Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα Ψηφιακή Τεχνολογία Διαχείρισης Βάρους

Κινούμενο σχέδιο «Σε μια άλλη Γή» από παιδιά και νέους της Ομάδας ANTAMOSIS

Antamosis
Γράφτηκε απο Administrator

Το κινούμενο σχέδιο «Σε μια άλλη γη», συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες, μικρούς και μεγάλους, με τις λιτές, ελκυστικές του εικόνες και την τρυφερή αφήγησή του, αγγίζοντας τα θέματα της προσφυγοποίησης και του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας.

Το έργο  δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση του animator-γραφίστα Μάριου Ματθαίου, στο πλαίσιο σειράς εργαστηρίων για 16 παιδιά και νέους, του Προγράμματος «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» της Ομάδας ANTAMOSIS στη Χλώρακα (Πάφος), με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου-Σχέδιο ReCOVer20.

Το ταξίδι ενός παιδιού πρόσφυγα

Στο κινούμενο σχέδιο παρουσιάζεται το ταξίδι ενός παιδιού-πρόσφυγα. Του μικρού Τζαμάλ, ο οποίος εγκαταλείπει βιαστικά τη χώρα του, εξαιτίας του πολέμου. Καταλήγει με μια βάρκα, σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό, σε μια άλλη χώρα. Εκεί βιώνει τον περιορισμό και την απομόνωση, λόγω του κορωνοϊού.

Ο ιδιαίτερα εκφραστικός Τζαμάλ, αισθάνεται ασφαλής να μοιραστεί την ιστορία του, μόνο όταν πια φτάνει στον καταυλισμό με την οικογένειά του.

Η αφήγηση, από τη μαθήτρια Ελένη Χαραλάμπους, ξεδιπλώνεται με ιδιαίτερη ευαισθησία: «Εγώ κι οι γονείς μου, μένουμε μαζί σ’ ένα αντίσκηνο. Δεν έχουμε τίποτα μαζί μας. Μονάχα αναμνήσεις απ’ το παλιό μας σπίτι και τους αγαπημένους μας», για να καταλήξει στην πρωτόγνωρη, εκκωφαντική σιωπή του εγκλεισμού: «Η νέα πόλη, γύρω μας, στέκει ακίνητη και σιωπηλή.

Κάτι παράξενο συμβαίνει. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους. Ούτε σ’ εμάς επιτρέπεται να βγαίνουμε απ’ το αντίσκηνό μας. […] Οι άνθρωποι σ’ όλο τον πλανήτη ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους για εβδομάδες, καθώς εμείς ταξιδεύαμε…».

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια, γνώρισαν την ιστορία και διάφορες τεχνικές σχεδιοκίνησης. Μυήθηκαν επίσης στις διαδικασίες δημιουργίας κινουμένων σχεδίων.

Έφτιαξαν «θαυματοτρόπια» και μικρά «Flip Books» (παιχνίδια που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κίνησης με τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων). Παραπέρα, ανέπτυξαν τη φαντασία, την αποκλίνουσα και κριτική τους σκέψη, καλλιέργησαν την έκφραση και την ενσυναίσθησή τους, όπως και τον σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός.

Μάριος Ματθαίου

Ο συντονιστής των εργαστηρίων, Μάριος Ματθαίου, πραγματοποίησε σπουδές Γραφιστικής με κατεύθυνση Κινούμενο Σχέδιο και Πολυμέσα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του είναι στα Διαδραστικά Πολυμέσα (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Εργάζεται ως γραφίστας στο Τμήμα Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων σε ιδιωτική εταιρεία.

Ασχολείται με τα Κινούμενα Σχέδια στην Εκπαίδευση από το 2008. Συντονίζει εργαστήρια για παιδιά και νέους, σε συνεργασία με σχολεία όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικά κέντρα και άλλους φορείς. Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων και ταινιών μικρού μήκους, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, πραγματοποιήθηκαν επίσης:

  • θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια «Φύγαμε-ήρθαμε: αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» για παιδιά-εφήβους-νέους από την εμψυχώτρια Δήμητρα Σωκράτους
  • δημιουργία βοτανόκηπου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου Χλώρακας
  • τοιχογραφία «ELEMENTS: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή», από τον Ανατόλιο Σπυρλίδη (Royal Venom) σε κτίριο, με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας

Για ενημέρωση γύρω από τις δράσεις της ομάδας ANTAMOSIS μπορείτε να επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator