Dr Plus - Diatrofi

Αξίζει η παράκαμψη Επικαιρότητα

Δουβλίνο μια πόλη υπόδειγμα για υγιείς πολίτες

Με αφορμή την παραμονή μου στο Δουβλίνο για το 13ο  Συνέδριο Διατροφής, και φυσικά την συμμετοχή μας σε αυτό ως Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) με την παρουσίαση της Πανελλήνιας έρευνας για τις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα που πραγματοποίησε το ΚΕΑΔΔ με το συνάδελφο Βασίλη Κατσίλα και τους συνεργάτες του, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά αυτή την υπέροχη πόλη.

Μαθαίνοντας την ιστορία της και κυρίως στις μεγάλες κακουχίες και τον λιμό που παρουσιάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από τον υποσιτισμό και δύο ακόμα εκατομμύρια έφυγαν ως μετανάστες κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία, σήμερα, έχουμε να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε ένα εξαιρετικό πολιτισμό, έναν ευγενικό λαό που σου χαρίζει απλόχερα κάθε βοήθεια και συμβουλή οποτεδήποτε χρειαστείς.

Βασίλειος Κατσίλας, Μαργγέλα Σχινά, Ευάγγελος Ζουμπανέας

Παρόλο που η Ιρλανδία, βίωσε την ίδια εποχή με την Ελλάδα την τεράστια οικονομική κρίση, σήμερα παρουσιάζει μια καταπληκτική οικονομική ανάπτυξη με ανεργία λιγότερο από 5%, το ποσοστό των νέων που είναι σε ηλικία κάτω των 30 ετών είναι περισσότερο από το 50% του γενικού πληθυσμού και επίσης έχει σχεδόν μηδενικά ποσοστά παχυσαρκίας.

Συνεδριακό Κέντρο Δουβλίνου

Το Δουβλίνο μία πεντακάθαρη και πραγματικά οικολογική πόλη και οι συνθήκες διαβίωσης και η ποιότητα ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Επίσης στο Δουβλίνο ζουν περισσότεροι από 6000 Έλληνες όπου έχουν τη δική τους κοινότητα υποστήριξης. Οι Ιρλανδοί, πρόκειται για ένα εργατικό λαό, με ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με εξαιρετικά διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια γεγονός που σαφώς και επιβεβαιώνει την επιθυμία των Ιρλανδών να ξεχωρίζουν και να προοδεύουν  καθημερινά στη ζωή τους.

Η ρυμοτομία της πόλης είναι εξαιρετική, η πόλη χτίζεται κύριος δεξιά και αριστερά

στον μεγάλο ποταμό Liffey που διασχίζει την πόλη, υπάρχει ελάχιστη κίνηση στους δρόμους και είναι  ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι εκτός από τα αυτοκίνητα και τα πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μηχανάκια, και οι κάτοικοι μετακινούνται κυρίως με ποδήλατα. Η Αγγλική προφορά τους είναι σχεδόν ακαδημαϊκή και η πόλη παρέχει όλες τις δυνατότητες για μια άνετη διαβίωση είτε μόνιμου κάτοικου είτε επισκέπτη.

Το φαγητό τους είναι κυρίως προσανατολισμένο προς μία μεσογειακή διατροφή που όμως σπάνια μαγειρεύουν αλλά την αγοράζουν έτοιμη από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ τροφίμων. Σε όλα τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει μια εντυπωσιακή

ποικιλία από υγιεινές τροφές και γεύματα και σίγουρα εκτιμούν το Greek Style Yogurt.

Σίγουρα οι ιρλανδοί φημίζονται και για την μπύρα τους και αυτό είναι ίσως και το μόνο μεμπτό σημείο στην καθημερινότητά τους.

Αξίζει πράγματι να γνωρίσεις από κοντά το Δουβλίνο και κυρίως την ιστορία του και την υπέροχη αρχιτεκτονική του όπου θα συναντήσεις κτίρια με ιστορία τουλάχιστον 1000 ετών σε άριστα διατηρημένη κατάσταση, και κυρίως να γνωρίσεις από κοντά αυτούς τους ευγενικούς ανθρώπους.

Ευάγγελος Ζουμπανέας

Δουβλίνο Οκτώβριος 2019

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas