Dr Plus - Diatrofi

Κύηση Παιδί Ψυχολογία

Συνειδητή εγκυμοσύνη (νιώσε παιδί μου…)

syneiditi-egkymosyni

Στην αρχή με την γνωστοποίηση από κάποιο τεστ εγκυμοσύνης και αργότερα με την επιβεβαίωση του γυναικολόγου, ναι, περιμένετε παιδί!

Η χαρά είναι απερίγραπτη και τα όνειρα για το νέο μέλος της οικογένειας αρχίζουν.

Σίγουρα όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υγιή, ευτυχισμένα, έξυπνα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα πρέπει η μέλλουσα μαμά να τρέφεται σωστά, να ασκείται  και να ξεκουράζεται επαρκώς. 

Συνηθίζεται να πιστεύεται με λίγα λόγια ότι ο κύριος ρόλος της μητέρας είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στο γενετικά προγραμματισμένο έμβρυο.

Τι γίνεται όμως με διάφορες ορμόνες συναισθηματικής φύσης όπως είναι η κορτιζόλη; Εάν η μητερα έχει χρόνιο άγχος; Δεν επηρεάζεται το έμβρυο;

Το έμβρυο δεν λαμβάνει μόνο θρεπτικές ουσίες

Το αναπτυσσόμενο παιδί λαμβάνει από το αίμα της μητέρας του πολλά περισσότερα από θρεπτικές ουσίες, όπως γλυκόζη αν η μητέρα έχει πρόβλημα με την διαχείριση της γλυκόζης ή κορτιζόλη ή άλλες ορμόνες που σχετίζονται με το σύστημα μάχη / φυγή εάν η μητέρα είναι στρεσσαρισμένη.

Το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενεί το μωρό της γίνεται εχθρικό, απειλητικό και τελικά τοξικό.

Σε περιβάλλοντα οπου υπάρχει έντονο άγχος, το αίμα του εμβρύου αντί να ρέει προς τα σπλάχνα και τους ιστούς όπως τα χέρια και τα πόδια, ρέει προς τους μύες και το οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου ,έτσι ώστε να βοηθηθούν τα συστήματα τα οποία σχετίζονται με την προστασία αντί της ανάπτυξης.

Όταν περνάνε μέσα από τον πλακούντα, οι ορμόνες μιας μητέρας που ζει υπό χρόνιο άγχος, θα μεταβάλλουν ριζικά την διανομή της ροής του αίματος στο έμβρυό της και θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της φυσιολογίας του αναπτυσσόμενου παιδιού της.

Μελέτες & έρευνες

Μια μελέτη πάνω σε εγκυμονούντα πρόβατα (τα οποία από πλευράς φυσιολογίας είναι αρκετά όμοια με τον άνθρωπο –αποκάλυψε ότι η προγεννετική έκθεση στην κορτιζόλη οδηγεί σε υψηλή σε αρτηριακή πίεση.

Ακόμη, αναστρέφει  μία κατάσταση ανάπτυξης σε μια κατάσταση προστασίας. Ως αποτέλεσμα η μη φυσιολογική ανάπτυξη οδηγεί σε μωρά με μειωμένο βάρος και μέγεθος.

Η γέννηση μωρών με έλλειψη βάρους συνδέονται με έναν αριθμό νόσων των ενηλίκων, όπως είναι ο διαβήτης  τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπροσθέτως, η ρατσιστική αντίληψη ότι το IQ είναι θέμα γονιδίων, πλέον καταρρίπτεται. Το 1997 ο Bernie Devlin , καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, μέσα από μελέτες διδύμων  έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια της μητερας και του πατερα επηρεάζουν την νοημοσύνη  του παιδιού μόλις 34%. Επίσης, αποκάλυψε την στενή σχέση προγεννετικής ανάπτυξης (της ζωής δηλαδή στην μήτρα) και IQ.

Aπλά και μόνο ο τρόπος που προσεγγίζεται η εγκυμοσύνη, μπορεί να αναδιαμορφώσει ριζικά την νοημοσύνη του παιδιού.

Συνειδητή σύλληψη

Εκτός από την συνειδητή εγκυμοσύνη  δεν γίνεται να μην αναφερθεί και  η συνειδητή σύλληψη. Και εδώ η έρευνα είναι εντυπωσιακή. Οι γονείς ακόμη και μήνες πριν την σύλληψη ενεργούν ως γενετικοί μηχανισμοί για τα παιδιά τους.

Στα τελικά στάδια της ωρίμανσης του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου, μια διαδικασία η οποία ονομάζεται γενομική αποτύπωση ρυθμίζει την δραστηριότητα συγκεκριμένων ομάδων γονιδίων οι οποίες κάνουν το εξής φανταστικο: παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού που πρόκειται να συλληφθεί.

Ό,τι ζουν οι γονείς, επηρεάζει το παιδί

Το εντυπωσιακό το οποίο υποστηρίζουν οι μελέτες, η συνεχιζόμενη έρευνα, η Επιγενετική και η Νέα Βιολογία είναι πως ό,τι συμβαίνει στις ζωές των γονέων κατά την διάρκεια της διαδικασίας γενομικής αποτύπωσης έχει μια πολύ βαθιά επίδραση στο πνεύμα και στο σώμα του παιδιού τους.

Ιθαγενείς πολιτισμοί έχουν αναγνωρίσει από το μακρινό παρελθόν, εδώ και χιλιετίες την επίδραση του περιβάλλοντος και της ψυχολογίας του ζευγαριού και προτού προβούν στην σύλληψη κάνουν τελετουργικά για τον εξαγνισμό του μυαλού και του σώματος.

Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να κατηγορήσει καμία μαμά  και κανέναν  μπαμπά οι οποίοι είτε δεν ήταν έτοιμοι, είτε δεν είχαν τις ιδανικές συνθήκες στην ζωή τους να φέρουν  στον κόσμο ένα παιδί. Συνήθως αυτό συμβαίνει άλλωστε! Έτσι και αλλιώς το πλαίσιο της ζωής μας δεν είναι στατικό, αλλά αντιθέτως μεταβαλλόμενο. Το ίδιο και τα συναισθήματά μας.

Σκοπό έχει να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους νέους γονείς προς πιο συνειδητοποιημένες επιλογές.  Ο,τι περνάει από το χέρι μας καλό είναι να το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο και να μην επαναπαυόμαστε σε μια αρχόμενη γενετική αιτιοκρατία. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

Έχοντας  και οι δύο γονείς  την επίγνωση και την πρόθεση, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη, μπορούν να φέρουν στον κόσμο ένα πιο έξυπνο, πιο υγιές και πιο ευτυχισμένο παιδί.

Αντιθέτως από την άλλη πλευρά, ό,τι δεν περνάει από το χέρι μας επιβάλλεται να περάσει. Shall pass.. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Η σοφία βέβαια είναι να γνωρίζουμε την διαφορά. Τώρα  ξέρουμε…

Βιβλιογραφία

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαργαρίτα Βούλτεψη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος Διατροφολόγος