Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα

Τεύχος 1. Όταν… η αγορά ανοίγει

Ξεκινήσαμε τη βόλτα στην αγορά με στόχο να γνωρίσουμε καλύτερα τη διαδικασία που κάνουν τα προϊόντα από τους πάγκους στο ψυγείο μας. Πρώτη στάση κάναμε στην λαχαναγορά…

Η Αγγελική Γριτσίπη και ο σύζυγος της Νίκος κρατούν την οικογενειακή επιχείρηση τα τελευταία χρόνια. Μάθαμε, μεταξύ άλλων, το καθημερινό πρόγραμμα. Η αγορά ανοίγει, λοιπόν, κατά τις 11.00 το πρωί, όπου και ανεβαίνουν τα λαχανικά και τα φρούτα από τις ψυχτικούς θαλάμους με τα τελάρα και οι υπάλληλοι τα στήνουν μπροστά στο μαγαζί, συνθέτοντας, έτσι μια πολύχρωμη, όμορφη εικόνα.

Ταυτόχρονα, μπορεί οι παραγωγοί να φέρουν τα δικά τους τελάρα με φρέσκα ζαρζαβατικά από τα χωράφια τους ώστε να πουληθούν στο μαγαζί. Η δουλειά, όμως, δε σταματάει εκεί.

Όπως μας εξηγεί η κ. Γριτσίπη πολλές επιχειρήσεις, υπεραγορές, εστιατόρια ή ακόμα και συνοικιακά μανάβικα, αφήνουν παραγγελίες. «Κινείται γενικώς η αγορά. Ή θα έχουμε πράγματα από παραγωγούς, ή παραγγελίες από εμπόρους ή θα στήνουμε τα προϊόντα στη σειρά», μας εξηγεί.

Λίγο μετά τις 15.00 οι πύλες ανοίγουν επίσημα και οι πάγκοι γεμίζουν με τα βλέμματα των καταναλωτών τόσο σε φρούτα και λαχανικά, όσο και στις τιμές τους. Περνάει ο κόσμος, ρωτάει τις τιμές, τις συγκρίνει με τους δίπλα και αποφασίζει από πού και τι θα ψωνίσει.

Το σίγουρο είναι ότι δε θα στερηθεί τα λαχανικά. «Βεβαία, τρώει ο κόσμος, απλά παίρνει λίγες ποσότητες γιατί χαλάνε, δε μπορεί να τα έχει στο ψυγείο του όπως παλιά που παίρνανε 10 – 10 τα κιλά.Η κρίση, δηλαδή, είναι στη ποσότητα. Δε θα περιοριστεί να πάρει τη μπανάνα ή το μήλο. Θα πάρει δυο μπανάνες και όχι ένα τσαμπί» συμπληρώνει η κ. Γριτσίπη.

Μπορεί η ντομάτα να είναι από τις πρώτες επιλογές του καταναλωτή, το κόστος της οποίας αυτές τις μέρες βρίσκεται μεταξύ 1,20 ευρώ έως 1, 50 ευρώ το κιλό, υπάρχουν, όμως και πιο σπάνια και ακριβά ζαρζαβατικά που μπαίνουν στις σακούλες των πολιτών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σταμναγκάθι. Ένα σπάνιο, άγριο χορταρικό, το οποίο φυτρώνει πάνω σε αγκάθι, στη περιοχή της Κρήτης και κοστίζει 8,00 έως 9, 00 ευρώ το κιλό.

«Το παίρνει ο κόσμος, κυρίως οι μεγάλοι άνθρωποι γιατί κάνει καλό στην υγεία, στη χοληστερίνη, στο ζάχαρο, στη καρδιά, καθαρίζει τον οργανισμό. Δε παίρνει, βέβαια, ένα κιλό, θα πάρει, όμως μισό κιλό», λέει η Αγγελική Γριτσίπη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, κυλάει η μέρα στην λαχαναγορά. Κάποιοι επιλέγουν κλασικά ζαρζαβατικά, άλλοι τα πιο σπάνια. Δεν λείπουν, βέβαια, καμιά φορά και τα άσχημα, όπως τα χαρακτηρίζει η κ. Γριτσίπη, γεγονότα, ανάμεσα στις όμορφα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών.

«Μια φορά στο τόσο, θα ακουστούν και στις ειδήσεις, είδη να ελληνοποιούνται, όπως Γαλλικές πατάτες που τις ονομάζουν Αχαΐας, αυτά είναι άσχημα», τονίζει.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι μια βόλτα στη Λαχαναγορά μόνο γλυκές μυρωδιές θα σας γεμίσει, εκτός από τις φρέσκες και υγιεινές λιχουδιές που θα γεμίσουν το ψυγείο σας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.