Dr Plus - Diatrofi

e-food άρθρα Ταξίδι

Ζάκυνθος

«Ωραία πού ναι η Ζάκυνθος, να ήταν (ήτο) πιο μεγάλη       που ‘χει τα σπίτια τ’ αψηλά, Κάτω στο περιγιάλι…       Τζάντε μου, Τζάντε, Τζάντε μου, κορώνα του Λεβάντε  αφρός του Μαργαριταριού, και πέτρα του διαμάντε…»

               Παραδοσιακό Ζακύνθου

                  

Το πλοίο από την Κυλλήνη στην Ηλεία, θα σας φέρει μέχρι τη πολυτραγουδισμένη Ζάκυνθο. Από το πλοίο μπαίνοντας στο λιμάνι, καταλαβαίνει κανείς γιατί εδώ, σε αυτό το τόπο «γράφτηκαν» οι πιο ωραίες ρομαντικές ιστορίες του Ξενόπουλου. Η Ζάκυνθος όπως την «βλέπει» σήμερα ο επισκέπτης, δύσκολα θα την αναγνωρίσει στις φωτογραφίες και στις μακέτες των πολύ σημαντικών και αξιόλογων μουσείων της. (Αρχαιολογικό-Βυζαντινό, Σολωμού-Κάλβου)

Ο μεγάλος σεισμός του 1953,ισοπέδωσε σχεδόν τα πάντα, αλλοιώνοντας πολύ την γραφικότητα της πόλης, καθώς και όλου του νησιού. Όμως, ο ναός του προστάτη και πολιούχου Αγίου Διονυσίου, το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και το σχολείο στη περιοχή του Άμμου, άντεξαν και είναι μόνοι «μάρτυρες» της παλιάς πόλης. Οι πλατείες Αγίου Μάρκου και Σολωμού συγκεντρώνουν το περισσότερο κόσμο ειδικά το καλοκαίρι. Στη Μπόχαλη, το λόφο με την υπέροχη και μαγευτική θέα του νησιού, θα πιείτε καφέ, η θα φάτε τη παραδοσιακή φρυγανιά (γλυκό). Στο λόφο του Στράνη, θα δείτε το σημείο που ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύσθηκε τον εθνικό μας ύμνο. Τα γαλαζοπράσινα, ζεστά, πεντακάθαρα,  νερά σε όλες τις παραλίες, προσβάσιμες συνήθως πολύ εύκολα θα σας κάνουν να θέλετε να τις δοκιμάσετε όλες. Τσιλιβή, Καλαμάκι, Πόρτο Ζόρο,  Μπανάνα, Αγ. Νικόλας Βασιλικού, Γέρακας, Δάφνη,  Κερί, Μακρύς Γιαλός κ.α. Προσοχή στους κλωβούς προστασίας των αυγών της χελώνας Καρέτα – Καρέτα (θα τα βρείτε σε πολλές από αυτές).

Για κάτι πιο περιπετειώδες θα πάτε, Πελούζο,  Μαραθονήσι, Λιμνιώνα, Πόρτο Βρώμη, Πόρτο Ρόξα, Γαλάζιες Σπηλιές και φυσικά….Ναυάγιο.(το πιο πολυδιαφημισμένο σημείο και «σήμα κατατεθέν» του νησιού). Στο Κερί και στο Καμπί θα πάτε για συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα και απίστευτη θέα.

Η σπεσιαλιτέ του νησιού, είναι το κουνέλι στιφάδο, όμως θα βρείτε όλη τη γκάμα φαγητών που θα επιθυμήσετε.

«Η Αυλή» της Γιώτας, ένα καινούργιο μαγαζί στη χώρα, αξίζει τη προσοχή σας. «Το Απέριττο» στον Αγ. Σώστη, «Με τη σέσουλα» στη χώρα, το «Αl Nur» στο Αργάσι, το «Massa» στο Καλαμάκι, το «Νobelos» στον Αγ. Νικόλαο Βολιμών, «το Στέκι της γεύσης» στο Βανάτο. Το λαδοτύρι, τα παστέλια, τα μαντολάτα, οι φιτούρες, θα πρέπει να είναι στα ψώνια παραδοσιακών προιόντων που θα κάνετε. Τα ζακυνθινά κρασιά, επίσης. Όλες τις εποχές το νησί έχει ενδιαφέρον, έχει τα δικά του «χρώματα». Ένα είναι σίγουρο, δεν φτάνει μία φορά και θα με καταλάβετε αφού το επισκεφθείτε.

«…γιαλό να πας, γιαλό να ‘ρθεις….στη Ζάκυνθο, θα ξαναρθείς…»

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Τάσος Ακτύπης/ Στέλεχος Πωλήσεων