Dr Plus - Diatrofi

e-food άρθρα Επικαιρότητα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Επίσκεψη σε διαιτολόγο…Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα? Όσοι δεν έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα διαιτολόγο εύλογα θα βιαστούν να απαντήσουν ότι είναι «Πολυτέλεια», ενώ οι υπόλοιποι που έχουν ήδη βιώσει τα οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η διατροφή τους έχει βοηθήσει τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και σε επίπεδο οικονομίας.

Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει υποβάλλει τρόπον τινά, τον Έλληνα σε μια διαδικασία επιλογής τροφίμων 2ης ποιότητας προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Η αύξηση των τιμών στα είδη σίτισης και η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων έχει μειώσει την αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων με αποτέλεσμα να επιλέγουν φτηνές τροφές οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πιο θερμιδογόνες και πιο ανθυγιεινές κάτι το οποίο οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία ως γνωστόν είναι υπεύθυνη για πλήθος ασθενειών του σώματος όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης,  τα καρδιαγγειακά, διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και προβλήματα των οστών.

Ωστόσο, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος που εξαιτίας των διατροφικών τους επιλογών  υπόκεινται σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις όπως για παράδειγμα σε μείωση των αποθεμάτων σιδήρου εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ή  σε αύξηση των λιπιδίων του αίματος όπως της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων,  εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων, της ζάχαρης αλλά και των κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Καλά όλα αυτά…τί καθιστά απαραίτητο όμως τον διαιτολόγο και πώς μια τέτοια συνεργασία μπορεί να αποβεί οικονομικά ωφέλιμη? Ο διαιτολόγος αποτελεί την πλέον κατάλληλη και αξιόπιστη επιλογή,  ο οποίος με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει από το ιστορικό του πελάτη, θα αξιολογήσει τις ανάγκες του, και θα προτείνει εξατομικευμένες λύσεις οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με τις ενεργειακές και θρεπτικές του ανάγκες και ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.  Το όφελος δε, από μια τέτοια συνεργασία είναι ακόμη μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς ότι μαζί με τον άμεσα ενδιαφερόμενο, βελτιώνεται ταυτόχρονα και η διατροφή ολόκληρης της οικογένειας, καθώς ο σχεδιασμός του διαιτολογίου δεν απαιτεί να πραγματοποιεί ο διαιτώμενος ιδιαίτερα και διαφορετικά γεύματα σε σχέση με την υπόλοιπη οικογένεια. Επιπλέον ο προγραμματισμός του εβδομαδιαίου μενού βοηθάει τον διαιτώμενο να κάνει μια πιο ώριμη και οικονομική διαχείριση σε ότι αφορά τις διατροφικές του επιλογές. Πέρα από την προσωρινή ώριμη διαχείριση υπάρχει όφελος ακόμη μεγαλύτερο, διότι, με το να προσέξει κανείς το τι τρώει Σήμερα, προστατεύεται σε επίπεδο υγείας για το Αύριο.  Αυτό σημαίνει ότι θα δαπανήσει λιγότερα χρήματα αύριο σε φάρμακα, επεμβάσεις και νοσήλεια.

Εν κατακλείδι. Απαραίτητος χρίζεται ο διαιτολόγος στις μέρες μας παρά τις όποιες βιαστικές απαντήσεις με αρκετά σημαντικά οφέλη σε επίπεδο υγείας αλλά και ταυτόχρονης οικονομίας.

ΥΓ: Προσοχή στις απομιμήσεις…

photo source

Σχετικά με τον δημιουργό

Γιώτα Μίαρη / Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc