Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα

Τεύχος 6. Βιολογικό κρασί

Γράφτηκε απο Diatrofi.gr

Στο χωριό Κούτσι της Νεμέας, σε έναν άρτια περιποιημένο αμπελώνα, συναντήσαμε τον Κύριο Χρηστάκο Σταύρο, καλλιεργητή και παραγωγό ερυθρού βιολογικού οίνου. Γιατί βιολογική και όχι συμβατική γεωργία; Η βιολογική γεωργία θα έπρεπε να ήταν ο μοναδικός αποδεκτός τρόπος άσκησης της γεωργίας και αυτό για πολύ σημαντικούς λόγους που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές αλλά και στη μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας. Αφορά επίσης στην εθνική οικονομία. Η βιολογική γεωργία είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ηθικό.

 

Η σύνδεση μεταξύ εθνικής οικονομίας και βιολογικής γεωργίας μου φαίνεται κάπως άτοπη. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η βιολογική γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, ειδικά σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο;

Καλλιεργώντας βιολογικά θα μειώσουμε τις εισαγωγές φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που στην πλειοψηφία του παράγονται σε μια ξένη χώρα. Διατηρούμε δηλαδή θέσεις εργασίας που δεν μας ωφελούν και ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων θα ωφελήσει τις εξαγωγές μας και θα απαντήσει στην ήδη αυξημένη ζήτηση που υπάρχει ειδικά στις χώρες της Ευρώπης. Την τεχνογνωσία, σε ό,τι αφορά την βιολογική γεωργία, την έχουμε και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και ηθικούς. Ηθικό είναι ο καταναλωτής να αγοράζει ασφαλή για την υγεία του προϊόντα κι όχι προϊόντα επιμολυνσμένα με ισχυρά φυτοφάρμακα.

Αναφερθήκατε επίσης και στην μόλυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας της άσκοπης χρήσης φυτοφαρμάκων, όπως καταλαβαίνω. Τι μέσα χρησιμοποιείτε στην βιολογική γεωργία προκειμένου να προστατεύσετε το περιβάλλον, αλλά και τον καταναλωτή;

Η συμβατική γεωργία είναι ο κύριος φορέας μόλυνσης του περιβάλλοντος και μέσω των προϊόντων της που φτάνουν στον καταναλωτή, αλλά και μέσω του τρόπου άσκησης της ίδιας της συμβατικής γεωργίας. Η υπολειμματικότητα από ισχυρά διασυστηματικά φυτοφάρμακα, νιτρικά και ζιζανιοκτόνα που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, δημιουργεί μόλυνση που μας επηρεάζει όλους. Αντίθετα στην βιολογική γεωργία και πιο συγκεκριμένα στην βιολογική αμπελουργία, για να σας μιλήσω υπό την ιδιότητα μου, χρησιμοποιώ χαλκό, θειάφι ασβέστη και μόνο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο φυτοπροστατευτικά που προστατεύουν από τις ασθένειες που προσβάλλουν τον αμπελώνα χωρίς να αφήνουν ανεπιθύμητες υπολειμματικότητες. Έτσι παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι καλλιεργούμε όπως οι παππούδες μας για να έχουμε προϊόντα όπως των παπούδων μας.

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως βιολογικό, πρέπει να καλλιεργηθεί με συγκεκριμένο τρόπο λοιπόν. Υπάρχει καθοδήγηση ή έλεγχος από το κράτος και πως μπορεί ένας καταναλωτής να ξεχωρίσει τα βιολογικά προϊόντα;

Στην δική μου περίπτωση, πολύτιμοι καθοδηγητές και αρωγοί σε αυτή μου την προσπάθεια είναι το ινστιτούτο ποιοτικού ελέγχου ΒΙΟΕΛΛΑΣ που διαθέτει εξειδικευμένο και πάντα πρόθυμο προσωπικό να λύσει τυχόν απορίες. Έλεγχος γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στις καλλιέργειες, χωρίς προειδοποίηση, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητα. Επίσης γνωστά ινστιτούτα πιστοποίησης στον ελληνικό χώρο είναι οι ΔΗΩ και ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ. Τώρα όσον αφορά στην σήμανση των βιολογικών προϊόντων, αν πρόκειται για νωπά οπωρολαχανικά θα πρέπει ο καταναλωτής να ζητά την επίδειξη του πιστοποιητικού που παραχωρεί το ινστιτούτο ποιοτικού ελέγχου με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο παραγωγός. Αν πρόκειται για τυποποιημένο προϊόν όπως στην περίπτωσή μας, θα πρέπει αναζητήσει στην ετικέτα του το λογότυπο που έχει παραχωρήσει το ινστιτούτο ποιοτικού ελέγχου καθώς και τους κωδικούς μονάδας και της μονάδας που τυποποίησε το προϊόν.

Συγκεκριμένα στην δική σας ετικέτα κρασιού, ποιοι είναι αυτοί οι κωδικοί;

Ο πρώτος, κωδικός μονάδας είναι ο αμπελώνας που καλλιεργείται από εμένα υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του ινστιτούτου ΒΙΟΕΛΛΑΣ. Ο δεύτερος κωδικός είναι το οινοποιείο που οινοποίησε τα σταφύλια του αμπελώνα και εμφιάλωσε το τελικό προϊόν “Διονύσιο Δώρο” Οίνος Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας. Πίσω όμως από τους κωδικούς βρίσκονται οι άνθρωποι εκείνοι, που επισταμένα και υπεύθυνα εργάστηκαν ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο εργασιών και διαδικασιών μεταποίησης, με μέριμνα για τον καταναλωτή και το περιβάλλον, αποδίδοντας εντέλει ένα υπέροχο, αληθινά αγνό κρασί.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr