Dr Plus - Diatrofi

Μαγειρική

Τεύχος 23. Κιμαδόπιτα

Οι πίτες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο το οποίο όταν προσέχουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, το αποφεύγουμε. Η παρακάτω συνταγή όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής σαν ένα πολύ υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό κύριο γεύμα. Την συνδυάζουμε με μία σαλάτα (κατά προτίμηση πράσινα λαχανικά γιατί λόγω της βιταμίνης C και των βιταμινών Β που περιέχουν ευνοούν την απορρόφηση σιδήρου που εμπεριέχεται στο κρέας της πίτας).

Υλικά που χρειαζόμαστε: (για τέσσερις μερίδες)

για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι άσπρο
  • μία κουταλιά ξύδι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Νερό όσο πάρει

για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμάς
  • 2 πιπεριές
  • 1-2 κολοκυθάκια ή πράσο
  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • Μια κουταλιά βασιλικό
  • ένα κουταλάκι αλάτι
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι
  • μισό κουταλάκι ρίγανη
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής:

Ανακατεύουμε το αλεύρι λίγο λίγο με το νερό, τις τρεις κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύδι, μισό κουταλάκι αλάτι, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε λίγο το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 2 ή 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη 2 ή 4 φύλλα, μεγέθους λίγο μεγαλύτερα από το την περίμετρο του ταψιού τα διπλώνουμε στα τέσσερα αφού τα αλείψουμε με το πινέλο με λίγο λάδι, τα αφήνουμε 10 λεπτά και τα ξανανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού. Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψάκι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αχνίζουμε ψιλοκομμένα το κρεμμυδάκι, τις πιπεριές και το κολοκυθάκι και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε και τον κιμά ( χαμηλώνουμε την φωτιά ) προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να τελειώσουν σχεδόν όλο τα υγρά τους. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα, έχοντας αλείψει με το πινέλο λίγο λάδι μεταξύ τους, ρίχνουμε μέρος από το μίγμα καλύπτοντας όση επιφάνεια μπορούμε. Προσθέτουμε και τα άλλα φύλλα (τα λαδώνουμε μεταξύ τους) και τα διπλώνουμε κάτω από τη βάση. Λαδώνουμε ελαφρά την εξωτερική επιφάνεια και τα πλευρά. Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά στους 200οC.