Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 50. Η καλλιέργεια της φακής

h kaliergeia ths fakhs

Η καλλιεργειά της πρέπει να γίνεται σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, αργιλώδη ή αμμοπηλώδη μπορεί το χειμώνα να αντέξει σε μια προσωρινή παγωνιά και την άνοιξη οι βροχές είναι πολύ σημαντικές για την αποδοσή της, το καλοκαίρι η υπερβολική ζέστη ξεραίνει το φυτό.

 

Η φακή ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και καλλιεργείται κυρίως το φθινόπωρο σε ορεινές, ημιορεινές και ξηρές περιοχές και κυρίως σε συνδυασμό με το σιτάρι, στη χώρα μας καλλιεργείται σε Λάρισα, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά, Χίο, και Λευκάδα και παγκοσμίως μπορούμε να τη βρούμε σε Καναδά, Αμερική, Ινδία, Κεντρική και Βόρεια Αφρική καθώς και στη Μεσόγειο. Λόγω του αζώτου που περιέχει μπορεί να βελτιώσει και τη γονιμότητα του εδάφους ώστε να ακολουθησει κι άλλη σπορά κυρίως σιταριού. Η φακή δεν είναι μόνο τροφή για τον άνθρωπο αλλά εξαιτίας των πρωτεϊνών που περιέχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν τροφή για πουλερικά μετά από την κατάλληλη διεργασία.Επίσης η φακή διακρίνεται σε δύο ποικιλίες τη λεπτόσπερμη και την πλατύσπερμη.

Η καλλιεργειά της πρέπει να γίνεται σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, αργιλώδη ή αμμοπηλώδη μπορεί το χειμώνα να αντέξει σε μια προσωρινή παγωνιά και την άνοιξη οι βροχέςείναι πολύ σημαντικές για την αποδοσή της, το καλοκαίρι η υπερβολική ζέστη ξεραίνει το φυτό. Πριν την σπορά με τα πρωτοβρόχια το φθινόπωρο πρέπει να οργώνεται η έκταση και να σκορπίζεται το λίπασμα, επειδή η φακή είναι πλούσια σε άζωτο και τα ελληνικά εδάφη πλούσια σε κάλιο το μόνο λίπασμα που χρειάζεται για την αναπτυξή της είναι το φώσφορο όπου απαιτούνται 30 κιλά ανά στρέμμα.

Η σπορά πρέπει να γίνεται από τις 16 Νοεμβρίου και μετά ώστε τα νεαρά φυτά να προστατεύονται από τη παγωνιά το χειμώνα και από τις διάφορες ασθένειες το καλοκαίρι, εάν το φθινόπωρο έχει καλοκαιρία τότε η σπορά γίνεται αργότερα. Για τη διαδικασία της σποράς χρησιμοποιούνται σπαρτικές μηχανές σαν κι αυτές του σιταριού η σπορά πρέπει να γίνει από γραμμή σε γραμμή και σε απόσταση μεταξύ τους 25-30 εκατοστά. Τα φυτά της φακής είναι ευαίσθητα στα ζιζάνια κυρίως την άνοιξη που βρίσκονται σε έξαρση, στην αγορά υπήρχε κάποιο ζιζανιοκτόνο το οποίο τελικά αποσύρθηκε και αυτή τη στιγμή οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν κάποιο άλλο.

Η συγκομιδή της φακής γίνεται αφού κιτρινίσει το φυτό πριν όμως ξεραθεί τελείως και κυρίως νωρίς το πρωί με τη δροσιά, η διαδικασία αφορά το θερισμό, την αποξήρανση των φυτών για 1-3 μέρες, τον αλωνισμό που γίνεται με τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές καθώς και την αποθήκευση η οποία όταν γίνεται προσωρινά σε σακιά τότε η υγρασία του σπόρου δε πρέπει να ξεπερνά το 13% και ο σπόρος πρέπει να είναι καθαρός και αν είναι μόνιμος πρέπει να γίνεται σε αποθήκη με τσιμεντένιο πάτωμα, πρόσφατα ασπρισμένο και με σίτες στα παράθυρα ώστε να μην είναι εφικτή η είσοδος εντόμων.

Η φακή είναι ευαίσθητη και σε αρκετές ασθένειες όπως το φουζάριο,η ριζοκτονία, σκλερωτίνια,το μωσαϊκό του μπιζελιού, το ωίδιο,ο περονόσπορος,, η αλτερνάρια , καθώς και από κάποια έντομα όπως ο ρύκτης των λοβών, τα τζιτζικάκια, ο θρίπας, οι αψίδες ο βρούτος κ.ά., η αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών και των εντόμων μπορεί να γίνει με τη χρήση διάφορων φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.