Dr Plus - Diatrofi

Κύηση

Επιτρέπεται η βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη;

vitamini-d-stin-egkimosini

Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα «φάρμακο» το οποίο μπορεί να χτίζει γερά οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάϊμερ και αυτό μάλιστα δωρεάν, θα το πιστεύατε;

Κι’ όμως, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο αυτό ήδη υπάρχει και είναι η βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου».

Όλοι γνωρίζουμε πως η επάρκεια της «βιταμίνης του ήλιου» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία των οστών, καθώς ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, αλλά και τη συνολική μας υγεία, αφού ενισχύει την άμυνά μας. Όμως δεν περιορίζεται σε αυτό.

Σύμπλεγμα βιταμινών

Η βιταμίνη D στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3.

H βιταμίνη D παίζει ρόλο κλειδί στην ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου και του μεταβολισμού των οστών. Συμμετέχει επίσης και στην λειτουργία πολυάριθμων νέων ιστών.

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι το αν προσλαμβάνουμε αρκετή ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πέψη μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε βιταμίνη D καθώς δεν υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, γι’αυτό και το συμπλήρωμα της είναι απαραίτητο, είτε είναι έγκυος μια γυναίκα, είτε όχι!

Έλλειψη βιταμίνης D

Η έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε σημαντικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • υπασβεστιαιμία και το χαμηλό βάρος του νεογνού
  • ανεπαρκή σωματική ανάπτυξη των παιδιών και εκδήλωση ραχίτιδας
  • ελάττωση του σωματικού βάρους
  • υπέρταση της εγκυμοσύνης
  • προεκλαμψία

Επίσης, σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης, και ενδομήτριου θανάτους του εμβρύου.

Λόγω οστεομαλακίας, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας που οδηγεί συχνά σε μη εξέλιξη του τοκετού και σε αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών.

Πιθανή συσχέτιση φαίνεται να υπάρχει και με την ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα (πυκνότητα) νεαρών ενηλίκων 20 περίπου ετών που γεννήθηκαν από μητέρες με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D.

Η έλλειψη βιταμίνης D ανιχνεύεται από απλή εξέταση αίματος 25(OH)D. Οι έγκυες με σκούρο χρώμα δέρματος έχουν εντοπιστεί ως ομάδα υψηλού κινδύνου, συνέπεια της έλλειψης της βιταμίνης D.

Επειδή οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D είναι σημαντικά για τη μητρική υγεία, τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου και την επιθυμητή κατάσταση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου.

Έρευνα British Journal of Nutrition

Η έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβαρύνει τη μελλοντική κοινωνική ανάπτυξη και τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 7.000 ζεύγη μητέρων και παιδιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι οι μέλλουσες μητέρες που έχουν έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου» στον οργανισμό τους (λιγότερα από 50 nmol ανά λίτρο αίματος) ήταν πιο πιθανό να κάνουν παιδιά που αργότερα θα πετύχαιναν χαμηλές βαθμολογίες (το κατώτατο 25%) σε προσχολικά τεστ σχετικά με την αδρή και τη λεπτή τους κινητική ανάπτυξη σε ηλικία 2,5 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά γυναικών που δεν παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D.

Τα τεστ περιλάμβαναν αξιολόγηση του κινητικού συντονισμού (π.χ. λάκτισμα μπάλας), της ισορροπίας και των αλμάτων, καθώς και της χρήσης των λεπτών μυών (π.χ. χρήση μολυβιού, δημιουργία κατασκευής με τουβλάκια).

Η έλλειψη βιταμίνης D φάνηκε να επηρεάζει επίσης την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σε ηλικία 3,5 ετών. Δεν εντοπίστηκαν, ωστόσο, άλλες επιδράσεις, όπως για παράδειγμα στο IQ και στη δεξιότητα ανάγνωσης σε ηλικία 7-9 ετών.

Ακολουθούν οι συστάσεις από 3 διαφορετικούς Αμερικάνικους οργανισμούς και σημειώνεται ότι η τελευταία είναι αυτή που προτείνεται επισήμως από την Αμερικανική κυβέρνηση. 

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

 Σύσταση Vitamin D Council    Σύσταση Endocrine SocietyΣύσταση Food and Nutrition Board
Βρέφη1000 IU/ημέρα            400-1,000 IU/ημέρα400 IU/ημέρα
Παιδιά1000I IU/ημέρα600-1000 IU/ημέρα600 IU/ημέρα
  Ενήλικες5000IU/ημέρα1500-2000 IU/ημέρα600 IU/ημέρα800 IU/ημέρα για τους ηλικιωμένους
Έγκυες4000-6000 IU/ημέρα1500-2000 IU/ημέρα600 IU/ημέρα

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.