Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα

Γυναίκα και λοιμώξεις γεννητικών οργάνων τους καλοκαιρινούς μήνες

Written by

 Αλεξάκη Μαρία Απόφοιτος Ιατρικής Πατρών 


 

Το καλοκαιράκι έφτασε και όλες ανυπομονείτε να φορέσετε το καινούριο σας μαγιό, να βάλετε το αντηλιακό σας και να τρέξετε στις παραλίες! Τι κινδύνους, όμως, μπορεί να εγκυμονεί αυτή η αγαπημένη συνήθεια και πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε;

Είναι γνωστό ότι, κατά τους θερινούς μήνες, αυξάνονται τα κρούσματα ουρολοιμώξεων, μυκητιασικών κολπίτιδων και άλλων λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων, ταλαιπωρώντας ιδιαίτερα τον γυναικείο πληθυσμό.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

Α) αλλαγές στο χρώμα, την πυκνότητα, την οσμή

και την ποσότητα των κολπικών υγρών

Β) πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση

Γ) φαγούρα ή ερεθισμός στον κόλπο

Δ) πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Ε) μικρές κολπικές αιμορραγίες.

Η αφυδάτωση, η παραμονή πολλών ωρών στην άμμο κάτω από τον καυτό ήλιο και  το βρεγμένο μαγιό, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για αυτές τις λοιμώξεις και κατά συνέπεια, μπορούν να χαλάσουν τις διακοπές σας!!! Γι’ αυτό, καλό είναι να  ακολουθείτε κάποιες βασικές συμβουλές υγιεινής που θα σας προφυλάξουν από τις δυσάρεστες συνέπειες…

  1. Αποφύγετε την άμεση επαφή με την άμμο! Ακόμα κι αν απολαμβάνετε το μπάνιο σας σε μια ειδυλλιακή παραλία με «χρυσαφένια» άμμο, καλό είναι να μην ξαπλώσετε απευθείας πάνω της, αλλά σε μια παχιά πετσέτα. Η άμμος, ιδιαίτερα κάτω από την επίδραση του καυτού ήλιου, αποτελεί ιδανικό μέρος επώασης των μυκήτων και ευνοεί την συγκράτηση της υγρασίας στο σώμα, η οποία και από μόνη της αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης μυκήτων!
  2. Μην παραμένετε πολλή ώρα με το ίδιο μαγιό! Η υγρασία που παραμένει στο βρεγμένο μαγιό, ευνοεί την ανάπτυξη λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής. Γι’ αυτό, εφοδιαστείτε με ένα δεύτερο στεγνό μαγιό για τις ώρες που κάνετε ηλιοθεραπεία, αφού πρώτα φροντίσετε να κάνετε ένα ντους.
  3. Αποφύγετε συνθετικά εσώρουχα και στενά παντελόνια! Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, η τριβή και η θερμότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ουρολοιμώξεις.
  4. Προσοχή στη χρήση ταμπόν! Είναι λογικό να μην θέλετε να χάσετε τα μπάνια σας τις «δύσκολες» μέρες του μήνα, αλλά η χρήση ταμπόν θα πρέπει να περιορίζεται για λίγη ώρα, όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα.
  5. Ξεπλύνετε συχνά τα προϊόντα μαυρίσματος και τις αντιηλιακές κρέμες, ειδικά γύρω από την ευαίσθητη περιοχή, καθώς αυτά μπορούν να εγκλωβίσουν τα μικρόβια πάνω στο σώμα σας.
  6. Ενυδατωθείτε! Να πίνετε πολύ νερό και υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας και να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, καθώς αυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Έτσι, εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην επιδερμίδα σας (που σίγουρα θέλετε να λάμπει τους θερινούς μήνες!), σας προφυλάσσουν από την αφυδάτωση και βοηθούν το σώμα να αποβάλλει ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς!
  7. Αποφύγετε κολπικές πλύσεις χωρίς ιατρικό λόγο! Πολλές γυναίκες θεωρούν εσφαλμένα ότι αυτές οι πλύσεις τις προστατεύουν από κολπικές λοιμώξεις. Απεναντίας, μπορούν να διαταράξουν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και να προκαλέσουν κολπική καντιντίαση. Θυμηθείτε ότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το εσωτερικό του κόλπου έχει ικανότητες αυτοκαθαρισμού!
  8. Προσοχή στο sex στην παραλία! Για τις περισσότερες ίσως φαντάζει ειδυλλιακό και ρομαντικό, αλλά ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία μας! Τα μικρόβια που υπάρχουν στο νερό και την άμμο, σε συνδυασμό με τους κολπικούς μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του sex, ευνοούν την είσοδο αυτών των μικροοργανισμών και την πρόκληση ουρολοιμώξεων.
  9. Μην χρησιμοποιείτε μαγιό, πετσέτες και ρούχα άλλων! Οk, θέλετε να δανειστείτε το υπέροχο σορτσάκι της κολλητής σας ή έχετε ξεχάσει να πάρετε μαγιό/ πετσέτα κτλ… Προσοχή! Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να έχει ο διπλανός σας και καλό είναι να μην το διακινδυνεύσετε!!!
  10. Καλό σιδέρωμα των εσωρούχων και του μαγιό στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα!

            

 Θυμηθείτε: Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ! Αν έχετε κατά νου τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα μπορείτε να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες  μιας ανεπιθύμητης κολπίτιδας ή ουρολοίμωξης. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια από τα κύρια συμπτώματα, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας και ακολουθείστε τις εντολές του! Τίποτα δεν πρέπει να σας χαλάσει τις διακοπές σας… είναι στο χέρι σας!!!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.