Dr Plus - Diatrofi

Άσκηση e-food

Τεύχος 1. Δουλεύοντας με φωτομοντέλα

Μόνο αν έχεις ζήσει την καθημερινότητα ενός μοντέλου από κοντά, μπορείς πια να καταλάβεις ότι στον χώρο του μόντελινγκ. Ομορφιά δεν είναι κάτι που τελειώνει με την γέννηση ενός εμφανισιακά όμορφου ανθρώπου. Νούμερο ένα ρόλο, παίζει το καθημερινό κυνήγι της ενέργειας της ομορφιάς και της συμμετρίας, σε όλα τα επίπεδα γιατί το μόντελινγκ είναι η Τέχνη του να φεγγοβολάς ενέργεια, ακόμα και όταν στερείσαι αυτής. Ένα εξαντλητικό καθημερινό ταξίδι, με αντίπαλο τον ανταγωνισμό, το στρες τα κυκλώματα την κούραση και αναπόφευκτα τον χρόνο..

Λογαριάζοντας τα παραπάνω, οι υψηλές απαιτήσεις του χώρου δείχνουν 2 δρόμους. Ο ένας είναι ο εύκολος δρόμος που οδηγεί στην προχειρότητα και τελικά στην εγκατάλειψη- έξοδο από τον χώρο και ο άλλος είναι αυτός που θα σε οδηγήσει σε συνεργασίες με τους καλλίτερους του χώρου. Ιδιαίτερα όταν η συζήτηση φτάνει στην ομορφιά και την ενέργεια μέσο της γυμναστικής και της διατροφής. Νηστεία, στέρηση, ενεργειακό άδειασμα και από την άλλη μεριά, λάθος προγράμματα Γυμναστικής, σε λάθος συχνότητα, λάθος ποσότητα και ασκήσεις, θα αφήσουν το μοντέλο στα μισά του δρόμου, προς την πολυπόθητη αισθητική συμμετρία. Κοιτώντας έτσι το ημερολόγιο καταστρώματος ενός επιτυχημένου μοντέλου, ανάμεσα σε πολλούς και σημαντικούς συνεργάτες, θα βρει κανείς διπλά υπογραμμισμένο, σίγουρα και το όνομα του γυμναστή του.

Τα φωτομοντέλα αποτελούν μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη και πολλές φορές εύθραυστη κατηγορία ασκουμένων . Οι ιδιαιτερότητες τους σε αντίθεση με κάποιον άλλον που ξεκινάει ένα πρόγραμμα personal training για λόγους υγείας, ευεξίας , χάσιμο λίπους ή αύξηση μυϊκής μάζας, είναι ότι για ένα μοντέλο το σώμα του αποτελεί εργαλείο της δουλειάς του, όπως ακριβώς στον επαγγελματία οδηγό εργαλείο της δουλειάς του αποτελεί το αυτοκίνητο του.Έτσι τα περισσότερα μοντέλα που σέβονται την απόφαση τους, να ασχοληθούν με το μοντελινγκ, την ώρα του προπονητικού προγράμματος δείχνουν πολύ μεγάλη αφοσίωση και ποσότητες επιμονής και υπομονής που θα ζήλευαν ακόμα και αθλητές μεγάλου επιπέδου.

Από την άλλη πλευρά ένα μοντέλο και ειδικά ένας αρχάριος όταν μπαίνει σε έναν χώρο πιθανόν να έχει λανθασμένη εντύπωση για το πώς και πόσο θα επηρεαστεί η ζωή του και η καθημερινότητα του μέσα από αυτό. Ακόμα λανθασμένες απόψεις που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα αναφορικά με την άθληση και πόσο μάλλον όταν αυτές οφείλονται κυρίως σε έλλειψη παιδείας σε θέματα γύρο από την γυμναστική , θα φέρουν σύντομα από την μία της απόψεις του επιστήμονα γυμναστή και από την άλλη τις γενικές σποραδικές απόψεις που ακούγονται εδώ κι εκεί. Για παράδειγμα ο γυμναστής θα πρέπει να εμφυσήσει στο μοντέλο την νοοτροπία της καθημερινής σωστής διατροφής, μιας και αρκετές φορές από προσωπική εμπειρία μοντέλα έχει τύχει να έρθουν στο γυμναστήριο έχοντας φάει μόνο μια τυρόπιτα , ένα μήλο , λίγα πατατάκια κ.α. κάτι που καθιστά αδύνατον να βγει ενεργειακά ένα σωστό πρόγραμμα βαρών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η συχνότητα τέτοιων φαινομένων και εφόσον φανεί να υπάρχουν ενδείξεις διατροφικών διαταραχών η συνεργασία με διατροφολόγο και ψυχολόγο κρίνεται απαραίτητη. Άλλο παράδειγμα είναι ο ασκούμενος να έχει ξενυχτήσει λόγο υποχρεώσεων ίσως και να έχει πιεί πράγμα που καθιστά αδύνατη και επικίνδυνη να βγει σωστά η προπόνηση την επόμενη μέρα . Κάτω από τέτοιες συνθήκες ο συντονισμός η αυτοσυγκέντρωση και πιθανόν και η ενυδάτωση του οργανισμού του να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα με πιθανό κίνδυνο έναν σοβαρό μυϊκό τραυματισμό. Κάτι επίσης που έχει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια και που δυστυχώς εμφανίζεται και σε μικρές ηλικίες 16+χρόνων είναι η ροπή προς τις αναβολικές ουσίες . Από τον χώρο αυτόν θα ήταν δύσκολο φυσικά να απουσιάζει και το μόντελινγκ. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που φαίνετε να έχει να κάνει με μια ευρύτερη κοινωνική τάση για ταχεία ανάδειξη, απόλαυση, και πλουτισμό τα βελτιωτικά προϊόντα της οποίας είναι το ντόπινγκ, fast-food,τρελές δίαιτες, τρελές αγελάδες, φυτοφάρμακα κτλ. Έτσι λοιπόν στο κομμάτι του γρήγορου κέρδους στον αθλητισμό πολύ σωστά όπως λέγετε ισχύει ο νόμος του “όσο γρήγορα τα κερδίζεις τόσο γρήγορα και τα χάνεις” και η υγεία φυσικά, πιθανών να είναι μέσα στις απώλειες. Να ένα ακόμα ζήτημα που ο γυμναστής θα πρέπει να συζητήσει αναλυτικά με το μοντέλο-πελάτη του.

Ιδιαιτερότητα υπάρχει επίσης και στο ότι στα μοντέλα και ιδιαίτερα στα φτασμένα μοντέλα ο σχεδιασμός προγράμματος και ασκήσεων πρέπει να γίνει έτσι ώστε να υπάρξει ακριβής στόχευση σε ορισμένους μύες που θέλουν αύξηση και συγχρόνως προσοχή σε γειτονικούς μύες που για λόγους αναλογιών θα πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, πχ αναλογία γάμπες δικέφαλων, ώμους μέσης.Κλείνοντας πρέπει να αναφέρω ότι το να δουλεύεις με φωτομοντέλα περιέχει και στοιχεία πρωταθλητισμού άρα και ενός είδους ηθικής δικαίωσης και από την πλευρά του γυμναστή. Γιατί βοηθώντας ένα μοντέλο να φτάσει και να κατακτήσει έναν υψηλό στόχο όπως πχ μια φωτογράφηση ή να πάρει μια καμπάνια, έχει κοινά στοιχεία με το να βοηθήσεις έναν αθλητή να πάρει μια προσωπική διάκριση. Έτσι βλέποντας το αποτέλεσμα μιας καλής φωτογράφησης είναι σαν να κοιτάζεις ένα μετάλλιο κερδισμένο με πολύ κόπο και επιστημονική δουλειά.