Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα

Τεύχος 1. FAIR TRADE

“Μην αφήνεις το φαί σου παιδάκι μου! … άλλα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε!” μας έλεγαν οι γονείς μας όταν δεν θέλαμε να φάμε περισσότερο ή δεν μας άρεσε το φαγητό. Μετά από χρόνια όμως όχι μόνο θέλουμε και τρώμε όλο μας το φαγητό μας αλλά μπορούμε παράλληλα να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων οικογενειών σε υποανάπτυκτες χώρες. Και έτσι βοηθάμε και τα παιδιά της Αφρικής να βρίσκουν τροφή!

Πώς άραγε γίνεται πραγματικότητα κάτι τέτοιο;

Επιλέγοντας ένα προϊόν διατροφής Δίκαιου και Αλληλέγγυου εμπορίου (fair trade) είναι το κλειδί για να το επιτύχουμε. Συχνά ξεχνάμε ή αγνοούμε ότι οι επιλογές μας ως καταναλωτές είναι η δύναμή μας. Όπως επίσης ξεχνάμε ή αγνοούμε ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφών προασπίζουν την υγεία κ συμβάλουν στο να ζούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Τι είναι «fair trade»;

Το «fair trade» είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται παγκόσμια για να περιγράψει ένα κοινωνικά υπεύθυνο κίνημα στο οποίο παραγωγοί και οι εργάτες τους μεταχειρίζονται και πληρώνονται δίκαια, στηρίζει την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος (βλέπε βιολογικά τρόφιμα) και προάγει μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις κυρίως με αναπτυσσόμενες χώρες ( σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Άπω Ανατολή κ.α ). Επίσης χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τα προϊόντα τα οποία παράγονται από αυτούς τους παραγωγούς.Έτσι το κίνημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπόριο αποτελεί μια πραγματική πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας: η απουσία των μεγάλων μεσαζόντων από τον κύκλο αλλάζει ριζικά τη διανομή των κερδών και αφήνει αρκετά χρήματα στους παραγωγούς για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο μικροί παραγωγοί από περισσότερες από 50 αναπτυσσόμενες χώρες συμμετέχουν στην Παγκόσμια Οργάνωση για το Δίκαιο Εμπόριο (WFTO).

Σε ποιες αρχές στηρίζεται το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο;

Σύμφωνα με την «Χάρτα των Αρχών του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου (Charter of Fair Trade Principles)» που συμφωνήθηκε από την WFTO οι αρχές είναι οι εξής:

 • Δημιουργία ευκαιριών για οικονομικά ασθενέστερους παραγωγούς
 • Πληρωμή μιας δίκαιης τιμής
 • Διαφάνεια και υπευθυνότητα
 • Προστασία του περιβάλλοντος
 • Ισότητα φύλων και ελευθερία συνδικαλισμού
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας (σεβασμός ανθρώπινων δικαιωμάτων, απαγόρευση παιδικής δουλείας κ.α)
 • Καλές εμπορικές σχέσεις
 • Χτίσιμο ικανοτήτων (ανεξαρτησία παραγωγών με επανεπένδυση κερδών για βελτίωση δομών, συνθηκών στην τοπική κοινωνία)
 • Δημοκρατία

 

Ποια είναι η ανταπόκριση των Ελλήνων στο κίνημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου;

«Από το 2006 έως σήμερα η Ελλάδα έδωσε 1.000.0000 ευρώ σε αγορά προϊόντων fair trade τα οποία και επαναεπενδύθηκαν», όπως μας είπε στην συνάντησή μας η Marina Sarli πρόεδρος την Μη Κυβερβητικής Οργάνωσης Fair Trade Hellas. «Η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού είναι αργή και σταθερή. Έρχονται στο κατάστημα για πρώτη φορά και όταν ξαναγυρνούν είναι σταθεροί και πολύ ευχαριστημένοι… Η απήχηση είναι ακόμα μικρή διότι δεν υπάρχει μεγάλο δίκτυο διανομής αλλά και στην κακοπιστία των Ελλήνων στα βιολογικά. Δηλαδή ότι τα βιολογικά είναι απρόσιτα λόγω τιμής.»

Ποια η σχέση υγιεινής διατροφής και fair trade;

Όλα τρόφιμα δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον με πρακτικές βιολογικής γεωργίας. Τα περισσότερα από τα οποία πιστοποιούνται και ως βιολογικά. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μας προστατεύει από χρόνιες παθήσεις του οργανισμού και γενικότερα υπερτερεί ως προς την κατανάλωση χημικά επεξεργασμένων τροφών του κοινού εμπορίου.Επίσης υπάρχουν προϊόντα

 • χωρίς προσθήκη ζάχαρης (μαρμελάδες, σοκολάτες, μπικότα)
 • χωρίς καφεϊνη (υποκατάστατο καφέ, ποικιλία τσαγιών)
 • χωρίς γλουτένη. Όπως ζυμαρικά, μπισκότα και άλλα με κύριο συστατικό την κινόα (quinoa), δημητριακό πλούσιο σε αμινοξέα (13%) το οποίο παράγεται μόνο στην νότια Αμερική.

Κάθε προϊόν fair trade κρύβει και μία ιστορία.

Παραδειγματικά βρίσκουμε προϊόν κους κους στο ράφι που προέρχεται από παραγωγή συνεταιρισμού γυναικών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Συνεταιρισμός με κοινωνική και πολιτική απήχηση στην τοπική κοινωνία. Ή τα κέρδη των παραγωγών από την εμπορία προϊόντος καφέ από την Λατινική Αμερική έχει συντηρήσει σχολεία σε ορεινά χωριά του Μεξικού.

Βιβλιογραφία

http://el.wikipedia.org/wiki/Κινόα

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.