e-food άρθρα Όσπρια Συνταγές

Ροβίτσα ή ψιλοφάσουλα Καλαματιανά

Τα ελληνικά όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.  Έχουν μακρά ιστορία και δεν είναι τυχαίο  ότι κάποτε ονομάζονταν και «κρέας των φτωχών», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες. Επίσης, τα όσπρια  περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι χαμηλά σε  λιπαρά και αλάτι.

Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τη Ροβίτσα ή αλλιώς ψιλοφάσουλα. Η ροβίτσα είναι ένα όσπριο, λιγότερο δημοφιλές από τα υπόλοιπα όσπρια. Το μέγεθός του είναι μικρότερο από την φακή, ενώ το χρώμα του είναι πράσινο. Είναι εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, χορτοφαγικά κεφτεδάκια, πουρέ αλλά και σούπα.   Η Ροβίτσα δεν χρειάζεται μούλιασμα πριν τη χρήση όπως άλλα όσπρια, και είναι εύκολη στα μαγείρεμα. Ακολουθεί μια συνταγή για σούπα που παραδοσιακά φτιάχνεται στην Καλαμάτα.

Υλικά:

  • 500 γρ ροβίτσα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Ρίγανη φρέσκια κατά βούληση
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεπλένουμε και σουρώνουμε την ροβίτσα.  Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με την ροβίτσα, και προσθέτουμε περίπου 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε και τη ρίγανη, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.  Μπορείτε να αφαιρέσετε τα φλούδια που θα ανέβουν στην επιφάνεια της σούπας με τρυπητή κουτάλα-για να είναι ελαφρύτερη, αν θέλετε. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να πάρει-μόλις-μια βράση.   Σερβίρουμε με έξτρα λεμόνι και ρίγανη, και λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο ανά πιάτο.

Η Ροβίτσα στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Καλαμάτα και στην περιοχή των Καλαβρύτων. Η Καλαμάτα είναι πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου. Έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από τον Όμηρο και συνεχίζει με την κατοχή των Φράγκων, Ενετών, Τούρκων, έως την απελευθέρωση της στις 23 Μαρτίου 1821, όπου ξεκίνησε και η επανάσταση για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ:

kalamata.rovitsa.diatrofi.gr

Είναι χτισμένη στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου και απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η Καλαμάτα έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι .  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες αναπλάσεις που έχουν αλλάξει την εικόνα της πόλης (κεντρική πλατεία, οδός Φαρών, Ιστορικό Κέντρο, παραλιακή, πεζόδρομοι κλπ), ενώ έχει κατασκευασθεί ποδηλατόδρομος, ο οποίος αρχίζει από την αγορά, στο ύψος του ΚΤΕΛ και διασχίζοντας όλη την πόλη σε μια μαγική διαδρομή περνώντας από την κεντρική πλατεία και το πάρκο του ΟΣΕ καταλήγει στη παραλία. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Επίσης,  διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο  και διεθνές αεροδρόμιο. Στην Καλαμάτα διοργανώνονται κάθε χρόνο σπουδαίες και υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Είναι μια περιοχή με ποικίλα φυσική ομορφιά συνδυάζοντας θάλασσα και βουνό, εκλύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο επισκέπτης της Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις ομορφιές πολλών παραθαλάσσιων και ορεινών περιοχών που βρίσκονται κοντά σε αυτήν. Στα ανατολικά της υψώνεται ο επιβλητικός Ταΰγετος,  ο παραδοσιακός οικισμός της Μάνης με τη Καρδαμύλη και τη Στούπα να είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, ενώ στα δυτικά του νομού η γραφική Πύλος, η Μεθώνη και η Κορώνη, η Φοινικούντα και η αρχαία Μεσσήνη  με τα κάστρα και τους αρχαιολογικούς χώρους, αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

 

 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Σκούρα Διαιτολόγος Διατροφολόγος