Dr Plus - Diatrofi

Editorials

Τεύχος 47. Το καλό και το κακό

efood 47

Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις όλων των εποχών ίσως και αυτή που συνετέλεσε στην εκτίναξη της ανθρώπινης γνώσης, είναι το διαδίκτυο, ο παγκόσμιος ιστός, το ίντερνετ.

Ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ επιστημόνων, ένα κανάλι που επέτρεπε τη ροή της πληροφορίας και της γνώσης ανάμεσα σε ερευνητικά εργαστήρια, έγινε (όπως και κάθε σημαντική ανακάλυψη) προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Εξαιτίας σε αυτή την ανακάλυψη δημιουργήθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ανακαλύφθηκαν και αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες, διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται ακόμα νέες κοινωνικές σχέσεις και καταστάσεις.

Το ίντερνετ σάρωσε το πλανήτη και μηδένισε κάθε απόσταση. Έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρες, επέτρεψε την διάδοση της γνώσης αλλά παράλληλα έκτισε και στέρεες βάσεις συνεργασίας.

Όπως κάθε πράγμα έτσι και αυτό έχει μία διπλή όψη. Για κάποιος δυστυχώς αποτελεί τον μικρόκοσμό μέσα στον οποίο ζούνε χωρίς φυσική ανθρώπινη επαφή. Ένα κόσμο εικονικό, ένα περιβάλλον πλαστό και φανταστικό, μία κοινωνία όπου το πρόσωπό της είναι η οθόνη του υπολογιστή. Υπάρχουν αρκετοί που γρήγορα το αποκάλεσαν μέσο αποβλάκωσης και μηχανισμό υποταγής και ελέγχου.

Είναι όμως και το εργαλείο μεγάλων κοινωνικών επαναστάσεων, κινημάτων, ομάδων αλληλεγγύης. Είναι μηχανισμός κινητοποίησης, πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης. Είναι ντουντούκα που φωνάζει συνθήματα, είναι πολύγραφος που τυπώνει προκηρύξεις, είναι συνέλευση που συνθέτει απόψεις.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι είναι ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα παραπέρα προς μια νέα συλλογικότητα. Μία νέα αναγέννηση. Όμως είπαμε κάθε αντικείμενο έχει δύο όψεις. Το ίντερνετ σιγά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε φωλιά του κάθε κινδυνολόγου σκοταδιστή. Γίνεται όπλο στα χέρια του κάθε σκοταδιστή που παραπληροφορεί και αναζητά τρόπο να διαδώσει την όποια ιδεοληψία έχει. Και δεν είναι μόνο ο τυφλός θρησκευτικός φανατισμός. Είναι η τεράστια οπισθοδρόμηση που προωθούν κάποιοι σε μία σειρά από ζητήματα.

«Το γάλα προκαλεί καρκίνο και διαβήτη» τσιρίζει υστερικά στην οθόνη κάποιος γραφικός χαρακτήρας, ένας από τους πολλούς που έχουν κατακλύσει το YouTube με βιντεάκια. Άλλος ανακαλύπτει σκοτεινές συνομωσίες πίσω από τους παιδικούς εμβολιασμούς με στόχο την μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού! Παλαιότερα το ίδιο το σενάριο προέβλεπε μέσα από τους εμβολιασμούς να φυτευτούν τσιπάκια. Έτερος υστερικός κατακεραυνώνει το Ελληνικό κοινό αποκαλύπτοντας πως η Ζέα καθαρίζει τον εγκέφαλο και έκανε σοφούς τους Έλληνες. Υπάρχει και αυτός που ανακάλυψε τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος με τη χρυσή μετοχή και τις καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Παραμυθάκια της Χαλιμάς που ανθούν πάντοτε σε καιρό κρίσης. Την εποχή που ο άνθρωπος είναι καταπιεσμένος και ευάλωτος σε κάθε απίθανο σενάριο που μπορεί να προσφέρει την όποια εξωπραγματική ψευδαίσθηση σαν αντίβαρο στη μίζερη πραγματικότητα. Αν παλαιότερα κάποιος τα έλεγε αυτά δια ζώσης σε ένα ακροατήριο το πιθανότερο είναι να έφευγε σηκωτός. Σήμερα μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ο κάθε ανόητος μπορεί να γράψει ένα κείμενο και να χαντακώσει μία εθνική οικονομία ή να πείσει μία μάνα να μην εμβολιάσει το παιδί της.

Και η φωνή της λογικής, της επιστήμης, η απόδειξη, επιστημονική διασταύρωση; Δυστυχώς για κάθε εργασία που αποδεικνύει πόσο κίβδηλοι είναι οι ισχυρισμοί κάποιων που προβάλλονται μέσα από τα ανώνυμα blogs και τα ζοφερά βίντεο του You Tube υπάρχει η αποστομωτική απάντηση. Πληρωμένες και στημένες. Ενώ οι δικοί τους ισχυρισμοί είναι αγαθοί…

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.