Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα Νέα της αγοράς

Διεθνής Ελληνική επιτυχία με το ΚΕΑΔΔ στο 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής

15-18 October 2019,  FENS 2019 Dublin Irland

Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών θα παρουσιάσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Δουβλίνο, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Πανελλήνιας Έρευνας για τις Διατροφικές Διαταραχές που διετέλεσε σε συνεργασία με το European University of Cyprus.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα πάνω στις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα, τόσο σε αστικές όσο και σε μη αστικές περιοχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε διαιτολογικά γραφεία, σε εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος: την Αττική, την Μακεδονία, τα Νησιά Αιγαίου Πελάγους, την Θεσσαλία, την  Πελοπόννησο, τα Νησιά Ιονίου Πελάγους, την Κρήτη, την Στερεά Ελλάδα πλην Αττικής και την Ήπειρο, με το διεθνές αναγνωρισμένο ερωτηματολόγιο Eat26. Το συνολικό δείγμα ήταν 625 άτομα, από τα οποία το 80,80 % ήταν γυναίκες  και  το 19,20  άνδρες. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 20 με ποσοστό σφάλματος 5%.

Από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα φάνηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά καθώς αποκαλύφθηκε ότι 1 στα 4 άτομα πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή και ποσοστό πάνω από το μισό του δείγματος (68.8%) επηρεάζεται δυσμενώς από το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά του.

Επιπλέον αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξε ότι 1 στους 4 πελάτες που επισκέπτονται ένα διαιτολογικό γραφείο προκειμένου να προχωρήσουν σε πρόγραμμα διατροφής και αδυνατίσματος, (σε ποσοστό 24,96%) πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή. Το 64.32% του δείγματος δεν γνωρίζει αν εμφάνισε κάποια διατροφική διαταραχή στο παρελθόν. Το 43.36% έχει ξαναδοκιμάσει να κάνει δίαιτα πάνω από 3 φορές και το 37.12% έχει ξαναβάλει περισσότερες από 3 φορές πάνω από 9 κιλά στη ζωή του. Το 68.8% δηλώνει ότι η διάθεσή του επηρεάζεται από το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά στη μέτρηση του σώματος και το 27.20% μετρά το βάρος του 2-4 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, το 50% δηλώνει ότι θεωρεί ότι είναι υπέρβαρο άτομο, αν και οι οικείοι του λένε ότι δεν είναι και το 33,44% έχει κάνει υπερφαγικό επεισόδιο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά, (p-value  < 0.01).

Οι διατροφικές διαταραχές είναι διατροφικές συνήθειες επιζήμιες για ένα άτομο και τις βιώνουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες. Περίπου πέντε εκατομμύρια γυναίκες και περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες παγκοσμίως αγωνίζονται με αυτές τις διαταραχές, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται θεραπευτικά με άτομα που πάσχουν από διαταραγμένη σχέση με το φαγητό οφείλουν να έχουν βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών καθότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και να αλλάξουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά τους.

Τα εκτεταμένα αποτελέσματα και η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων  της έρευνας θα παρουσιαστούν διεξοδικά στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στο Session 3 και ώρα  14:00 – 14:45  σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου και θα τα παρουσιάσουν οι διαιτολόγοι Βασίλειος Κατσίλας, Ευάγγελος Ζουμπανέας και η ψυχολόγος δρ. Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι για την εύρυθμη και επιστημονικά ορθή εκπόνηση της πανελλήνιας μελέτης ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Πέτρου και ο Καθηγητής της εκπαίδευσης των Διατροφικών Διαταραχών κος. Βασίλειος Ε. Κατσίλας  Master Practitioner on Eating Disorders

Στην έρευνα συμμετείχαν  15 επιστημονικοί συνεργάτες του δικτύου αποφοίτων του ΚΕΑΔΔ και παραθέτονται με φθίνουσα σειρά τα ονόματα αυτών με βάση την συμβολή τους στην έρευνα :

  • Ευάγγελος Ζουμπανέας, Ιωάννα Κοντελέ, Δημήτρης Πέτσιος, Περίανδρος Πάμπαλος, Αθανάσιος Τσιούδας, Νικόλ Δουνά, Γεωργία Αρβανίτη, Δήμος Νίκος, Γιώτα Τριγώνι, Αρετή Ζαντή, Αγγελική Μενεδιάτου, Δάφνη Νταλάπα, Χριστοδούλου Ολυμπία, Ανδρομάχη Μπαριάμη, Μαργαρίτα Γαβαλά

Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ ιδρύθηκε το 2010 και είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός συνεργάτης των πιστοποιημένων επαγγελματικών εκπαιδεύσεων για την Ελλάδα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED) που λειτουργεί υπό τη γενικής διεύθυνση της ψυχολόγου Deanne Jade

Οι τίτλοι σπουδών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) πιστοποιούνται από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων (BPS)  και αποδίδονται απευθείας από το NCFED της Μεγάλης Βρετανίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity)  θα βρείτε στο επίσημο site του ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas