Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα Νέα της αγοράς

Αφιέρωμα στο οινοποιείο Γαβαλά

Δελτίο Τύπου 

Το οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα παραδοσιακό, οικογενειακό οινοποιείο στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Tο 1998 έγινε η πρώτη εμφιάλωση στο μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο  στο Mεγαλοχώρι.

Με τη μακρόχρονη παράδοση και εμπειρία τριών αιώνων, η οικογένεια Γαβαλά, με σεβασμό στα χαρακτηριστικά των γηγενών ποικιλιών του νησιού, παράγει κρασιά ανώτερης ποιότητας με μοναδικά χαρακτηριστικά για την διεθνή αγορά, συνδιάζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης με τις σύγχρονες . «Το κρασί ισοδυναμεί με ζωή», αναφέρει ο κος Γαβαλάς  και αυτό επαληθεύεται από τις πράξεις του. Το πάθος του για τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες είναι ακόμη ισχυρότερο. «Είναι ιδιαίτερες και παράγουν μοναδικά κρασιά στον κόσμο, καλωσορίζοντας/προβάλλοντας νέους οινικούς ορίζοντες», αποκρίνεται πάντα .

Στόχος του οινοποιείου είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας και όχι η αύξηση της ποσότητας εις βάρος της ποιότητας του προϊόντος. Σεβόμενοι τον καταναλωτή, προσπαθούμε η αξία του προϊόντος να αντιπροσωπεύει την ποιότητά του και αντιστρόφως η ποιότητα του προϊόντος να ανταποκρίνεται της αξίας του.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ

Το οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα παραδοσιακό οικογενειακό οινοποιείο στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Μέχρι περίπου το 1920, η διακίνηση του οίνου γινόταν στην Σαντορίνη και  σε ένα μεγάλο μέρος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αργότερα, τη δεκαετία του ’30, το οινοποιείο ξεκίνησε να διανέμει την παραγωγή στην Αθήνα και τον Πειραιά.
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα.

H διαδικασία της φόρτωσης ήταν κάτι σαν γιορτή.  Στις Kάναβες οι αγωγιάτες φόρτωναν το κρασί στα μουλάρια μέσα σε τουλούμια και το μετέφεραν στον όρμο των Φηρών, αδειάζοντάς το σε βαρέλια των 600 κιλών (μπόμπες) που με τα καΐκια τους το μετέφεραν στον Πειραιά.

Mετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και για περίπου 30 χρόνια ακόμα, τη περισσότερη ποσότητα του  κρασιού  Mπρούσκο το προμηθευόταν η ποτοποιΐα Kαλογιάννη που το έκανε απόσταξη για κονιάκ, η εταιρία Kονιόρδος και διάφορες ταβέρνες. Eνώ το Vinsanto το προμηθευόταν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, για τη Θεία Κοινωνία.

Το 1973 ιδρύθηκε το κατάστημα της οινοποιίας Γαβαλά στο Περιστέρι από το οποίο γίνεται η αποκλειστική διακίνηση των κρασιών (Nυχτέρι, Mπρούσκο, Mέτζο, Mαντηλαριά και Vinsanto) σε όλη την Ελλάδα.

Tο 1998 έγινε η πρώτη εμφιάλωση στο μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο  στο Mεγαλοχώρι. Το 2006, το μοναδικό κρασί Κατσανό, το οποίο είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της αφοσίωσης  του Γιώργου Γαβαλά στην επίμονη προσπάθεια ανάδειξης σπάνιων ποικιλιών του νησιού, εμφιαλώνεται για πρώτη φορά.

Με την οικογενειακή παράδοση και την πείρα τριών αιώνων, η οικογένεια Γαβαλά οινοποιεί τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, με σκοπό την ανάδειξη οίνων ανωτέρας ποιότητας με μοναδικά χαρακτηριστικά για τη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, οι ονομασίες των προϊόντων είναι : Κατσανό, Σαντορίνη, Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες, Νυκτέρι, Βουδόματο, Μαυροτράγανο, Βινσάντο.

 ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥ

«Το κρασί είναι η ζωή μου”, είναι το κίνητρό του Γιώργου Γαβαλά και αυτό επαληθεύεται από τις πράξεις του.  Αυτός είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την 300 χρόνων οικογενειακή επιχείρηση και την εκσυγχρόνισε, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι παραδοσιακές τεχνικές ακόμα επικρατούν  γιατί ο Γιώργος Γαβαλάς δεν είναι διατεθειμένος να διαγράψει αυτή την πτυχή της οινοποίησης. Το πάθος του για τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες είναι ακόμη ισχυρότερο. “Είναι μοναδικές και παράγουν ενδιαφέροντα κρασιά. Είμαι πρόθυμος να τις υπερασπιστώ, διότι αυτές είναι οι ποικιλίες που χαρίζουν στους αμπελώνες της Σαντορίνης  μοναδικότητα ” , αποκρίνεται πάντα όταν του γίνεται αυτή η ερώτηση. Ο  Γιώργος Γαβαλάς είναι ένας πρόσχαρος άνθρωπος που αγαπάει τη δουλειά του και εξακολουθεί να εμπλουτίζει τις γνώσεις του παρακολουθώντας σεμινάρια για το κρασί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΕλΩΝΑ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης θεωρείται ότι είναι ο αρχαιότερος στην Ελλάδα, ποτέ δεν έχει επηρεαστεί από τη νόσο φυλλοξήρα, και τα σταφύλια του καλλιεργούνται με μοναδικό τρόπο. Η βροχόπτωση στο νησί είναι περιορισμένη και οι άνεμοι το καλοκαίρι μπορεί να είναι πολύ ισχυροί. Προκειμένου να προστατευθούν τα σταφύλια από τους δυνατούς ανέμους, τα αμπέλια κλαδεύονται σε μια κυλινδρική μορφή – ένα χαρακτηριστικό τρόπο του κλαδέματος στην Σαντορίνη – έτσι ώστε το φρούτο να ωριμάσει στο κέντρο.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας καλύπτει μια έκταση 40 στρεμμάτων

Επίσης, οι αμπελώνες από τους ανθρώπους που έχουμε συμβόλαιο  καλύπτουν έκταση περίπου 160 στρεμμάτων.

Οι αμπελώνες βρίσκονται στο Μεγαλοχώρι και Ακρωτήρι και βρίσκονται σε απόσταση 300-500 από τη θάλασσα.

Λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων, η απόδοση είναι πολύ χαμηλή, με μόνο 300-500 κιλά σταφύλια ανά 1000 τ.μ. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή των σταφυλιών που έχουν άριστη ποιότητα και τέλεια ωρίμανση.

ΚΑΤΣΑΝΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οίνος Λευκός Ξηρός

Δείγμα της επίμονης προσπάθειας του Γ. Γαβαλά, και της αγάπης του για το κρασί είναι η ανάμειξη σπάνιων γηγενών ποικιλιών, που είναι άγνωστες στους πολλούς, γνώριμες όμως στη Σαντορίνη για την πολύ καλή ποιότητα κρασιού που αποδίδουν.

Ανάμεσα σε αυτές κατατάσσονται το Κατσανό και η Γαϊδουριά που καλύπτουν λιγότερο από το 1% του αμπελώνα του νησιού. Συλλέγονται τις πρώτες μέρες του Αυγούστου για την παραγωγή τού οίνου ΄΄Κατσανό΄΄ σε ποσοστό 85% και 15% αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λευκό κρασί με πρασινωπές ανταύγειες που αναδύει γλυκά αρώματα λουλουδιών, μελιού, λεμονιού και πυρηνόκαρπων. Έχει ντελικάτο και ελαφρύ σώμα με εξαιρετική ισορροπία και φιλική οξύτητα.

Συνοδεύει σαλάτες, όστρακα, ψάρια και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες.

Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. 

ΑΗΔΑΝΙ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οίνος Λευκός Ξηρός

Το Αηδάνι είναι μία από τις 3 βασικές λευκές ποικιλίες του νησιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ Κυκλάδων. Είναι ιδανική για την παραγωγή φρέσκων οίνων υψηλής ποιότητας με έντονη αρωματική πολυπλοκότητα.

Από την ποικιλία αυτή οινοποιήθηκε ο ομώνυμος οίνος ‘’Αηδάνι’’. Αναδεικνύει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων, λευκών λουλουδιών και βοτάνων. Μεταλλική γεύση και απαλό στόμα συνδυασμένη με δροσιστική οξύτητα.

Συνοδεύεται με φρούτα, θαλασσινά και λευκά κρέατα.

Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οίνος Λευκός Ξηρός

Το Ασύρτικο είναι η κυρίαρχη ποικιλία του νησιού η οποία καλύπτει περίπου το 70% του αμπελώνα. Ο αμπελώνας του νησιού θεωρείται ο γηραιότερος της Ευρώπης, δεν έχει προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα και τα πρέμνα του είναι αυτόριζα. Οι βροχοπτώσεις στο νησί είναι πολύ λίγες και οι άνεμοι πολύ δυνατοί. Γι’ αυτό τα αμπέλια κλαδεύονται σε σχήμα κουλούρας (χαρακτηριστικό της Σαντορίνης) ώστε να προφυλάσσονται τα σταφύλια από τους ανέμους. Λόγω των παραπάνω η μέση στρεμματική απόδοση είναι πολύ χαμηλή .

Ο οίνος Ασύρτικο(100%) χαρακτηρίζεται από μια πολυδιάστατη ισορροπία ορυκτότητας και φρούτων. Γεύσεις από πράσινο μήλο, ανανά και εσπεριδοειδή συνοδεύουν τα ανθικά αρώματα και την δροσιστική οξύτητα. Πλούσιο σώμα και ευχάριστη επίγευση.

Συνοδεύεται με θαλασσινά, ψάρια, λαδερά και λευκά τυριά.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οίνος Λευκός Ξηρός

Παράγεται από την εξαιρετική λευκή ποικιλία Ασύρτικο διαλεγμένη με πολλή προσοχή από τον παραδοσιακό αμπελώνα της Σαντορίνης. Ο τρύγος αρχίζει περίπου στα μέσα Αυγούστου. Τα σταφύλια έρχονται στο οινοποιείο σε τελάρα και κοφίνια, τα οποία δεν είναι εντελώς γεμάτα για να μην ταλαιπωρείται το σταφύλι κατά τη διαδρομή. Παίρνουμε το 25% από το χυμό του σταφυλιού, ο οποίος συγκεντρώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και με τη διαδικασία της ψύξης αποχωρίζεται από τις οινολάσπες. Στη συνέχεια η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 16οC.

Ενα ξεχωριστό λευκό ξηρό κρασί με χρώμα λαμπερό λευκοκίτρινο. Στη μύτη διακρίνονται πολύ λεπτά αρώματα φρούτων με κυρίαρχα τα αρώματα αχλαδιού, λεμονιού και άγουρου ανανά. Στο στόμα το κρασί είναι λιπαρό, φρουτώδες με γεμάτο σώμα και φινετσάτη γεύση. Η οξύτητά του, χωρίς να κυριαρχεί, συμβάλλει στην ισορροπία και του προσφέρει μακρά επίγευση.

Συνοδεύει θαλασσινά, ζυμαρικά, τυριά και λευκά κρέατα.

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΖΥΜΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οίνος Λευκός Ξηρός

Απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του Γ. Γαβαλά και με πίστη στις πατροπαράδοτες μεθόδους οινοποίησης αλλά έχοντας ταυτοχρόνως ως σύμμαχό του την σύγχρονη τεχνογνωσία, η οινοποιία Γαβαλά σας προσκαλεί να απολαύσετε τον λευκό οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη «Γηγενείς Ζύμες».

Τα σταφύλια συλλέγονται αρχές με μέσα Αυγούστου, διαλέγονται κι έπειτα οινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές υπό ελεγχόμενες συνθήκες αλλά ακολουθώντας την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού της εκρηκτικής ποικιλίας Ασύρτικο και της δυναμικότητας των γηγενών ζυμών εκδηλώνεται από τον οίνο αυτόν που χαρακτηρίζεται από τον φρουτώδη χαρακτήρα του κι αποτελεί επάξιο εκπρόσωπο των δυνατοτήτων των θηραϊκών προϊόντων.Αρώματα αχλαδιού και λευκών ανθέων, στόμα γεμάτο, λιπαρό, με δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη μεταλλική επίγευση.

Συνοδεύει θαλασσινά, ζυμαρικά, λευκά κρέατα με ελαφρώς πικάντικες σάλτσες και τυριά.

 

NΥΧΤΕΡΙ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οίνος Λευκός Ξηρός

« Νυχτέρι» ονομάζεται ο παραδοσιακός λευκός, ξηρός οίνος που παράγεται από ώριμα σταφύλια της πολυδυναμικής ποικιλίας Ασύρτικο και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια. Η  ονομασία του προήλθε από τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης. Συγκεκριμένα, στο παρελθόν, ο τρύγος γινόταν κατά την διάρκεια της μέρας και ακολουθούσε το πάτημα το βράδυ. Σκοπός της διαδικασίας αυτής ήταν η προστασία του μούστου από οξειδώσεις καθώς η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και το φως περιορισμένο κατά τις βραδινές ώρες.

Ο τρύγος λαμβάνει χώρα τέλη Αυγούστου με αποτέλεσμα ο οίνος «Νυχτέρι» να χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και υψηλή αλκοόλη (τουλάχιστον 13,5%), κάτι που ενισχύει  τη δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Έχει χρυσαφί χρώμα και πολύπλοκη μύτη που συνδυάζει το φρούτο με τα αρώματα παλαίωσης στο βαρέλι. Νότες εσπεριδοειδών, αχλαδιού, βανίλιας και ξηρών καρπών, με στόμα γεμάτο, λιπαρό και με μακρά επίγευση.

Συνοδεύει άριστα κρεατικά, ψητά θαλασσινά, λιπαρά ψάρια και έντονες πικάντικες γεύσεις.

BΟΥΔΟΜΑΤΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οίνος Ροζέ Ξηρός

Αποτέλεσμα της αφοσίωσης και ένθερμης υποστήριξης της δυναμικότητας των γηγενών ποικιλιών του θηραϊκού αμπελώνα, ο Γ. Γαβαλάς οινοποίησε τον ροζέ οίνο ΠΓΕ «Βουδόματο» από την ομώνυμη ερυθρή ποικιλία.

Τα σταφύλια συλλέγονται αρχές με μέσα Αυγούστου, ακολουθεί εκχύλιση σύντομου χρονικού διαστήματος και έπειτα οινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενες υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Ο όινος «Βουδόματο» χαρακτηρίζεται από φρουτώδη χαρακτήρα, με αρώματα κερασιού και ροδιού. Απαλό στο στόμα, δροσερή μεταλλική γεύση και οξύτητα, με διακριτικές ταννίνες που ολοκληρώνουν την δομή του οίνου.

Συνοδεύει μεγάλη ποικιλία φαγητών όπως θαλασσινά με σάλτσες από τομάτα, ζυμαρικά, πίτσα, λευκά κρέατα και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.

Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

 

ΞΕΝΟΛΟΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οίνος Ερυθρός Ξηρός

Ο ερυθρός οίνος «Ξενόλοο» παράγεται από τις ποικιλίες Μαυροτράγανο, Μαντηλαριά κι Αθήρι, οι οποίες καλύπτουν το 5-7% του αμπελώνα της Σαντορίνης. Οι ποικιλίες αυτές, στην τοπική διάλεκτο, οναμάζονται «ξενόλοα» , εξ΄ου και η ονομασία αυτού του οίνου.

Ο τρύγος γίνεται αρχές με μέσα Αυγούστου. Η αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 20-22οC ενω μετέπειτα ακολουθεί ωρίμανση σε δρύινα, γαλλικά βαρέλια για 8-10 μήνες.

Ο οίνος «Ξενόλοο» είναι ένας εναλλακτικός, ερυθρός οίνος με λεπτά αρώματα ώριμων κόκκινων φούτων, ξηρών καρπών, με μαλακές ταννίνες και ισορροπημένη επίγευση.

Συνοδεύει ευχάριστα λαδερά με κόκκινες σάλτσες, ελαφριά πικάντικα γεύματα και τοπική κουζίνα.

Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. 

MΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οίνος Ερυθρός Ξηρός

Ο οίνος «Μαυροτράγανο Γαβαλάς» παράγεται από την ομώνυμη, γηγενή ποικιλία Μαυροτράγανο, χαρακτηριστική για τις έντονα ερυθρές και τραγανές ράγες της, με 1 έτος παλαίωσης σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Η ποικιλία Μαυροτράγανο κινδύνευε υπό εξαφάνιση αλλά χάρη στην πίστη των ντόπιων οινοπαραγωγών στις γηγενείς ποικιλίες, σήμερα αποτελεί μια από τις πιο πολυσυζητημένες ερυθρές ποικιλίες του νησιού.

Μαυρο…τράγανο…ένας οίνος με βαθύ έντονο ερυθρό χρώμα και «τραγανή» οξύτητα. Συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων (βύσσινα, βατόμουρα) και καπνού. Πλούσιο, πυκνό σώμα, πικάντικο με νότες μπαχαρικών. Βελούδινες ταννίνες, μεταλλική και μακριά επίγευση, με δυνατότητα παλαίωσης.

Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, κυνήγι, κόκκινες και πικάντικες σάλτσες.

Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

 

VINSANTO

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οίνος Λευκός Φυσικώς Γλυκύς από Λιαστά Σταφύλια

O οίνος Vinsanto είναι το μυθικό νέκταρ της Σαντορίνης το οποίο παράγεται από τις τρεις βασικές ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι κι Αθήρι. Οι ανωτέρω ποικιλίες, όταν ωριμάσουν στα 14-15 Be, τρυγούνται και λιάζονται σε ταράτσες κι αυλές για περίπου 10 ημέρες. Η οινοποίηση γίνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, στην κάναβα που έχουμε στο Μεγαλοχώρι, πάντοτε κατά τις μεσημεριανές ώρες, ώστε οι ρώγες των σταφυλιών, που έχουν γίνει σε αυτή την φάση σταφίδες, να είναι ζεστές και να συνθλίβονται πιο εύκολα με τα πόδια. Ο λιγοστός χυμός που αποδίδουν είναι πλούσιος σε σάκχαρα.

Η ζύμωση πραγματοποιείται σε ρώσικα δρύινα βαρέλια και διαρκεί περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο οίνος Vinsanto είναι φρουτώδης με έντονη γεύση σταφίδας, ξηρών σύκων, ξηρών δαμάσκηνων, ξηρών καρπών και μελιού. Στόμα γεμάτο, βελούδινο με ισορροπημένη γλυκύτητα και φρεσκάδα οξύτητας.

Συνοδεύει γλυκίσματα, επιδόρπια και δυνατών γεύσεων τυριά. Επίσης τo Vinsanto γεμίζει τα δισκοπότηρα των Ορθόδοξων εκκλησιών.

Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών χωρίς να έχει υποστεί καμία τεχνική επεξεργασία.

 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία