Dr Plus - Diatrofi

Μαγειρική

Τεύχος 49. Γρεβενά…ομορφιά χωρίς αρχή και τέλος!

grebena 8

Τα Γρεβενά είναι ένας ευλογημένος τόπος γεμάτος σπάνιες φυσικές ομορφιές. Σε αυτή τη λατρεμένη περιοχή της Μακεδονίας συναντά κανείς εθνικούς δρυμούς μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα, ποτάμια και γεφύρια, και αυθεντικά ορεινά χωριά. Κάποιες από τις μαγευτικές τοποθεσίες του νομού είναι: Η Βάλια Κάλντα, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, το ιστορικό χωριό Σπήλαιο, ο ποταμός Βενέτικος και το φαράγγι της Πορτίτσας και το γεφύρι του Αζίζ Αγά.

Για να βιώσει ο επισκέπτης τη Γρεβενιώτικη ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο, οφείλει να είναι ταπεινός και να την προσεγγίζει με κατανυκτική διάθεση. Tα Γρεβενά είναι τόπος καλοφαγάδων. Στη Γρεβενιώτικη κουζίνα χρησιμοποιούνται αγνά και ντόπια υλικά. Η πόλη μας φημίζεται για το καλό κρέας και τα νόστιμα τυριά όπως ξινοτύρι, φέτα, μπάτζιος. Όσοι προτιμούν τις ιδιαίτερες γεύσεις εκπλήσσονται από τη μεγάλη ποικιλία συνταγών με διάφορα εδώδιμα είδη μανιταριών του τόπου. Γι αυτό και τα Γρεβενά είναι ευρέως γνωστά και ως Μανιταρούπολη. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ντόπια χειροποίητα ζυμαρικά όπως πέτουρα, τραχανά, χυλοπίτες, μανιταροβίδες κτλ.

 

Οι λάτρεις του γλυκού και οι λάτρεις του παγωτού θα ενθουσιαστούν από τις γεύσεις που θα συναντήσουν στα παραδοσιακά και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Όσοι είναι πιο σχολαστικοί με τη διατροφή τους, μπορούν να επισκεφτούν την τοπική αγορά και να γεμίζουν το καλάθι τους με βιολογικά παραδοσιακά και ντόπια προίόντα. Ειδικά για φέτος τις απόκριες οι μανιταρόφιλοι του τόπου πρόκειται να παρασκευάσουν και αλλά και να προσφέρουν στους επισκέπτες την ξακουστή μανιταρόσουπα (με φρέσκα μανιτάρια που έχουν συλλεχθεί από τους ίδιους). Η μανιταρόσουπα θα «συνοδεύεται» από παραδοσιακή ζωντανή μουσική και χορό.

Συνταγή Χορτόσουπα με μανιτάρια

(Από το βιβλίο της κας Δήμητρας Βέργου-Ευαγγελοπούλου, «Μανιταρομαγειρέματα…του δάσους τα παινέματα» )

Υλικά:

  • 1 κιλό μανιτάρια του δάσους ή καλλιεργήσιμα του εμπορίου.
  • 4 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά και ένα ματσάκι φρέσκα.
  • 2 κλωνάρια σέλινο- 2 κλωναράκια μαϊντανό –λίγο άνηθο.
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι ή 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα χορταρικά. Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε με πολύ νερό, απλώς μόνο να φύγουν τα χώματα και καλύτερα να τα βουρτσίζουμε ελαφρώς με ένα πινέλο κουζίνας.
  2. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο να κάψει ελαφρώς, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά. Πρέπει να προσέχουμε πάντα να μην τα διαλύουμε
  3. Στη συνεχεία ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Τέλος ρίχνουμε το σέλινο, το μαϊντανό και τον άνηθο.
  4. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται να σκεπαστούν τα υλικά .Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε αν χρειαστεί ζεστό νερό.
  5. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει ελαφρώς και αφού κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το πιπέρι και το λεμόνι.

Μικρό μυστικό:

Αν θέλουμε τη σούπα πολύ χυλωμένη βάζουμε σε ένα μπολ μία κουταλιά νεσεστέ (ψιλό αλεύρι) και αφού το διαλύσουμε σε νερό το ρίχνουμε στη σούπα ανακατεύοντας την πολύ καλά μέχρι να χυλώσει.

Καλή σας όρεξη

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.