Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα

Τεύχος 48. Αλατοζύμη για χριστουγεννιάτικα στολίδια

Να μια διαφορετική άποψη για τα στολίδια του δέντρου. Απλή αλλά και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, ειδικά τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά.

 

Υλικά

  • ½ κούπα αλάτι
  • ½ κούπα νερό (συν 1,2 κουταλιές της σούπας επιπλέον)
  • 1& ½ κούπα αλεύρι
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σιγά- σιγά το νερό μέχρι να επιτύχουμε μια σφιχτή και εύπλαστη ζύμη. Κόβουμε με κουπατ τα σχήματα που θέλουμε ή πλάθουμε διάφορα σχήματα με τα χέρια μας. Αν θέλουμε να τα τρυπήσουμε για να κάνουμε στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τρυπάμε την άκρη με πλαστικό καλαμάκι. Μόλις τελειώσουμε τις δημιουργίες μας ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των στολιδιών.

Για να χρωματίσουμε τη ζύμη πριν την ψήσουμε, τη χωρίζουμε, την κάνουμε μπαλάκια, την πατάμε λίγο, βάζουμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερα(για μεγαλύτερα παιδάκια) και ζυμώνουμε καλά μέχρι να χρωματιστεί καλά η ζύμη. Αν θέλουμε μπορούμε να αναμείξουμε χρυσόσκονη στη ζύμη. Μπορούμε επίσης να ζωγραφίσουμε τα στολίδια αφού ψηθούν με ακρυλικά χρώματα ή βερνίκια νυχιών. Τέλος πριν το ψήσιμο μπορούμε να κολλήσουμε στη ζύμη κουμπιά, στρας και χάντρες και να τα ψήσουμε όπως είναι (δεν θα καούν).

alatozymi 1

Η ζύμη, κουπάτ, και τα καλαμάκια που θα χρειαστούμε

alatozymi 2

 

Ανοίγουμε τη ζύμη στο επιθυμητό πάχος και κόβουμε με κουπατ

alatozymi 3

 

Οι δημιουργίες πριν ψηθούν

alatozymi 4

 

Οι δημιουργίες αφού ψήθηκαν