Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και ζωή Διατροφή και Υγεία

Τα οφέλη της αλόης

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορα φυτά τα οποία αρχίζουν να ερευνώνται περισσότερο και να καταλαμβάνουν το δικό τους χώρο στη θεραπεία ή πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Ένα απο αυτά είναι και η αλόη βέρα η οποία γίνεται όλο και πιο γνωστή για τις ιδιότητες της. Η ονομασία του φυτού παραπέμπει στην αραβική λέξη alloeh ή την αραμαϊκή hatal που σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». 

Γνωστή από την αρχαιότητα

Υπάρχουν από την αρχαιότητα λαοί όπως οι Αιγύπτιοι που χρησιμοποιούσαν την αλόη για καλλυντικούς σκοπούς. Στην αρχαία Ελλάδα την χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς κυρίως για θεραπεία πληγών. Στην Ισπανία την χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμιση γαστρεντερικών διαταραχών.

Τα πιο γνωστά ονόματα και είδη είναι η Aloe vera (αλόη η αληθινή) και η A. Barbadensis Mill. Είναι τα πλέον συνηθισμένα και αυτά τα οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τους ειδικούς στη κατασκευή:

 • Φαρμακών
 • Συμπληρωμάτων διατροφής
 • Χυμών
 • Καλλυντικών

Τα επιμέρους μέρη της aloe vera όπως τα φύλλα και η γέλη έχουν πληθώρα συστατικών. Αναλυτικότερα έχουμε: 

Φύλλα αλόης

Τα φρέσκα φύλλα της αλόης ύστερα από χημικές αναλύσεις φαίνεται να έχουν πλήθος συστατικών όπως:

 •  Γλυκοπρωτεϊνες
 • Πολυσακχαρίτες
 • Παράγωγα ανθρακινόνης
 • Αμινοξέα
 • Βιταμίνες
 • Μέταλλα.

Όλα αυτα τα συστατικά είτε μόνα τους είτε συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα έχουν πολλαπλές δράσεις στον οργανισμό όπως αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση 

Το έκκριμα των φύλλων περιέχει σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρακινόνες, ιδιαίτερα barbaloin (αλοϊνη), η οποία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση της αλόης και την καθαρκτική της δράση. 

Γέλη

Η γέλη περιέχει έναν πολυσακχαρίτη μια γλυκομαννάνη (ακεμαννάνη) που θεωρείται οτι είναι ένα απο τα πιο δραστικά συστατικά της.

Η γέλη επίσης περιέχει μαγνήσιο και γαλακτικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του κνησμού, σαλικυλικό οξύ και άλλες ενώσεις οι οποίες ανακουφίζουν από φλεγμονές του δέρματος. 

Πηγή βιταμινών και όχι μόνο

Η αλόη είναι από τις λίγες φυτικές πηγές βιταμίνης Β12 την οποία την καθιστά κατάλληλη τροφή για χορτοφάγους μιας και τη βιταμινη Β12 τη συναντάμε κυρίως σε ζωϊκες πηγές.

Επίσης, είναι πηγή πρωτεϊνών, ασβέστιου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, καθώς και βιταμίνών Α, Β12, C και Ε και περιέχει επίσης λιπαρά οξέα

Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία και κάποια από αυτά μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Αναλυτικότερα είναι τα:

 • Ασβέστιο
 • Χρώμιο
 • Χαλκός
 • Σελήνιο
 • Μαγνήσιο
 • Μαγγάνιο
 • Κάλιο
 • Νάτριο
 • Ψευδάργυρος

Όλα τα παραπάνω είναι συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των διαφόρων ενζύμων, συνενζύμων αλλά και βιταμινών. Συμμετέχουν επίσης σε διαφορετικές μεταβολικές διαδικασίες ενώ μερικά από αυτά τα ιχνοστοιχεία λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά.

Ακόμη περιέχει μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και τους πολυσακχαρίτες γλυκομαννάνες και πολυμαννόζη (polymannose) που αναφέραμε και νωρίτερα. Σε αυτόν τον πολυσακχαρίτη οφείλονται οι περισσότερες δράσεις της αλόης. 

Ιδιότητες ακεμαννάνης

Η ακεμαννάνη που περιέχει η αλόη ειναι υπεύθυνη για πολλές απο  τις ιδότητες της, κάποιες απο αυτές είναι εξής: 

 • Βοηθάει στην ενεργοποίηση κάποιων υποδοχέων στην επιφάνεια των κυττάρων τα οποία τα προστατεύουν από διαφόρους βλαπτικούς παράγοντες (π.χ ελευθερες ρίζες, μικροβια, ιοι) και απο φθορές των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Έχει επουλωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται και σαν βασικό συστατικό σε καλλυντικές ή φαρμακευτικές κρέμες
 • Μαζί με κάποιες ανθρακινόνες έχουν καθαρκτική δράση, έτσι βοηθούν και σε περιπτώσεις που ένας μέσα απο μελέτες άνθρωπος πάσχει απο δυσκοιλιότητα αλλά και βοηθούν παράλληλα το έντερο να αποβάλλει βλαπτικές ουσίες, μικρόβια και βακτήρια. 

Όλα τα παραπάνω συστατικά που έχουμε αναφέρει παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες ασθένειες και αποδεδειγμένη αντιδιαβητική δράση της αλόης. 

Επίσης, προστατευτική είναι η δράση της aloe vera στο πεπτικό σύστημα, στο  πεπτικό έλκος καθώς επίσης και στους ερεθισμούς του δωδεκαδακτύλου, στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ) δηλαδή στην ελκώδη κολίτιδα και στη νόσο του Crohn καθώς βοηθάει πολύ στα έντονα συμπτώματα που εμφανίζονται σε περιόδους έξαρσης. 

Μια άλλη ασθένεια που προσβάλλει κυρίως άντρες είναι η γαστροεισοφαγική παλινδρόμιση. Από έρευνες φάνηκε πως η αλόη μείωσε τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων χωρίς όμως να έχει και κάποια επίδραση στην εμφάνιση της νόσου. 

Προστασία ανοσοποιητικού

Μια ακόμη δράση της aloe vera είναι η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στους πολυσακχαρίτες που έχει η γέλη της αλόης οι οποίοι ενεργοποιούν τα μακροφάγα κύτταρα τα οποία με τη σειρά τους εκκρίνουν διοξείδιο του αζώτου και κιτοκίνες προστατεύοντας έτσι το κύτταρο.

Επίσης, η γλυκομμανάνη που έχουμε ήδη αναφέρει, προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ενεργοποιώντας τα μακροφάγα κύτταρα. Είναι υπεύθυνη ακόμα και για την προστασία των νουκλεϊκων οξέων.

Επιπλέον, φαίνεται πως η αλόη έχει αντιφλεγμονώδη δράση κυρίως σε φλεγμονές και ερεθισμούς του δέρματος. 

Βιβλιογραφία

 • Κονδυλάκη Σ, Μπαλμπούζη Α, Πετρόπουλος ΣΣιατερλής Α (2011) , «Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά-Αλόη», Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γενική δ/νση φυτικής παραγωγής, Δ/νση ΠΑΠ φυτών μεγάλης καλλιέργειας, 2η Εκδοση : 30-8-2011 
 • Anuszewska EL (2015), « Mechanisms of therapeutic action of aloe», Wiad Lek. 2015;68(2):168-72. 
 • Ni Y, Turner D, Yates KM, Tizard I (2004), «Isolation and characterization of structural components of Aloe vera L. leaf pulp.», Int Immunopharmacol. 2004 Dec 20;4(14):1745-55. 
 • Qadir I (2006), «Medicinal and cosmetological importance of Aloe vera», International Journal of Natural Therapy 2009, Volume 2, pp.21-26 
 • Ro Y, Lee B, Kim Y, Chung Y, Chung H, Lee K (2000), «Inhibitory mechanism of aloe single component (Alprogen) on mediator release in guinea pig lung mast cells activated with specific antigen-antibody reactions» ,J Pharmacol Exp Ther;292:114-21., http://jpet.aspetjournals.org/content/292/1/114.long 
 • Hamman Josias (2008), «Composition and Applications of Aloe vera Leaf Gel», Department of Pharmaceutical Sciences, Tshwane University of Technology, Molecules, DOI: 10.3390/molecules13081599 
 • Triantafyllidi A, Xanthos T, Papalois A, Triantafillidis JK (2015), « Herbal and plant therapy in patients with inflammatory bowel disease.», Ann Gastroenterol. 2015 Apr-Jun;28(2):210-220. 
 • Panahi Y, Khedmat H, Valizadegan G, Mohtashami R, Sahebkar A (2015), «Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial.», Tradit Chin Med. 2015 Dec;35(6):632-6. 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη περιοχή του Πειραιά. Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές στο Α.ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οπου τις ολοκλήρωσα το 2014.

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο κατά τη διάρκεια της οποίας εκπτώνησα και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης». Το 2014 με την απόκτιση του πτυχίου μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε φαρμακευτικό χώρο στο τμήμα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι ως διαιτολόγος σε γυμναστήριο στη περιοχή του Πειραιά και σε πολυχώρο διατροφής στη Καισαριάνη οπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και σήμερα και στους 2 τομείς.

Το έτος 2016-2017 παρaκολούθησα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και απέκτησα εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία ως Master Practitioner in eating disorders and obesity.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου ως διαιτολόγος ενημερώνομαι για τις τελευταιές οδηγείες σχετικά με τη διατροφή, παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων ήταν και σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).