Dr Plus - Diatrofi

Νέα της αγοράς

Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών “Αντιμετώπίζουμε από κοινού την παχυσαρκία για ένα πιο υγιές μέλλον στην Ευρώπη για όλους”

Γράφτηκε απο Administrator

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) συνεργάζεται με τις ενώσεις παχύσαρκων ασθενών στη Γαλλία (CNAO) και την Πορτογαλία (Adexo) στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας 2018

Βρυξέλλες, 17 Μαΐου 2018: Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και πάνω από το 20% παχύσαρκοι1. Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα είναι παχύσαρκοι2. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας, που γιορτάζεται φέτος στις 19 Μαΐου, είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών για Αντιμετώπιση Από Κοινού της Παχυσαρκίας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για την παχυσαρκία και πολλές άλλες ασθένειες στις οποίες έχει επίπτωση. Φέτος, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) ενώνει τις δυνάμεις της με την Collectif National des Associations dObèses (CNAOΓαλλικό Σύνδεσμο για τους Παχύσαρκους Ασθενείς) και την Adexo (Ένωση παχύσαρκων και πρώην παχύσαρκων ασθενών στην Πορτογαλία) υποστηρίζοντας τις σχετικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Παχυσαρκίας και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO).

Η παχυσαρκία είναι μια αναπτυσσόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας3. Τα συνήθη αίτια της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν τους περισσότερο καθιστικούς τρόπους ζωής, και το συνδυασμό αυξημένης έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και αυξημένης πρόσληψης θερμίδων2. Από την άλλη μεριά, η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαταραχών στις αρθρώσεις και τους μύες3.  Πέραν από τον άμεσο αντίκτυπο της στην υγεία των ατόμων, η παχυσαρκία κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 70 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε κόστη υγειονομικής περίθαλψης και παραγωγικότητας2.

Η ISA υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας στις 19 Μαΐου 2018, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη CNAO και την Adexo, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την παχυσαρκία και τις συνέπειες της. Με την ευκαιρία αυτή, η ISA δημιούργησε σε συνεργασία με τη CNAO και την Adexo ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων που μας δείχνει τα μικρά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τη σημασία τους στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παρακολουθήστε το video μέσω αυτού του link και κατεβάστε το σχετικό infographic κάνοντας κλικ εδώ.

 Πως τα ολιγοθερμιδκά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν;

Η παχυσαρκία μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων και να επηρεάσει συνολικά την ευημέρια, αλλά αυτό δεν είναι αήττητο. Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και μικρές καθημερινές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού βάρους4Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δίνουν στα τρόφιμα και τα ροφήματα την ευχαρίστηση της γλυκίας γεύσης με μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο5.  Ο συνδυασμός μικρών αλλαγών στη διατροφή, όπως για παράδειγμα η επιλογή τροφίμων και ροφημάτων με μειωμένες θερμίδες, μαζί με περισσότερη άσκηση κα αυξημένη ευαισθητοποίηση για το θερμιδικό περιεχόμενο είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος. Η αντικατάσταση τροφίμων και ροφημάτων με ζάχαρη με τα αντίστοιχα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και να αποτελέσει ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο στην απώλεια βάρους, χωρίς το αίσθημα της στέρησης ή της αυξημένης επιθυμίας για τη γλυκιά γεύση6. Διαβάστε περισσότερα για το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικων στην πρόληψη και διαχείριση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας  στο ειδικό ενημερωτικό μας δελτίο κάνοντας κλικ εδώ.

Αδράξτε κάθε ευκαιρία να είστε πιο ενεργοί και θυμηθείτε ότι η στέρηση δεν είναι η απάντηση στην παχυσαρκία. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει ακόμα υπέροχη γεύση, και να παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες.

 Ακολουθήστε τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας 2018 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας  τα ακόλουθα hashtags #EOD2018 και ISA4EOD.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, παρακαλούμε επισκεφθείτε το http://www.sweeteners.org ή επικοινωνήστε με τη γραμματεία του ISA κάνοντας κλικ εδώ. 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

  1. WHO –EU Region Data and Statistics on Obesity – Infographic (2013) http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0011/256295/infographic-people-overweight-obese-Eng.pdf?ua=1 WHO. Obesity. Data and statistics http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics
  2. European Obesity Day 2018. https://www.europeanobesityday.eu
  3. WHO. Obesity and overweight. Fact sheet N°11 (Updated October 2017)

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/

  1. Stroebele N, et al. A Small-Changes Approach Reduces Energy Intake in Free-Living Humans. J Am Coll Nutr 2009; 28(1): 63–68
  2. Gibson S, et al. Consensus statement on benefits of low-calorie sweeteners. Nutrition Bulletin. 2014; 39: 386–389.
  3. Peters JC, et al. The effects of water and non-nutritive sweetened beverages on weight loss and weight maintenance: A randomized clinical trial. Obesity (SilverSpring) 2016 Feb;24(2):297-304. doi: 10.1002/oby.21327. Epub 2015 Dec 26

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός (AISBL) με επιστημονικό χαρακτήρα και στόχους που εκπροσωπεί προμηθευτές και χρήστες των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών επιτραπέζιων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator