Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Υγεία Τρίτη ηλικία

«Γλυκιά μου μνήμη…»

Η νόσος «Αλτσχάιμερ» αποτελεί μία ασθένεια, εξαιτίας της οποίας πολλοί αγαπημένοι μας μεγαλώνοντας κινδυνεύουν να χάσουν τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής, ξεχνώντας καταστάσεις, αλλά και πρόσωπα και να υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Γενετικοί παράγοντες και κάποιο ιστορικό τραύματος στην περιοχή της κεφαλής επηρεάζουν επίσης την πιθανότητα πρόωρης εκδήλωσης της νόσου. Ωστόσο, και πολλοί άλλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, η παρουσία υπέρτασης στην μέση ηλικία, αλλά και η παχυσαρκία, η αυξημένη χοληστερόλη ή η παρουσία διαβήτη είναι σημαντικοί και φαίνεται ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρώιμης εκδήλωσης της νόσου. Μάλιστα, σε έρευνα φαίνεται ότι η νόσος του Alzheimer ήδη από το 2010 έπληττε κατ’ εκτίμηση 4,7 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ ο επιπολασμός της αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη «γερνάει». Καθώς πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να μεταβληθούν, πολλές προληπτικές στρατηγικές μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην μείωση της συχνότητας της νόσου στον γενικό πληθυσμό και εξαιτίας αυτού, στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Διατροφή και τον Εγκέφαλο, στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2013, συντάχθηκαν για πρώτη φορά πιθανές προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές για τη πρόληψη της νόσου.

Οι 7 προτάσεις για την πρόληψη της πρόωρης εκδήλωσης της νόσου περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κατά κόρον στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας, καθώς επίσης και σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως είναι το έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο, ενώ τρανς λιπαρά ανευρίσκονται σε πολλά σνακ, όπου υπάρχει θέρμανση ελαίου, π.χ. μπισκότα, πατατάκια κ.λπ. και μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες ως «μερικώς υδρογονωμένα έλαια».
  • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων (π.χ. φασόλια, μπιζέλια, φακές κ.λπ.) και σπόρων ολικής αλέσεως, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής περιορίζοντας την αντίστοιχη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Αυξημένη πρόληψη βιταμίνης Ε από την διατροφή και όχι από συμπληρώματα. Πηγές βιταμίνης Ε είναι οι σπόροι, οι ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η συνιστώμενη διαιτητική πρόληψη για την βιταμίνη Ε είναι τα 15 mg ανά ημέρα.
  • Καθημερινή πρόληψη μιας αξιόπιστης πηγής για την βιταμίνη Β12, ακόμα και από κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα ή κάποιο συμπλήρωμα για την παροχή τουλάχιστον της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (2,4 mg ανά ημέρα για τους ενήλικες). Καλό θα ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο αίμα σας να ελέγχονται τακτικά, δεδομένου ότι πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της ηλικίας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απορρόφηση της.
  • Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα, επιλέξτε σκευάσματα χωρίς σίδηρο και χαλκό. Αν πρέπει να πάρετε σίδηρο πρέπει να κατευθύνεστε από τον γιατρό σας.
  • Αν και ο ρόλος του αλουμινίου στην ασθένεια του Alzheimer παραμένει θέμα προς έρευνα, όσοι επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους στην έκθεσή τους σε αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση των αλουμίνιων σκευών, την λήψη αντιόξινων δισκίων, την χρήση «baking powder», και γενικά όσα άλλα προϊόντα περιέχουν αλουμίνιο.
  • Απαραίτητη και πολύτιμη η αερόβια άσκηση, για τουλάχιστον συνολικά 40 λεπτά π.χ. γρήγορο περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα.

Εκτός από τις 7 παραπάνω οδηγίες, ερευνώνται και άλλες προτάσεις για την πιθανή μελλοντική ένταξη τους στις κατευθυντήριες γραμμές πρόληψη της νόσου. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συστάσεις ως προς τα εξής:

  1. Διατηρήστε μια ρουτίνα ύπνου, που θα παρέχει την κατάλληλη

ποσότητα του ύπνου κάθε νύχτα, περίπου 7 με 8 ώρες συνεχόμενου βραδινού ύπνου για τους περισσότερους ενήλικες. Για αυτό τον λόγο, η αξιολόγηση και η θεραπεία οποιασδήποτε υποκείμενης διαταραχής του ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και όχι μόνο. Οι διαταραχές του ύπνου έχουν συσχετιστεί με τη γνωστική δυσλειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. (Blackwell, 2011?. Lim et al, 2013?. Tworoger et al, 2006? Yaffe et al., 2011).

  1. Βάλτε στο πρόγραμμά σας τακτική πνευματική δραστηριότητα, η οποία προωθεί τη μάθηση νέων πραγμάτων, για παράδειγμα, σταυρόλεξα, διάβασμα βιβλίων κ.λπ. για 30 λεπτά την ημέρα, περίπου 4 με 5 ώρες την εβδομάδα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που είναι πιο διανοητικά ενεργά έχουν μειωμένο κίνδυνο για γνωστικά ελλείμματα αργότερα στη ζωή τους (Curlik & Shors, 2013? Hotting και Roder, 2013? Robertson, 2013? Stern, 2012? Tucker και Stern, 2011).

Εν συντομία, ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος σε συνδυασμό με έναν τρόπο ζωής με πνευματική και σωματική άσκηση, αλλά και ποιοτική ξεκούραση, παράλληλα με μια διατροφή, στην οποία τα επίπεδα γλυκόζης ελέγχονται σωστά και αποφεύγονται οι επεξεργασμένες και λιπαρές ζωικές τροφές, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην διατήρηση μιας καλής μνήμης μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.