γιατί τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας και η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.  

Η διατροφή που χρειάζεται να ακολουθηθεί πρέπει να είναι πλήρης σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη, μεγαλύτερή από κάθε άλλη περίοδο της ζωής της μητέρας να καταναλώσει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  

Ιδιαίτερα ενδεδειγμένη είναι η αποφυγή τρόφιμων που έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία. Εκτός του ότι έχουν χάσει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, είναι συνήθως επιβαρυμένα σε νάτριο και ζάχαρη. Τέτοια παραδείγματα είναι:

 • Αλλαντικά
 • Κονσέρβες
 • Μπισκότα

Προτείνεται να επιλέγονται τρόφιμα που βρίσκονται πιο κοντά στη πρωταρχική τους μορφή, όπως οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά.  

Υδατάνθρακες και πρωτεϊνες

Σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της γλυκόζης παίζει η κατανάλωση των υδατανθράκων, οι οποίοι φυσικά και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή της εγκύου. Σημαντικό όμως είναι να αντικατασταθούν με σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τέτοιες επιλογές είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως:

 • Ψωμί και ακαρόνια ολικής άλεσης
 • Καστανό ρύζι
 • Κινόα
 • Γλυκοπατάτα

Εξίσου σημαντική είναι η  επαρκή κατανάλωση λαχανικών  και η μέτρια κατανάλωση φρούτων. 

Όσων αφορά τις πρωτεΐνες, θα πρέπει να είναι υψηλής βιολογικής αξίας όπως:

 • Αυγό
 • Άπαχο κόκκινο κρέας
 • Ψάρι

Ιδιαίτερη βάση δίνεται στην πρόσληψη καλών λιπαρών οξέων από τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. 

Οργάνωση γευμάτων και φυσική δραστηριότητα

Για τη καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης , τα γεύματα θα πρέπει να οργανωθούν ανά τρίωρο, τοποθετώντας μέσα στην ημέρα σε 3 κυρίως γεύματα και 2-3 μικρότερα ενδιάμεσα γεύματα. 

Τέλος, η έναρξη ήπιας δραστηριότητας , όπως το περπάτημα, θα ωφελήσει σημαντικά στη ρύθμιση της γλυκόζης . 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Εύη Ξυλαγκουρέλη Διαιτολόγος / Διατροφολόγος